Tim Marovt je ohromel, nato shodil, zdaj pa je ambasador gibanja!

25. januar 2023

Tim Marovt je ohromel, nato shodil, zdaj pa je ambasador gibanja!

25. januar 2023
Foto: H&M Move

Zdravniki so mu pred leti dejali, da ne bo več hodil, danes pa se udeležuje maratonov in s svojimi podvigi navdihuje ljudi. Zaradi ljubezni do gibanja, s katerim je prebrodil težko življenjsko preizkušnjo, je Tim Marovt postal ambasador H&M Move.

H&M Move želi z novo kolekcijo Empower in zanimivimi ambasadorji vsakogar spodbuditi k gibanju in poudariti, da lahko z gibanjem prebrodimo težke življenjske preizkušnje.

Poleg Jane Fonda, Zlatana Ibrahimovića, JaQuela Knighta in Nadie Nadim sta predstavnika znamke postala tudi dva lokalna ambasadorja Nina Grilc in Tim Marovt. Oba imata izjemno navdihujoči življenjski zgodbi in sta pravi dokaz, da je z gibanjem mogoče vse.

Tim Marovt je 20-letnik, ki je z gibanjem premaknil meje zmogljivega. Ko je kot 12-letni fant med deskanjem utrpel poškodbo hrbtenice, so mu zdravniki dejali, da ne bo več hodil. Invalidski voziček zanj ni bil sprejemljiva možnost, zato je z jekleno voljo in željo po gibanju zdravstvenim strokovnjakom dokazal, da so se motili. S trdim delom se je rešil invalidskega vozička in celo tako napredoval, da se danes udeležuje maratonov ter s svojo zgodbo navdihuje številne ljudi.

Tim Marovt in Nina Grilc sta lokalna ambasadorja H&M Move. (Foto: H&M Move)

Tim, gibanje je v tvojem življenju več kot očitno pomembno, nenazadnje tako ali drugače živiš v gibanju. Kako bi pomen gibanja opisal z besedami?
Svoboda, neodvisnost, privilegij … Mogoče tega nekdo ne bo razumel. Šele po moji poškodbi, ko sem se po svetu prevažal z invalidskim vozičkom, sem se zavedal, kako je človek svoboden in neodvisen, ko se lahko giblje.

Koliko časa na dan nameniš gibanju? Premalo ali ravno prav?
Moj dan je v celoti “sestavljen” iz gibanja. Zjutraj preživim dve uri in pol na treningu v fitnesu, zvečer pa dve uri hodim in nabiram kondicijo za maratone. Vmesni čas pa kljub “počitku” aktiven.

Statičnega preživljanja časa si sploh ne znam predstavljati. Meni ta način življenja zelo ustreza in zavedam se, da brez omenjenega ne bi nikoli shodil, se imel možnost ukvarjati z različnimi športi in se udeleževati maratonov.

Katere oblike gibanja imaš najraje?
Najraje sem v kakšnem ekstremnem športu. Pozimi je to vsekakor smučanje, poleti pa največ časa uživam v vodnih športih in na motorju. Seveda pa imata hoja in maratoni prav posebno mesto v mojem življenju.

Si med gibanjem raje v družbi ali sam?
Na treningu sem najraje sam ali s trenerjem. Zdi se mi, da mi samota na treningih omogoča 100-odstoten fokus in s tem tudi večji napredek. Drugače pa je pri adrenalinskih športih. Tam vsekakor potrebujem družbo. Največkrat so to moji prijatelji oziroma moji družinski člani. Takrat se “trening” spremeni tudi v prijetno druženje in zabavo.

Foto: H&M Move

Veliko si že prepotoval. Kako bi naš odnos do gibanja in nasploh načina življenja, povezanega z njim, primerjal z drugimi državami, ki si jih obiskal?
Mislim, da bi lahko še bolj izkoristili našo lepo naravo, bili bolj aktivni in se več družili in gibali v naravi. Res je, da sem že veliko potoval, vendar pa moram priznati, da se vedno rad vračam v svojo domovino. Tukaj se res prijetno počutim, zato sem tudi vedno pozitiven, nasmejan in dobre volje.

Vsakodnevno gibanje ima veliko prednosti, ne samo na telesno, ampak tudi na mentalno, duševno zdravje. Gibanje je del fizične in obenem mentalne moči. Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Popolno se strinjam z vašim razmišljanjem. Tudi v profesionalnem športu je povezava med fizično in psihično močjo ključna. Le najboljši lahko iz svojega telesa “potegnejo” največ in zbistrijo misli ob velikih tekmovanjih in dogodkih. Je pa mentalna moč tista, ki loči najboljšega športnika od povprečnega. Tega se tudi sam zavedam, saj me je prav moja mentalna moč pripeljala do tega, da danes hodim.

Konkretno – kako in na kakšne načine ti gibanje izboljša življenje?
Gibanje mi omogoča, da pri svoji rehabilitaciji vsak dan napredujem. S tem tudi sam sebi vlivam energijo, saj vidim, da vseskozi napredujem in da so moji zelo visoki cilji dosegljivi.

Foto: H&M Move

Dokončaj stavek. Dan brez gibanja je zame …
… nekaj redkega. Ko pa ga imam, je to zame regeneracija, ko si nabiram moč za prihajajoče še večje izzive in fizične napore.

Se strinjaš, da se da težke življenjske preizkušnje premagati ali vsaj omiliti z gibanjem?
Vsekakor. Kljub temu, da sem najtežje trenutke preživel na invalidskem vozičku, sem bil vedno aktiven. Prav to mi je pomagalo, da sem spet začel hoditi in predvsem verjeti v to, da bom spet enkrat hodil. Ko pa sem se ponovno postavil na noge, sem dobil še poseben zagon, da sem se čim več gibal.

Ali ob težkih življenjskih preizkušnjah uteho nemudoma poiščeš v gibanju ali najprej preteče nekaj časa? Je tudi gibanje pri tebi kdaj na stranskem tiru? Se tudi tebi kdaj preprosto ne ljubi?
Pridejo trenutki, ko ni volje do treninga in gibanja. Kljub temu, se mi še ni zgodilo, da bi izpustil trening zaradi slabe volje ali pomanjkanja motivacije. Enostavno si tega ne morem privoščiti, saj vem, kakšni so moji cilji in ne želim ničesar prepuščati naključju. Tudi kadar se mi ne ljubi, se motiviram in spravim v gibanje.

Foto: H&M Move

Kako je videti tvoja običajna rekreativna izkušnja? Se popolnoma odklopiš v drugo dimenzijo, kjer odmisliš zadeve ali rekreacijo zaznamuje premislek, snovanje načrtov?
Pri rekreativnih izkušnjah je moj fokus predvsem uživati in sprostiti misli. Vendar kljub temu ne morem popolnoma odklopiti, da ne bi razmišljal o svojem napredku.

S svojim načinom življenja prek različnih družbenih platform ali v živo različne ciljne skupine spodbujaš h gibanju. Kdaj si ugotovil, da s svojo zgodbo, življenjskim slogom in gibanjem ne vplivaš le nase, ampak tudi na širši krog ljudi? Kako gledaš na to?
To sem konkretno opazil šele slabo leto dni nazaj, ko sem se začel udeleževati maratonov. Zelo sem vesel in ponosen, da so me ljudje opazili in da jim pomenim neke vrste motivacijo pri premagovanju vsakodnevnih ovir. Vsekakor pa je tu obojestransko spodbujanje med mano in mojimi sledilci.

Ko ti nekdo pove, da se je zaradi tebe odločil ostati na tem svetu in ne obupati (narediti samomora) – to je bilo eno od najbolj ganljivih zapisov na družbenih omrežjih, potem ugotovim, da se je vredno še bolj potruditi in vztrajati v tem, kar počnem.

Te je to presenetilo? Si potreboval nekaj časa, da si se na to navadil oziroma to sprejel? Ti je to v navdih?
Glede na to, da je poškodba, ki me je doletela, zelo redka, sem se vseskozi zavedal, da bo zgodba zanimiva tudi za ostale. To sem moral sprejeti in mi je navdih, da lahko širim svojo pozitivno energijo in vztrajnost tudi med druge.

Foto: H&M Move

Druge na različne načine spodbujaš h gibanju. Kaj oziroma kdo pa je bil tisti, ki je prvi spodbudil tebe?
Mene sta k športu spodbudila starša. Kot najmlajši otrok v družini nisem želel zaostajati in sem že kot dvoletni otrok redno obiskoval smučišča, tako v Sloveniji, kakor tudi v tujini. Lahko rečem, da sta mi bila gibanje in šport položena že v zibelko.

Kaj imaš za svojo največjo zmago?
Vsekakor štejem kot svojo največjo zmago, da sem se ponovno postavil na noge, kljub temu da so bili tako zdravniki kot okolica prepričani, da mi to ne bo uspelo.

Pomemben del različnih oblik gibanja so tudi kakovostna in udobna oblačila. Kaj ti je pri tem najpomembneje?
Hahaha, osebno mislim, da nisem ravno prava oseba za vprašanje mode. Prisegam na udobna oblačila iz kakovostnih materialov, kar znamka H&M Move vsekakor je.

Si slovenski ambasador nove blagovne znamke H&M Move. Kakšno je tvoje mnenje o kolekciji?
Gibanje je ključno, tako za krepitev zdravja kot uma. Spodbuditi ljudi, da se bodo več gibali, je zelo lepa akcija, še posebno, če jo podpirajo tako velike blagovne znamke kot je H&M. Zato mislim, da je pozitiven odziv zagotovljen in se bo prav zaradi takšnih akcij v prihodnje gibalo še veliko več ljudi, ki bodo s tem veliko pripomogli k svojemu zdravemu življenju.

Foto: H&M Move

H&M Move se podaja na misijo, na kateri želi zagotoviti športna oblačila za vse ter spodbuditi ves svet in vsako telo h gibanju. Blagovna znamka ponuja dostopnejšo vizijo športa, saj ga pojmuje kot gibanje in slavi dejstvo, da je vsakdo na planetu že gibalec, ki se giblje na različne načine. H&M Move se predstavlja z elegantnimi in funkcionalnimi “gibalnimi oblačili”, ki bodo gibalcem vseh zmožnosti in spretnosti omogočila udobno in samozavestno gibanje.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close