Meta Vražič / 22. september 2022

Tekmovalka Exatlona: “Trebušne mišice nastanejo v kuhinji”

Znana po svoji znamki Peach Booty Plan in udeležbi na resničnostnem šovu Exatlon, je Eva Peternelj ena izmed najbolj priljubljenih vplivnic in športnic v Sloveniji. Priljubljena je predvsem med dekleti, saj ponuja športne programe in izzive, ki obljubljajo odlične rezultate za oblikovanje kritičnih delov postave.

Pred kratkim smo se ji pridružili na njenem treningu in z njo pokramljali o tem, kako vzdržuje zdrav življenjski slog. “Glede prehrane in treningov res nerada kompliciram, izjemno mi je pomembno, da stvari niso zapletene,” nam je razložila. Treningi so sicer pomemben del zdravega življenja in oblikovanja postave, a hrana je tista, ki ima veliko večjo moč.

Saj veste, kaj pravijo:

“Trebušne mišice nastanejo v kuhinji.”

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Mnogi osebni trenerji zato svojih privržencem predlagajo, da štejejo kalorije in spremljajo njihov vnos v telo, a Evi je najpomembnejše, da v hrani uživa. “Izjemno pomembno mi je, da mi hrana ustreza, je lahka in preprosta. Po svojem obroku se moram počutiti dobro in v svoji hrani uživati,” razlaga športnica. “A to ne pomeni, da vsak dan jem burgerje in pomfrit, ker se po taki hrani tako ali tako ne počutim dobro.”

Foto: Anže Petkovšek

Beljakovine so izjemno pomembne

Ena izmed ključnih sestavin pri prehrani športnikov, so beljakovine. “Ko grem v trgovino, na izdelku vedno najprej pogledam sestavine. Zmeraj poskrbim, da jem kvalitetno hrano in če lahko izbiram med hrano, ki ima manj ali več sladkorja, bom vedno posegla po tisti z manj,” razloži. “Če pa hrana vsebuje še dodane beljakovine, pa sploh ni vprašanje, ali jo bom kupila.”

Pri ljudeh, ki imajo poleg športa še druge obveznosti, kot so služba, otroci in družina, je preprosta ali vnaprej pripravljena hrana odlična rešitev, da v telo vnesemo dovolj potrebnih hranil. “Zato so proteinski pudingi odlična ideja za hiter, polnovreden prigrizek, ki pa je tudi okusen. Tako nimaš občutka, da sklepaš kakršnekoli kompromise pri svoji prehrani,” svetuje Eva.

Foto: Anže Petkovšek

Prav tako dodaja, da si vsaj pri enem obroku na dan privošči naraven vir beljakovin, kot so meso ali ribe. “Sama vsaj dva- do trikrat na teden jem ribe.

Beljakovine so ključne pri ohranjanju mišične mase in tiste sanjske postave, za katero garamo.” Poleg glavnega vira beljakovin, pa naj vaš krožnik vsebuje čim več zelenjave in čim manj predelanih virov ogljikovih hidratov.

Foto: Anže Petkovšek

Kako se dobro pripraviti na trening?

Na trening nikoli ne gre lačna, saj potem nima dovolj energije za kakovostno vadbo. “A prav tako ne smem biti preveč sita. Vsekakor se ne trenira takoj po kosilu,” razlaga in dodaja, da je po treningu ne glede na obrok, ki si ga je privoščila prej, hitro spet lačna. “Torej, jem pred in po treningu.”

Njeni treningi so običajno sestavljeni iz petih preprostih vaj, ki vključujejo vsaj dve mišični skupini. “Počepi, mrtvi dvigi in pa nujno kaj za trebušne mišice, te so ključne za naše telo in dobro počutje.”

Foto: Anže Petkovšek

V svoji torbi, ki jo spremlja tako na treningih, kot na delu, ima zmeraj en kup opreme. “Preoblečem se vsaj petkrat na dan, s sabo imam nujno elastike za trening in pa računalnik, saj vedno delam.”

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Stvari naj bodo preproste

Na vseh področjih teži k temu, da so stvari čim bolj preproste. “Nisem tisti tip človeka, ki zjutraj vstane dve uri prej, zato da si pripravi hrano za celoten dan,” pravi Eva. Preprostost in svoboda sta pravzaprav ključni pri ohranjanju zdravega telesa in stila življenja, saj ko si ljudje stvari zakompliciramo, postane veliko težje, da se držimo svojih ciljev.

“Ključno je, da počneš nekaj, v čemer uživaš in ješ hrano, v kateri uživaš, a je hkrati ta tudi hranljiva in zdrava. Tako je pot do cilja veliko lažja,” še svetuje Eva in vsem, ki si prizadevajo za zdrav življenjski slog, polaga na srce: “Predvsem pa si dajte čas in naj se vam nikoli ne mudi, rezultati bodo že prišli. Bodite sebični, vzemite si 30 minut na dan zase in v tem uživajte.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

New Report

Close