To je 5 pozitivnih sprememb, ki jih občuti vsaka ženska v 40. in 50. letih!

18. september 2020

To je 5 pozitivnih sprememb, ki jih občuti vsaka ženska v 40. in 50. letih!

18. september 2020

Ne reče se brez razloga, da so zrela leta – najboljša leta!

Ko ženska stopi v štirideseta, pride do hormonskih sprememb in upočasnitve metabolizma. Čeprav se nekatere bojijo zrelih let, le-ta prinesejo tudi nekaj pozitivnih sprememb,

Manj se potite

V zreli dobi se struktura znojnih žlez spremeni, zato se manj potite. Prav tako se zmanjša vonj potu, ki ga povzročajo bakterije na koži.

Zmanjšujejo se alergijske reakcije

Mnoge se borijo s sezonskimi alergijami na cvetni prah. Za alergike je spomladanski čas sinonim za simptome prehlada. Imunski sistem ljudi v zrelih letih ni več tako občutljiv in se manj odziva na cvetni prah, pršice in podobno.

Izginejo akne

Z nastopom menopavze se proizvodnja lojnic upočasni. Prednost? Odvečni sebum ne bo zamašil por in to je največji pojav aken in ogrcev. To pomeni, da oseba, ki je imela v najstniškem obdobju mastno kožo, lahko po petdesetem pričakuje normalno.

Glavoboli izginejo

Migrena je ena najpogostejših vrst glavobolov in je zelo boleča. Migrena napada več žensk kot moških. V tridesetih letih napadi dosežejo vrh moči in pogostosti.

Po štiridesetem letu se stanje izboljša. Pri 40 odstotkih oseb z migreno v 50. in 60. letih ti popolnoma izginejo ali pa so zelo redki.

Zgodnejše vstajanje

V odrasli dobi se v telesu proizvede spalni hormon melatonin. Zgodnejša zaspanost se pojavi zvečer, zjutraj pa se prej zbujajo. Tudi spanec je boljši. Raziskave so pokazale, da ljudje v osemdesetih letih najbolje spijo in da težave s spanjem s starostjo upadajo ali popolnoma izginejo.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close