Teja Ideja ima noro idejo, kaj vašim bližnjim “podtakniti” za božič

11. december 2021

Teja Ideja ima noro idejo, kaj vašim bližnjim “podtakniti” za božič

11. december 2021
Avtor: Osebni arhiv

Hudomušna in vsestranska ustvarjalka Teja Ideja ima kar nekaj zanimivih idej za letošnje obdarovanje.

Božični nakupi bodo kmalu neizogibni in če še nimate natančnega načrta, kako se jih lotiti, vam lahko pri tem pomaga oblikovalka Teja Ideja, ki skozi vse leto načrtuje in oblikuje izdelke ter storitve. Včasih za naročnike, včasih pa za svojo lastno blagovno znamko.

Pod svojim imenom oblikuje predvsem spominke, namenjene popotnikom, ki zaidejo v naše kraje in domov odnesejo spomin na postojanko v Ljubljani. “To so beležke, malhe, razglednice in emajlirane skodelice. Po njih pa radi posežejo tudi domači kupci,” razlaga.

Kdaj se je začela tvoja strast do ustvarjanja?
Najbrž, ko sem bila tako velika, da sem lahko v roki držala barvico.

Kaj najraje počneš, kaj je tvoj neskončni vir navdiha, ki se nikoli ne izčrpa?
Navdih je mit. Če bi čakali na navdih, ne bi nič ustvarili. Ker jaz najraje poležavam na sofi in kaj prebiram. Da se kaj zgodi, je pa treba zavihati rokave. Včasih me najbolj motivira rok oddaje materialov, četudi me navdih še ni obiskal. Kar je treba, ni težko (smeh).

Na povabilo podjetja Hofer je izrisala ilustracije za njihovo novo linijo trajnostnih vrečk iz Fairtrade bombaža. Avtor: Hofer

Za svoje izdelke uporabljaš človeku in okolju prijazne materiale in barve. Kako pomembno je zate trajnostno ravnanje?
Pri vsej hiperproizvodnji je kar malo naivno reči, da bodo ravno tvoji izdelki res odgovorni do okolja. Za okolje bi bilo najbolje, da se proizvodnje sploh ne bi lotila. In to je izhodišče za moj razmislek, kako in s čim bom v prihodnje stopala na trg. Tudi pri projektih, ki jih snujem za druge, če se le da, proučim, kako ponovno uporabit surovine, ki so sicer za odmet. Nisem pa povsem nenaklonjena proizvodnji kje v tujini, če ponujajo kakšno novo, odgovorno tehnologijo.

Kakšne nasvete in ideje imaš za DIY darila doma?
Jaz prijateljice razveselim s podtaknjeno vejico svojih sobnih rastlin. Če pa že kaj narišem, so to razglednice, ki jih pošiljam prijateljem, ki živijo v tujini.

Tejino “šaro” ponujata trgovini Gud Shop in Zakladi Slovenije v Ljubljani. Avtor: Teja Ideja

Če ne darila, pa vsaj za zavijanje daril?
Darila sem včasih nosila zavijati v cvetličarno. Zdaj moja darila izstopajo po tem, da so zavita v odslužen časopisni papir na katerega kaj na hitro napleskam.

Kaj priporočaš za letošnje praznike, saj je zdaj bolj kot kdajkoli prej v ospredju trajnost?
Jaz predlagam, da v imenu obdarovanca darujete v človekoljubne organizacije, če vam sredstva to omogočajo. Praznično okrasitev pa mogoče vsako leto lahko malo dopolnite z nakupom okrasja iz druge roke.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close