To je 10 najbolj priljubljenih destinacij na svetu!

Če se ne morete odločiti, kam letos na dopust, vam ponujamo deset destinacij, ki so najbolj obiskane z razlogom.

Meta Vražič / 14. junij 2022

Tripadvisor vsako leto razglasi 25 najbolj obiskanih lokacij na celem svetu. Predstavljamo vam deseterico na samem vrhu, morda pa imate katero izmed teh že na svojem seznamu sanjskih destinacij.

1. DUBAJ, Združeni arabski emirati Foto: Pexels

“Dubaj, vedno priljubljeno mesto, se v zadnjih letih počasi vzpenja na lestvici nagrad Tripadvisor Travellers’ choice award, v 2022 pa prejema krono najbolj priljubljene destinacije na svetu,” je zapisal Justin Reid, direktor za medije in destinacije na Tripadvisorju, v svojem sporočilu za medije.

 

Dubaj je mesto, ki zmeša moderno kulturo z zgodovino, avanture s svetovnimi nakupi in zabavo. Tripadvisor predlaga, da “si ogledate predstavo v Dubajski Operi, vidite mesto iz Burj Khalife in preživite popoldne ob Dubajskem potoku, medtem ko raziskujete zlato, tekstil in začimbe. Če iščete vznemirljive aktivnosti, pa lahko lebdite nad puščavskimi sipinami v balonu na vrč zrak, greste na hitro vožnjo na IMG Worlds of Adventure, ali pa skočite s padalom nad Palm Jumeriah.”

 

Vsekakor vas Dubaj ne bo pustil ravnodušnih.

2. LONDON, Velika Britanija Foto: Unsplash

Na drugem mestu se nahaja evropsko mesto London, ki s svojo mešanico kultur že leta privablja turiste.

 

S svojim modernim Shoreditchovim slogom, punkovskim Camdenom in elegantno Portobello ulico je London milijon svetov v enem. Utrip in energija mesta pa pomenita, da niti dva dneva nista enaka.

 

Raziščite kraljeva in zgodovinska mesta, oglejte si najbolj znane znamenitosti, jejte in pijte v ekskluzivnih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami, uživajte v “pintu” v njihovih pubih in se izgubite na njihovih vijugastih tlakovanih ulicah. Ko gre za London, so vaše možnosti res neskončne.

3. CANCUN, Mehika Foto: Unsplash

Za tiste, ki imajo raje vročino in plaže, pa je Cancun s svojim tretjim mestom pravi odgovor.

 

Cancun je sicer znan po svojih zabavah na plaži, a to ni edina stvar, ki jo to mesto ponuja. Na voljo so vam številna družinam prijazna letovišča, za tiste, ki želijo v miru izkusiti jukatansko klimo. V Cancunu pa se nahajajo tudi pomembne ruševine Majev, kot sta El Rey ali Yamil Lu’um, razpadajoč stolp iz bledo sivega kamna.

 

Več o tej starodavni civilizaciji pa lahko zveste v njihovem muzeju Maya de Cancun. Če vas zanimajo okusi Mehike, pa se ustavite v Museo Sensorial del Tequila.

4. BALI, Indonezija Foto: Unsplash

Bali je s svojimi filmskimi plažami in naravnimi lepotami, ki izgledajo skoraj umetne, za mnoge sanjska destinacija.

 

Ta indonezijski paradiž je živa počitniška kartica. Vpijajte sonce na dolgih belih plažah ali pa raziskujte tropska bitja, s potapljanjem vzdolž koralnih grebenov, kjer lahko vidite tudi ostanke ladij iz 2. svetovne vojne.  Na obali pa džungla skriva nagajive opice in kamnene templje.

 

“Umetniška prestolnica” Ubuda pa je popoln kraj za ogled plesne predstave, delavnico batika ali kovaštva srebra. Obisk Balija vam bo res obudil vse čute.

5. KRETA, Grčija Foto: Unsplash

Na petem mestu s svojimi neverjetnimi plažami sedi Kreta, rojstni kraj kralja Olimpijskih bogov in moderne evropske civilizacije.

 

Kreta je mediteranski dragulj z bogato arheološko in mitološko zgodovino, ki pa se odseva v njenih antičnih ruševinah in kulturoloških atrakcijah. Prepustite se očarljivemu vzdušju starega beneškega pristanišča mesta Chaina ali trdnjav in samostanov Rethymonon.

 

Čudovite minojske ruševine Malije segajo v leto 1900 pred našim štetjem, veličastna Mt. Ida pa naj bi bila dom jame, v kateri se je rodil Zevs.

6. RIM, Italija Foto: Unsplash

Ponovno se vračamo v eno izmed evropskih prestolnic, našo sosedo Italijo in njeno mesto Rim.

 

Kot pravi znan rek “Rim ni bil zgrajen v enem dnevu”, prav tako ne boste uspeli pogledati celotnega mesta v enem dnevu. Mesto je pravi kolaž trgov, odprtih tržnic in prečudovitih zgodovinskih mest. Vrzite kovanec v fontano Trevi, oglejte si Kolosej in Panteon, in preizkusite avtentičen Espresso in gelato. Če radi nakupujete, pa se splača obiskati tudi Campo de’Fiori ali Via Veneto.

 

Razočarala vas ne bo niti njihova mediteranska kulinarika, polna svežih in naravnih sestavin.

7. CABO SAN LUCAS, Mehika Foto: Unsplash

Ne le s Cancunom, Mehika navdušuje tudi z Cabo San Lucasom.

 

Can San Lucas je priljubljena destinacija mladih počitnikarjev, ki se tja odpravijo na spomladanski oddih. Na tem kraju najdete plaže vseh temperamentov, od mirnih voda morja Cortez in Playa del Amor, do udarnih valov plaže Zippers, raja za deskanje. Če se želite zabavati z domačini, se odpravite v zalive in skalne formacije na plažah Cannery.

 

Otroci pa bodo uživali v živalmi s plavanjem z delfini ali vožnjo s kamelami skozi naravni rezervat Desert Park.

8. ISTANBUL, Turčija Foto: Unsplash

Kombinacija mnogih kultur in priljubljena destinacija za ljubitelje raznolikosti je mesto Istanbul.

 

Skozi leta so mnoge kulture pustile svoj pečat na mestu Istanbul. Danes pa lahko to izkusite z raziskovanjem njihovih “mahall” oz. sotesk. Od svetih mest Sultanahmet in evropske elegance Beyoğlu iz 19. stoletja do visoke mode Nişantaşıja, živahne kavarne Kadıköy in nogometnih ulic Beşiktaşa, je enostavno razumeti, zakaj popotniki pravijo, da Istanbul ni samo eno mesto, vendar veliko mest v enem.

9. PARIZ, Francija Foto: Unsplash

Na devetem mestu pa se nahaja evropsko mesto ljubezni, Pariz.

 

Edinstvena pariška izkušnja vključuje več elementov: preizkušaje sladic in kulinarike, pogled z Eifflovega stolpa, obisk Slavoloka in kapučino v eni izmed prikupnih kavarn. Pariz je popolna mešanica živahnosti in uživanja.

 

Sprehodite se do katedrale Notre Dame, poiščite dobro kupčijo na Marche aux Puces de Montreuil, nato pa večer zaključite z ogledom sočne predstave na Moulin Rouge.

10. HURGHADA, Egipt Foto: Unsplash

Na desetem, a nič manj častnem mestu, pa se nahaja egipčansko mesto Hurghada.

 

Prečudoviti koralni grebeni in turkizne vode, popolne za surfanje, so razlog za priljubljenost Hurghade. Hurghada, ki je v neposredni bližini osupljivih otrokov Giftun in Vzhodne arabske puščave, je v zadnjem desetletju doživela velik razvoj – in ja, včasih se zdi, da je res preplavljena s turisti.

 

Toda za Evropejce je to razmeroma lahek pobeg na peščeno plažo, kjer bodo našli tudi najboljša mesta za potapljanje in potapljanje na dah z masko.

 

Preostalih 15 mest pa si lahko pogledate tukaj.

Avtor
Piše

Meta Vražič

New Report

Close