To je deset načinov, kako lase zaščititi pred cepljenjem!

23. maj 2023

To je deset načinov, kako lase zaščititi pred cepljenjem!

23. maj 2023
Foto: Unsplash

Razcepljeni lasje so pogosto rezultat suhih las, barvanja in toplotne obdelave. Konice so prav tako najstarejši del vaših las, zato je razumljivo, da čez čas postanejo šibki in lomljivi. 

Takšnih las se je najlažje znebiti tako, da preprosto skrajšamo svojo pričesko, toda preventiva je vedno boljša kot kurativa, zato v nadaljevanju naštevamo nekaj načinov, kako svoje lase zaščititi pred cepljenjem.

Kaj je glavni vzrok za razcepljene konice?

Najprej je potrebno razumeti, zakaj do razcepljenih konic sploh pride. Vzrok za to je lahko fizični ali kemični. Pri fizičnem gre večinoma za cepljenje las zaradi toplotnega oblikovanja las – s fenom, ravnalci in kodralci las lahko resno poškodujemo svoje lase, še toliko bolj so za takšne “poškodbe” dojemljivi barvani ali beljeni lasje. Fizični vzrok je lahko tudi česanje las, uporabljanje elastik za lase in tesnih čopov ali kitk, ki obremenjujejo lase.

Na drugi strani pa gre pri kemičnih vzrokih za cepljenje las zaradi barvanja, trajen in drugih kemičnih tretmajev. 

Foto: Unsplash

Ali se lahko znebimo razcepljenih konic brez striženja las?

Na žalost ne. Če so konice že razcepljene, jih lahko zgolj postrižemo, saj tako poskrbimo, da se ne cepijo dalje. Cepljene konice se namreč lahko cepijo še približno deset centimetrov višje od konic.

Kako torej poskrbeti, da do razcepljenosti ne pride ali pa vsaj zmanjšati nastalo škodo?

Kljub temu, da ko enkrat pride do razcepljenih konic, se teh ne moremo znebiti, pa vendar lahko zmanjšamo škodo z naslednjimi koraki:

1. Deloma posušite lase na zraku

Toplota na mokrih laseh lahko zelo izsuši lase, kar vodi do razcepljenosti. Če torej želite svoje lase dobro zaščititi, jih je najbolje vsaj deloma posušiti na zraku. Strokovnjaki predlagajo, da se lase suši na zraku tako dolgo, da so približno 50-80 odstotkov suhi, šele nato pa uporabite sušilec za lase ter z njim ustvarite svojo pričesko, pri čemer je izredno pomembna tudi vlažilna krema. 

Foto: Instagram @neginmiralehi

2. Uporabljajte krtačo za razčesavanje in glavnik z velikim razmakom zob

Pri razčesavanju las najprej uporabite širokozobi glavnik ter začnite razčesavati pri konicah. Če namreč začnete pri lasišču, se bodo vsi vozlički zbrali pri že tako obremenjenih konicah in njihovo stanje boste le poslabšali. Prav tako je priporočljivo, da lase razdelite na več delov in si res vzamete čas za razčesavanje. Las je najbolj fleksibilen in ranljiv prav takrat, ko je moker, zato pri razčesavanju mokrih las ne potrebujete veliko pritiska in divjega razčesavanja. 

3. Zmanjšajte temperaturo na toplotnih pripomočkih

Vsak las, ki bo izpostavljen vročini nad 180 stopinj, bo izgubil keratin, ki ga je nemogoče nadomestiti. Prav tako si zapomnite, da če je temperatura toplotnih pripomočkov višja, to ne pomeni, da se bo vaša pričeska obdržala dlje. 180 stopinj je maksimum. 

4. Ne trgajte svojih razcepljenih konic

Ko jih enkrat opazite, vas morda zamika, da razcepljeni del odtrgate. Toda za razcepljene konice velja enako kot za mozolje in akne: ne dotikajte se jih. Če boste lase cepili dalje, boste tako zgolj povečali cepljenje las, obenem pa so razcepljeni lasje tudi znak za frizerja, kje je dobro lase odstriči. 

Foto: Pexels

5. Investirajte v produkte za lase

“Bond-building” tretmaji kemično obnovijo škodo, ki sta jo ustvarila belilo in toplota, obenem pa povečajo vzdržljivost las. Najbolj priljubljen tretma je trenutno Olaplex, ki vsebuje aktivne molekule, ki pomagajo obnoviti “vezi” v laseh, toda dobro se je pozanimati, katera znamka in tip produkta vašemu tipu las najbolj ustrezata. 

Strokovnjaki prav tako priporočajo keratinske tretmaje. Keratin je tip beljakovin, ki se nahaja v laseh ter poskrbi, da so lasje gladki, mehki in voljni za oblikovanje. Profesionalno izvedeni tretmaji so zato odlična izbira za obnovitev las, saj nadomestijo primanjkljaj keratina. Rešitev pa je na žalost zgolj začasna in striženje je še vedno ključno. 

6. Mikro striženje

Če so vaši lasje močno razcepljeni, je misel, da bi morali odstriči ogromen del las, zagotovo strašljiva. Morda lahko namesto tega razmislite o mikro striženju – svojega frizerja obiščite pogosteje, toda odstrižete manj. 

Foto: Instagram @marine_audineau

7. Uporabite mikrofiber brisačo

Trend, ki veleva, da se je potrebno znebiti običajnih brisač ter sušiti lase v običajni majici, je bil priljubljen že pred časom, toda strokovnjaki svetujejo, da si lase posušite z mikrofiber brisačo, v katero si zvijete lase in počakate, da se lasje posušijo. Takšna brisača namreč hitro vpije vlago ter je bolj nežna, kar bo na dolgi rok preprečilo cepljenje las.

8. Prevleka za blazino iz svile

Namesto bombažnih prevlek si omislite svileno, saj ustvarja manj trenja z lasmi in preverjeno preprečuje cepljenje las. 

9. Kolagenski nadomestki

Kolagen ni dober zgolj za kožo, temveč ga priporočajo tudi vsem z razcepljenimi konicami. Te se namreč lahko pojavijo tudi s starostjo, saj lasje z leti izgubljajo elastičnost ter so posledično bolj dojemljivi za lomljenje. Kolagen izboljša prožnost, moč ter hidracijo las, razliko pa lahko opazite po štirih do šestih tednih, optimalne rezultate pa približno po dvanajstih tednih uporabe

10. Razmislite o kislinski semi-permanentni barvi za lase

Naraven zdrav las ima pH vrednost manj kot sedem, torej je kislinski. Če torej želimo svoje lase barvati in jih obenem obdržati pri želeni zdravi pH vrednosti, strokovnjaki priporočajo kislinsko semi-permanentno barvo brez amoniaka. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close