Terapevt razlaga, kaj je to prava ljubezen

04. oktober 2022

Terapevt razlaga, kaj je to prava ljubezen

04. oktober 2022
Foto: Pexels

Filmi in družba ljubezen že dolgo definirajo kot nekaj, kar je vedno novo in vznemirljivo, a terapevt za pare razlaga, da to ni ravno res.

Mnogi ljudje so razočarani, ko gre tisto, za kar so mislili, da je prava ljubezen, narobe. Morda ste šli skozi vrsto zvez, za katere ste mislili, da bodo trajale večno, a so se te zveze končale v le nekaj mesecih.

In ob vseh razočaranjih in neuspelih poskusih se pogosto ne vprašamo le, kaj počnemo narobe, ampak kaj prava ljubezen sploh je.

Kaj je prava ljubezen?

“Prava ljubezen pomeni ljubiti nekoga brez pričakovanj ali omejujočih prepričanj. Pomeni skrbeti za nekoga, njegove potrebe postaviti pred svoje in imeti resnično željo po njihovi sreči. Na žalost je večina ljudi uničena in zavedena z definicijo pop kulture o ‘pravi ljubezni’,” razlaga terapevt za razmerja, Michael W. Reiger.

Če si želite najti prave ljubezni, Michael pravi, da morate najprej vedeti, kaj prava ljubezen sploh je. “Če ste pripravljeni biti z nekom, morate najprej samo ugotoviti, katera definicija ljubezni je za vas sploh prava. In ko boste vedeli, kaj potrebujete, se boste lahko podali na pot iskanja.”

Za lažje iskanje pa Michael predstavlja štiri stvari, ki jih morate vedeti o pomenu prave ljubezni.

Foto: Unsplash

1. Prava ljubezen ni nova, ampak trajna

“Res je, da se vsaka ljubezen začne kot nova ljubezen. a nova ljubezen je lahka. Je ekspanzivna in romantična. V nekem smislu je to ljubezen, ki jo je hipijevska generacija poimenovala ‘svobodna ljubezen’,” razlaga Michael.

Vsi čutijo ta čustva v novih romantičnih razmerjih. Tako so zvezani naši možgani. Medtem pa je prava trajna ljubezen, prislužena ljubezen. Potrebna je namernost.

Odločiti se morate: ali želite porabiti čas in trud za dosego trajne ljubezni ali želite živeti v fantaziji, da se vam bo prava ljubezen preprosto zgodila?

2. Prava ljubezen pomeni čustveno povezanost

Raziskave so pokazale, da je čustvena povezanost najpomembnejši dejavnik za ustvarjanje prave, trajne ljubezni. “To je lepilo, ki povezuje odnose. Lahko se odlično pogovarjate o življenju, politiki, športu ali ciljih, a če ni čustvene povezanosti, ne bo trajne privlačnosti,” pravi terapevt.

Foto: Pexels

“Kaj pomeni ljubezen v razmerju? No, čustva so lepilo, ki povezuje odnose. So primarni način izražanja našega najglobljega veselja in strahu. Ljubezen v odnosu pomeni izražanje teh čustev na način, ki vaju povezuje, in odziv na partnerjeva čustva s podporo, zaupanjem in spoštovanjem.”

Čeprav čustva niso jezik ljubezni, so ljubezenski jezik. Zaradi njih zaupate in verjamete v iskrenost partnerjeve ljubezni. Povedo vam, da je vašemu partnerju mar za vas, tudi ko vas boli.

3. Prava ljubezen je odzivna

Če je vaš partner z vami, pričakujete, da se bo odzval, ko se boste poskušali pogovarjati z njim. Če mu podate žogo in jo spusti, boste jezni.

“Večina moških se ponavadi čustveno umakne v trenutkih, ko jih njihove partnerke najbolj potrebujejo. Borijo se z obvladovanjem povečanih čustev pri sebi ali pri drugih. Že od mladosti so se naučili svoja čustva potlačiti in jih ne čutiti,” pravi Michael in dodaja, da ženske počnejo ravno nasprotno. Ko so v čustveni stiski, dajo vse na plan. Izražajo svoja čustva in pričakujejo, da bo nekdo ob njih.

“Če je vaš fant v sobi in se obnaša mrtvo, medtem ko mu izražate svoja čustva, ne čutite njegove ljubezni. Zaradi tega se boste vprašali, kam je izginil vaš Romeo,” pravi Michael. “Bil je tako odziven in premišljen, ko sta bila na zmenku. V tem času je bil neverjeten. Kaj se zdaj dogaja? Niste dovolj privlačni, da bi še naprej držali njegovo pozornost?”

Foto: Pexels

Njegovo neodzivnost si boste seveda razlagali kot znak, da ga ne privlačite več ali da ni več zaljubljen in da mu je vseeno. Vendar to ni nujno res.

Med novo ljubezensko fazo odnosov imate prednost močne nevrokemične snovi, znane kot dopamin. Možgani proizvedejo veliko dopamina v zgodnjih fazah novega razmerja, kar pomaga tudi najbolj zaprtim moškim, da so bolj čustveno izraziti, kot bi bili običajno.

Pravi ljubimci se naučijo, kako delati skozi “fazo zasledovanja/umika” odnosa, ki se pojavi, ko se novost izčrpa in dopamin popusti. Torej, ne napadajte partnerja, ko se trudi, da se ne bi utišal, ko izražate svoja najmočnejša čustva. Svoje ljubeče občutke do vas pokaže tako, da vam pove, kako strašljivo je čutiti njegova in vaša čustva hkrati.

4. Prava ljubezen vedno raste

Michael ob besedi prava ljubezen pomisli na svoje starše. “Moja starša sta poročena 65 let. Oba pravita, da se zdaj ljubita bolj kot kdaj koli prej. Ko ju gledam skupaj, verjamem, da je to prava ljubezen.”

Prava ljubezen raste do konca življenja. Vsi se strinjajo, da je življenje težko. Zgodijo se stvari, s katerimi se je težko soočiti, in ne glede na to, koliko smo stari, se s staranjem borimo. Ko partnerja ob življenjskih izzivih in skozi proces staranja stojita drug drugemu, se zbližata.

Foto: Pexels

“Če veste, da se lahko zanesete na svojega partnerja, da bo zadovoljil vaše potrebe, ga imate čedalje bolj radi. To je res pomembno razumeti, če ste v novem razmerju. Tisto, za kar ste mislili, da vaju je pritegnilo drug k drugemu na začetku vajinega odnosa, sčasoma postaja vse manj pomembno,” predvsem izgled, ki ga vsi skozi leta tako ali tako izgubimo, pravi Michael.

Prava ljubezen je skupno potovanje po gorah in dolinah. Nič ni bolj povezujočega kot pomagati drug drugemu pri življenjskih izzivih. To pogosto zahteva, da opustite ego in tisto, kar mislite, da je za vas najpomembnejše. Pari, ki rastejo in preživijo življenjske izzive, se naučijo narediti tisto, kar je najboljše za odnos.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close