To je kislina, ki bo rešila vse vaše težave s kožo

24. maj 2023

To je kislina, ki bo rešila vse vaše težave s kožo

24. maj 2023
Foto: Canva

Azelaična kislina je novi heroj v svetu nege kože, ki bo rešila številne težave s kožo, od aken do rozacee.

Kisline za nego kože so pestra ekipa. Toda ena izmed njih preprosto ne dobi toliko slave kot na primer hialuronska ali salicilna kislina. Gre za azelainsko kislino, ki je lahko odlična za občutljivo kožo, nagnjeno k aknam ali pa kožo s pretirano pigmentacijo in blago do zmerno rozaceo.

Ker ni tako dobro znana, je uporaba azelaične kisline dokaj skrivnostna. Zato smo poiskali nekaj mnenj strokovnjakov, ki razkrivajo, kako kislino uporabljati in za kakšne tipe kože je primerna.

Foto: Pexels

Kaj je azelaična kislina?

Azelaična kislina je dikarboksilna kislina, pridobljena iz žit, kot so rž, pšenica in ječmen. Ko gre za izdelke za nego kože, pa so ta običajno kemično izdelana v laboratoriju, da se zagotovi, da je kislina čim bolj stabilna in učinkovita. Prav tako ni “kislina” v tradicionalnem pomenu besede. Azelainska kislina se razlikuje od alfa-hidroksi kislin (AHA) za obnavljanje površine, ker ne poruši vezi med kožnimi celicami in ne povzroča njihovega luščenja.

Zaradi večje molekularne velikosti je tudi manj dražilna, saj jo koža težje absorbira. Dejstvo, da je manj močna kot na primer glikolna kislina, pomeni, da jo nekdo z občutljivo kožo veliko lažje prenaša.

Foto: Canva

Azelaična kislina za akne

Azelaična kislina ima antibakterijske lastnosti, kar pomeni, da lahko razbije blokade v vaših porah, ki vodijo do izbruhov. Deluje tudi protivnetno, kar pomeni, da odvaja toploto iz vnetih madežev, zmanjšuje oteklino in manjša njeno velikost.

Študije kažejo, da azelaična kislina uravnava tudi menjavo kožnih celic. To je pomembno, pravi priznana medicinska in kozmetična svetovalka dr. Anjali Mahto, saj je ključno vprašanje za bolnike z aknami “hiperkeratinizacija” – ali laično povedano, nenormalno luščenje kožnih celic.

Azelaična kislina za brazgotine, nastale od aken

Nekateri ljudje uporabljajo azelaično kislino za zdravljenje brazgotin po aknah in izbruhih. Znano je, da azelaična kislina blokira encim tirozinazo, ki povzroča prekomerno proizvodnjo melanina v koži, in se kaže kot temno rjava ali rdeča obarvanost.

Foto: Profimedia

“Kot zaviralec tirozinaze se lahko azelaična kislina uporablja tudi za bledenje dolgotrajnih znamenj aken in zdravljenje hiperpigmentacije,” pravi dr. Ifeoma Ejikeme, ustanovitelj medicinske klinike Adonia in izkušen estetski zdravnik.

Kaj še naredi azelainska kislina za vašo kožo?

Azelainska kislina za pigmentacijo: “Lokalna uporaba azelainske kisline je dobra za zmanjšanje pigmentacije, ki je pogosto povezana z nosečnostjo,” pravi dr. Mahto.

Azelainska kislina za rozaceo: Azelainsko kislino pogosto predpisujejo dermatologi za zdravljenje rozacee. Pri uporabi te kisline so madeži rozacee (pa tudi aken) manj rdeči in razdraženi. “To je eno redkih topikalov, ki je varno za uporabo med nosečnostjo in dojenjem, kar ženskam omogoča, da nadaljujejo zdravljenje rozacee ali aken, ki se lahko v tem obdobju poslabšajo,” pojasnjuje dr. Ejikeme.

Azelainska kislina za občutljivo kožo: po mnenju dr. Ejikeme je azelainska kislina blažji piling kot druge alfa hidroksi kisline (AHA), vključno z glikolno, mlečno in mandljevo kislino, zaradi česar je dobra izbira za suho ali občutljivo kožo.

Foto: Canva

Kako uporabljati azelaično kislino za najboljše rezultate?

Azelainska kislina je na voljo v različnih koncentracijah. “V prosti prodaji je na voljo v jakosti 10 %, na recept pa sta na voljo Finacea (15 %) in Skinoren (20 %),” pravi dr. Mahto.

Nedavna študija je pokazala, da lokalna uporaba 15-odstotnega gela azelaične kisline na koži nagnjeni k rozacei, zmanjša aktivnost serinske proteaze, ki je odgovorna za vnetja, in zdravi rdečico, dvignjene izbokline in mehurčke.

Toda tudi pri nižjih koncentracijah azelainska kislina zagotavlja omembe vredne rezultate. Študija, objavljena v Journal of Medical Sciences, je pokazala, da so se pri vseh udeležencih, ki so uporabljali 10-odstotni gel azelaične kisline, izboljšale blage do zmerne akne že po osmih tednih.

10-odstotno formulo brez recepta lahko nanesete vsak dan po celotnem obrazu ali samo na prizadeta področja. Pri izdelkih na recept upoštevajte zdravnikova navodila in smernice proizvajalca.

Foto: Profimedia

Česa ne smete mešati z azelaično kislino?

S toliko aktivnimi sestavinami, ki se uporabljajo v formulah za nego kože in zdaj vseprisotnim večstopenjskim režimom, še nikoli ni bilo tako pomembno razmisliti, ali so nekatere sestavine varne za uporabo v tandemu z drugimi.

Konec koncev lahko mešanje ali nanašanje napačnih sestavin povzroči rdečico, draženje ali luščenje kože. “Azelainska kislina se dobro meša s številnimi drugimi sestavinami za kožo, vendar ima piling učinek, zato bodite previdni, če uporabljate druge kisline,” opozarja dr. Ejikeme.

“Da preprečite prekomerno luščenje kože, se držite ene sestavine za obnavljanje povrhnjice in jo počasi povečujte, razen če vam zdravnik ne svetuje drugače.” Upoštevajte tudi, da se morate med uporabo azelaične kisline izogibati uporabi tonikov z alkoholom ali čistil za globinsko čiščenje.

Foto: Unsplash

Azelainsko kislino lahko kombinirate z niacinamidom: “Prav tako je dobro kombinirati azelainsko kislino z drugimi pomirjevalnimi in posvetlitvenimi sestavinami, kot je niacinamid ali antioksidanti,” dodaja dr. Ejikeme – nasvet, ki je še posebej koristen za tiste, ki imajo težave s hiperpigmentacijo.

Je azelaična kislina boljša od retinola?

Azelaična kislina in retinol delujeta zelo različno. Azelainska kislina je odlična za zmanjševanje vnetij, medtem ko je največji plus (in največja slabost) retinola to, da pospešuje celično obnovo, kar lahko povzroči luščenje in rdečico v začetnih fazah.

Kljub temu ker je azelaična kislina tako nežna, morda ni najboljša izbira za tiste s hudimi aknami, če jo uporabljate kot samostojno zdravljenje.

Dr. Ejikeme meni, da se azelainska kislina dobro ujema z retinoidi, če se uporablja ob različnih urah dneva: azelainska kislina kot serum zjutraj in retinoidna krema zvečer.

Foto: Unsplash

Je azelaična kislina boljša od salicilne?

Azelainska kislina in salicilna kislina sta odlični. Ko pa gre za najboljšega, ima vsak prednost glede na stanje kože.

Kozmetična dermatologinja dr. Sam Bunting je oboževalka obeh kislin in spodbuja, da se uporabljata obe. Priporoča 2% salicilno kislino za tiste z zelo mastno kožo in hudimi izbruhi. Ko pacient konča akutno fazo aken in je njegova koža videti bolje, predlaga, da preide na azelaično kislino, za “prihodnje preventivne ukrepe”.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close