To delajo mame namesto svojih sončkov

16. maj 2021

To delajo mame namesto svojih sončkov

16. maj 2021

“Že tako bo znanje slabše, a potem še delajo domače naloge namesto njih. Meni je to bolno. Ne vedo, da jim ne delajo nobene usluge?” je zapisala avtorica objave na forumu

Ta je na forum zapisala, da so morali otroci pri pouku doma nekaj narisati. Na spletni učilnici je ugotovila, da izdelki niso bili njihovi, vendar stvaritve staršev.  

Uporabnica foruma se je strinjala z zapisom in dodala, da se takšna početja dogajajo tudi pri njih, torej zgornji zapis ni zgolj naključje. Komentirala je svojo izkušnjo, kjer je njena devetletna hči moral narisati nekaj za šolo. Hčerka je bila v stresu, saj je bila naloga zahtevna, vendar ji je po mnenju uporabnice dobro uspelo. Nato ji je otrok pokazal, kaj je narisala sošolka.  

Ni mogla verjeti svojim očem. Vedela je, da kaj takega otrok pri devetih letih starosti ne zmore narisati. Zaveda se, da obstajajo geniji in nadarjeni malčki, vendar pri takšnih detajlih ne gre za to. Vedela je, da gre za prevaro in da tega sošolka sama ni narisala.  

Izkušeni specialni pedagog Marko Juhant pove, da je to početje enakovredno temu, da njihov sin trenira nogomet. Če trenira nogomet, pove trener, da fant nekaj obvlada, vendar mora utrditi svojo formo, saj nima kondicije. Nato sinek pove, da mu je težko teči in pridobivati kondicijo, zato mama navleče trenirko, si natakne športne copate in namesto njega vsak dan teče trikrat na bližnji grič. To je točno to, kar počne.  

“Ali bo zato sin boljši pri nogometu, če mama teče namesto njega?”   

Marko Juhant

Tudi drugi na forumu pravijo, da je tako. Menijo, da starši delajo svojim sončkom veliko škodo, prav tako pa krivijo učitelje, da se za takšna dejanja preprosto ne zmenijo.  

Uporabnica je komentirala zapis in delila svojo izkušnjo. 
“Pri nas pa je tako, da daje za likovno take naloge, ki sploh niso primerne za tisto starost (2. triada). Predvsem so kriteriji nerealni. Potem ko otroci naredijo sami izdelek, jih pa popljuva. Groza, res ne moreš verjeti, če ne prebereš in slišiš. Potem otroci popravljajo v nedogled, dokler jim ne pomaga eden izmed staršev in potem je za silo zadovoljna. Tako pa vidiš, da je vedno več primerov, ko delajo zraven starši, ker je tako najlažje in najhitreje narejeno. Nobeden si pa očitno ne upa kaj reči učiteljici,” še dodaja. 

“Potem pa ti starši vsem razlagajo, kako so obremenjeni s šolo svojih otrok. Bog jim pomagaj. Škoda je le otrok, ki se žal ne bodo naučili kar bi se lahko in bodo vedno iskali oporo pri nalogah. Taki otroci tudi v šoli pri vsaki nalogi potrebujejo učiteljico. Groza,” dodaja drug. 

Mnogi strokovnjaki potrjujejo, da je pomembno, da starši pomagajo otrokom pri domači nalogi, saj tako le ta dobi občutek, da je njihovo znanje pomembno in aktivira pozitiven odnos malčkov do predmeta. Pomagati morajo tako, da se izognejo kontroli procesa učenja ali tega, da bi odgovore kar sami rešili. Otroku morajo dati čas, in mu z usmeritvami pomagati, da sami pridejo do rešitve.  

Avtor
Piše

T. Š.

Style. Več novic

New Report

Close