Težko zaspite? To je 7 tehnik, ki vam lahko pomagajo.

18. junij 2022

Težko zaspite? To je 7 tehnik, ki vam lahko pomagajo.

18. junij 2022
Foto: Pexels

Obstaja več razlogov, zakaj ne morete zaspati. Najpogostejši vzroki za nespečnost so anksioznost, stres in depresija, na vsakodnevni ravni pa so to običajno situacije, ki nas vznemirijo.

S pravilnim pristopom lahko zanesljivo zaspite v nekaj minutah. Eden od ključev do nemotenega spanca je sprostitev. Raziskave kažejo, da je sproščanje fiziološki proces, ki pozitivno vpliva tako na duha kot na telo. Da pridemo v želeno stanje umirjenosti in zaspimo, potrebujemo vsaj dve minuti globokega dihanja.

Spodaj vam predstavljamo tehnike, ki bodo še dodatno pripomogle k sprostitvi in lažjemu spanju.

Foto: Unsplash

Magnezij

Magnezij pomaga telesu, da se sprosti. Zmanjšuje stres in vam pomaga spati dlje. Nasprotno pa vam melatonin pomaga hitreje zaspati. Za zdravljenje nespečnosti se lahko uporablja oba prehranska dodatka, včasih celo v kombinaciji, vsekakor pa po posvetu z zdravnikom.

Joga

Čeprav je joga odlična vadba za začetek dneva, je zelo koristna tudi pred spanjem. Določene jogijske asane, kot so Uttanasana, Halasana ali Savasana, so odlične za boljši spanec. Če niste strokovnjak za jogo, se obrnite na Youtube, ki je prava zakladnica različnih vaj.

Zvočna kopel

Pri zvočni kopeli se uporablja glasba za ustvarjanje sproščujoče meditacijske izkušnje. Prednosti zvočne kopeli vključujejo sprostitev, zmanjšanje stresa in boljši spanec.

Foto: Pexels

Vodenje dnevnika

Tudi vodenje dnevnika pred spanjem lahko izboljša kakovost vašega spanca. Dnevnik omogoča obdelavo vaših misli, ki so se v vaši glavi nabrale tekom dneva in preprečuje, da bi o njim razmišljali, ko želite zaspati.

Prha ali kopel pred spanjem

Da bi hitreje zaspali, znanstveniki priporočajo vročo prho ali kopel. Študije so pokazale, da lahko vroča kopel približno 90 minut pred spanjem pomaga ljudem, da hitreje zaspijo. Vroča voda namreč spremeni telesno temperaturo tako, da gremo spati z nižjo temperaturo – posledično se bolje počutimo in lažje zaspimo.

Avtor: Unsplash

Vstran s telefonom!

Mobilni telefon je eden od najpogostejših vzrokov za nespečnost. Poleg tega, da nas med brskanjem ohranja v budnem stanju, nonstop priteguje našo pozornost z obvestili, ki prihajajo do njega. Najbolje je, da si v dnevu določite uro, ko boste telefon pospravili na stran in ga ne boste več vzeli v roke. Namesto njega si raje oglejte kak dokumentarec ali preberite knjigo. Zagotavljamo vam, da boste lažje zaspali.

Obtežena odeja

Težke ali obtežene odeje uporabljajo stimulacijo močnega pritiska, kar naj bi spodbudilo proizvodnjo hormona za dvig razpoloženja (serotonin), zmanjšalo stresni hormon (kortizol) in povečalo melatonin – hormon, ki vam pomaga zaspati.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close