Temačna skrivnost, ki je šokirala modni svet

29. avgust 2019

Temačna skrivnost, ki je šokirala modni svet

29. avgust 2019

V 21. stoletju se veliko govori o pravicah žensk, feminizem je na vrhuncu moči, ženske v modni industriji pa so bile posiljene, da bi obdržale svoje delovno mesto.

Ameriški konzorcij za delavske pravice je nedavno izdal poročilo, v katerem izpostavljajo nasilje in nadlegovanje žensk v treh tovarnah, ki izdelujejo kavbojke, v južnoafriški državi Lesoto.

Vse tri tovarne so v lasti podjetja Nien Hsing Textile Co., ki sodelujejo z znamkami, kot so Levi Strauss, Calvin Klein in Wrangler.

Preiskava je trajala dve leti in vanjo so vključili pričevanja 140 delavcev. Glede na poročilo veliko žensk, ki delajo v tovarnah, trdi, da so jih njihovi nadrejeni in nadzorniki prisilili v spolne odnose, da bi ostale zaposlene in si zagotovile »ugodnejše delovne pogoje«. V objavljenem poročilu je uslužbenka povedala:

»Ženskam gre za preživetje in nič drugega. Če rečete ne, ne boste dobili službe ali pa vam pogodba o zaposlitvi ne bo podaljšana.«

Še nekdo je povedal:

»Od nas so zahtevali, da v imenu podjetja lažemo … Kupci so bili v tovarni in nadrejeni so nam zagrozili, če bomo povedali resnico o tem, kaj se dogaja, lahko pozabimo na delo.«

Enako se je dogajalo, ko so jih obiskali zunanji revizorji.

Od tragedije v bangladeškem Rana Plazi leta 2013, ki je terjala življenja 1.138 ljudi, je bilo izvedenih več preiskav življenjskih in delovnih razmer zaposlenih v tekstilni industriji. Poročilo navaja, da so bili delavci pogosto plačani manj kot 1 dolar na uro, številni pa so delali dolge izmene v okolju, škodljivem za zdravje.

Podpredsednik za trajnostni razvoj pri levi Strauss & Co. je agenciji Associated Press sporočil, da so mu v podjetju Nien Hsing zagotovili, da nadlegovanja zaposlenih ne bodo dopuščali in da bodo pripravili načrt konkretnih ukrepov. Levi Strauss & Co. se je pri podpisu sporazuma o prenehanju spolnega nasilja in nadlegovanja na delovnih mestih pridružil podjetju Kontoor Brands inc., lastniku znamk Lee Jeans in Wrangler.

Nien Hsing je že podpisal sporazum, v katerem je določeno, da bodo ustanovili neodvisni odbor dveh ženskih skupin ter petih sindikatov, ki bodo pomagali pri izvajanju zakonov in pomagali pri reševanju obtožb.

»Prizadevamo si zagotoviti varno delovno mesto za vse delavce v naših podjetjih in smo popolnoma zavezani k takojšnjemu izvajanju tega sporazuma,«

je dejal prvi mož podjetja Richard Chen. Tekstilna in oblačilna industrija v Lesotu raste eksponentno, država letno proizvede 26 milijonov parov kavbojk, delovna sila pa šteje približno 38.000 ljudi.

Foto. Pinterest

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close