Teh 5 navad vam lahko uniči življenje!

18. maj 2022

Teh 5 navad vam lahko uniči življenje!

18. maj 2022
Foto: Pexels

Ko pride do zdravja, je preventiva veliko boljša kot kurativa. A mnogi na te svoje navade niso pozorni.

Dandanes je med vsemi informacijami težko razbrati, kaj je res nezdravo in kaj ne. Kljub temu, da morda mislimo, da nam koristijo, strokovnjaki opozarjajo, da je teh pet navad nevarnih za zdravje.

Pitje preveč vode

Prekomerno pitje vode lahko povzroči nevarno stanje imenovano hiponatremija, ki predstavlja predstavlja raven natrija v krvi. Dr. Christina Lang razlaga, da lahko ledvice izločijo do približno 28 litrov tekočine na dan, vendar le en liter na uro.

Foto: Unsplash

Prekomerno pitje lahko povzroči zastrupitev z vodo in neravnovesje elektrolitov. To lahko privede do nevarnih premikov tekočine v telesne celice, zlasti v možgane. “Pri prekomernem pitju vode, ki je nad tem, kar lahko izločajo ledvice in brez nadomeščanja elektrolitov, kot sta natrij in kalij, lahko človek doživi otekanje možganov (možganski edem), kar je lahko usodno,” dodaja dr. Lang.

Preveč telovadbe

Strokovnjaki menijo, da ima lahko vadba do te mere, da škodi telesu, dolgoročne posledice. “Ko preveč telovadite, pride do poškodbe celic,” pravi dr. David A. Greuner. To je zato, ker do določene mere trenirate zunaj svojega območja udobja, zaradi česar se vaše telo prilagodi, da postane močnejše.

Foto: Pexels

Zato nekaj časa po vadbi običajno občutite bolečino ali utrujenost. “Vaše telo potem potrebuje čas, da si opomore, da postane močnejše. Če telesu povzročite veliko stresa, medtem ko še ni imelo časa za okrevanje, pride do pretreniranosti,” pravi dr. Greuner.

Ortoreksija

Nezdrava obsedenost z zdravo prehrano lahko povzroči resne motnje hranjenja. Obsedenost z zdravo prehrano imenujemo ortoreksija.

“Nekdo z ortoreksijo bo še posebej pozoren na vnašanje zdrave hrane v svoje telo, vendar lahko razvije tudi nezdravo obsedenost s kakovostjo te hrane,” pravi Terri Griffith, klinična koordinatorka pri Centru za zdravljenje motenj hranjenja. Direktorica ameriškega združenja za motnje hranjenja Lauren Smolar dodaja, da ima ortoreksija lahko hude posledice, ki povzročijo podhranjenost in druge resne zdravstvene težave. Zato je pomembno, da si kdaj privoščite tudi kaj “nezdravega”.

Prehranski dodatki

Po podatkih slovenskega ministrstva za zdravje spadajo prehranska dopolnila v kategorijo prehranskih izdelkov, zato vsi splošni predpisi o hrani veljajo tudi zanje. Vedno pa obstajajo dvomi, ali so prehranska dopolnila marketinški trik, ki v resnici ne ponuja vseh prednosti, ki jih obljublja. V prehranskih dopolnilih so pogosto snovi, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo.

Če se odločite jemati prehranske dodatke, jih kupujte pri preverjenih prodajalcih in se pozanimajte, če jih sploh potrebujete.

Foto: Pexels

Prekinitveni post, če imate sladkorno bolezen

Ljudje, ki imajo težave s krvnim sladkorjem, naj se posvetujejo z zdravnikom, preden se odločijo za prekinitveni post ali kakršnokoli časovno omejeno dieto.

Strokovnjak za sladkorno bolezen dr. Robert Ratner pravi, da takšna prehrana človeku znižuje raven glukoze v krvi, kar pomeni, da so prilagoditve zdravil nujne, da bi se izognili hipoglikemiji v obdobjih, ko se ne zaužije nobene hrane. Dodaja, da bodo vsakodnevne spremembe v prehranjevalnih vzorcih zahtevale tudi prilagoditve zdravil, da ostanejo ravni glukoze v primernem razponu.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close