5 najbolje oblečenih žensk vseh časov, ki jih še ne poznate

29. februar 2024

5 najbolje oblečenih žensk vseh časov, ki jih še ne poznate

29. februar 2024
Foto: Instagram

5 najbolje oblečenih žensk vseh časov, ki jih še ne poznate

29. februar 2024
Foto: Instagram

Na tem seznamu ni niti ene igralke, pevke ali manekenke, prav možno je tudi, da za večino od njih do zdaj še niste slišali.

Audrey Hepburn je tako kot pokojna princesa Diana vedno znova zapisana pri vrhu seznama modnih ikon iz sveta šovbiznisa, toda tokrat bi vam radi predstavili pet dam, ki so v svojem času močno vplivale na razvoj sloga oblačenja in postavile estetske smernice, kako naj bo videti damska garderoba.

Ta pravila oblačenja se tudi desetletja kasneje niso spremenila, zato jih upoštevajte, če želite tudi same obveljati za stilsko ikono in se okititi s podobnim naslovom, kot dame s spodnjega seznama, ki ga je naredil Vanity Fair in katerih delček napete ter zanimive življenjske zgodbe razkrivamo v nadaljevanju.

Gloria Guinness (Foto: Instagram)

To so bili časi, ko modni stil in eleganca nista bila tako samoumevna in lahko dostopna, kot zdaj. Privoščili so si ju lahko le bogati in vplivni, množice navadnih smrtnikov so jih preko revij občudovale, ženske od vsepovsod pa sanjale o modi, kot so jo nosile bogate Parižanke.

Tedaj je bil poklic modnega stilista še zelo redek. Zato je bil modni okus spodaj omenjenih dam v tistem času še bolj izrazit ter opažen, kajti njihov slog oblačenja ter stajling sta bila brezhibna. Kaj je naslednjim slavnim ženskam skupnega? Skozi vse življenje so gojile svoj lasten, originalen, a nadvse prefinjen slog. Zgledujmo se po njih!

Barbara Babe Paley (Foto: Instagram)

1. Jacqueline de Ribes

Aristokratka, oblikovalka in dobrodelnica je bila utelešenje stilsko dovršene ženske. V svojem času nadvse občudovana Parižanka je slovela kot neustrašna, ko je šlo za njene modne izbore ter vsakodnevne kombinacije.

Bila je unikatna in nikoli ni posnemala drugih, večino njene garderobe so sestavljala oblačila, ki jih je sama oblikovala.

Kreacije visoke mode, denimo Christiana Diorja, je pogosto razrezala in jih prekrojila v nekaj novega ter še nevidenega. Po petih nominacijah so jo leta 1962 uvrstili na mednarodni seznam najbolje oblečenih ljudi vseh časov.

Njen modni slog je osupnil tudi slavnega ameriškega modnega fotografa Richarda Avedona, ki je po enem od snemanj dejal: “Žal mi je žensk, ki imajo manjši nos od Jacqueline de Ribes.”

2. Mona von Bismarck

Zaradi njenih srebrnih las in modrih oči je fotograf Cecil Beaton prelepo Mono oklical za “boginjo iz kamna in kristala”.

Znana članica visoke družbe oziroma jet-seta je bila prva Američanka, ki je dobila naslov najboljše oblečene ženske na svetu, na laskavem seznamu pa je od leta 1958.

Oboževala je oblačila španskega modnega oblikovalca Cristobala Balenciage. Legenda pravi, da se je Mona zaprla v svojo sobo in jokala tri dni skupaj, ko se je ta modni velikan upokojil.

Uteho in nova oblačila pa je našla pri Hubertu de Givenchyju, ki je Balenciago naravnost oboževal.

3. Pauline de Rothschild

Pisateljica in modna oblikovalka je bila po rodu Američanka, čeprav se je leta 1908 rodila v Parizu. Za tiste čase je bila nenavadno visoke postave in rada je nosila oblačila, ki so pozornost usmerila na njene dolge noge.

Delala je kot modna stilistka za ženske iz ameriške visoke družbe, po poroki s prvim možem se je preselila na Majorco, kjer je odprla svoj butik.

Kasneje je v Parizu in Londonu delala skupaj s slovito modno oblikovalko Elso Schiaparelli. Pauline ni nikoli skrbelo, kaj si drugi mislijo o njenem slogu oblačenja, to pa se je odrazilo tudi na njenem posebnem, zanimivem modnem stilu, ki so ga množice v tistih časih dojemale kot ‘čudnega’.

Na seznamu najbolje oblečenih oseb na svetu je od leta 1969.

4. Gloria Guinness

Življenje te slavne dame še vedno obdaja tančica skrivnosti. Rodila se je leta 1908 v Mehiki, njen vzpon med najbolj znane pripadnike jet-seta vseh časov pa se je začel, ko se je omožila s 27 let starejšim podjetnikom Jacobusom H. Scholtensom.

Kasneje se je poročila še trikrat (vsakič s kakšnim premožnim moškim, njeni zakoni pa so bili celo za današnje razmere kratki), nazadnje je pred oltar stopila leta 1951 z britanskim politikom in bogatašem Thomasom Guinnessom, enim od dedičev znane pivovarske dinastije.

O njej se je govorilo in pisalo, da naj bi bila med 2. svetovno vojno tudi vohunka, a to ni bilo nikoli potrjeno. Kakorkoli, v času, ko so za ideal ženske lepote veljale čutne in zaobljene plavolaske, je črnolasa Mehičanka eksotične lepote povsod zbujala veliko pozornosti.

Že omenjeni oblikovalec visoke mode Cristobal Balenciaga je Glorio oklical za najbolj elegantno žensko, ki jo je kdaj oblačil, za njeno garderobo pa so prav radi poskrbeli tudi modni velikani Christian Dior, Hubert de Givenchy, Yves Saint Laurent in drugi.

5. Barbara Babe Paley

“Gospa Paley ima samo eno pomanjkljivost – popolna je,” je v svoj osebni dnevnik zapisal slavni pisatelj Truman Capote, avtor romana Zajtrk pri Tiffanyju. Babe Paley se je rodila leta 1915 v Bostonu pod imenom Barbara Cushing.

Ker je bila dobesedno zaljubljena v lepa oblačila, se je potrudila, da je leta 1938 dobila mesto modne urednice pri ameriški reviji Vogue. Zaradi položaja, ki ga je zasedala, je imela dostop do najlepših kreacij visoke mode.

Revija Time jo je že leta 1941 predstavila kot drugo najbolje oblečeno žensko na svetu, prvo mesto pa je po mnenju Timea pripadalo Wallis Simpson, ki je kasneje postala vojvodinja windsorska.

Barbara se je leta 1947 poročila z Williamom S. Paleyem, ki je obogatel z ustanovitvijo ameriške TV mreže CBS in svojo ženo popeljal v visoko družbo. Časopisi so ji laskali, češ da je ‘ameriška boginja’, oboževali so jo tudi zaradi brezhibnih manir in prirojene uglajenosti – in vsekakor so vsi opazili tudi njeno brezhibno eleganco, ko je šlo za oblačenje.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close