To je ključ do zdravega odnosa

19. julij 2021

To je ključ do zdravega odnosa

19. julij 2021
Profimedia

Partnerski odnosi so eden izmed ključnih delov našega življenja. A to, da se imata partnerja rada, včasih ni dovolj. Poleg ljubezni partnerske odnose sestavljajo kompromisi, potrpežljivost, zaupanje in razumevanje. Mnogi mislijo, da je v razmerjih vedno lepo in preprosto, a ne vedo kaj storiti, ko nastopi konflikt.

Skozi življenje se učimo komunicirati in sobivati z ljudmi, partnerski odnosi pa so nam pogosto predstavljeni, kot pravljice brez kakršnihkoli težav. Med partnerjema lahko pride do konfliktov in prepirov, a vena če se s tem znata spopasti, to še ni konec razmerja. Ena izmed uporabnic Starševskega čveka se je na forum obrnila z omenjeno težavo: »Mi zna kdo povedati ali razložiti kaj je zanj ključ do zdravega partnerskega odnosa? Pa kako se to doseže! Z možem se ljubiva neskončno, a tako neskončno kot se ljubiva se včasih tudi “pobijava” me sabo. Ne razmišljava, da bi šla narazen, želela bi si najti balans, kako vijugati čez vse past zakona. Najino morje je včasih tako zelo razburkano, da naju to zelo utruja. Rada bi plula po mirnem morju, pa ne znava. Najin odnos sigurno ni zdrav. Fino bi bilo, če bi nama uspelo na bolj mirno pot, saj razmišljava o povečanju najine družine.«

Vzponi in padci

Vzponi in padci so del vsakega razmerja, mnogi pa uporabnico tolažijo, da so prepiri znak, da jima ni vseeno. »Saj veš kako pravijo naši južni bratje; ko se svadja, taj se voli. Verjetno je res nekaj na tem. Sta pač med bolj temperamentnimi.«

»Veš kaj, meni pa so pari, ki vsi pocukrani, v slogi in sožitju, tekajo naokoli, rahlo ogabni. Ne verjamem jim, da je vse tako fino, kakor želijo pokazati na ven. Prepričana sem, da taki skrivajo kakšne umazane ali grozne skrivnosti. Vezi daje gušt ravno to, da je malo gore, malo dole. Če se ljubita, potem tudi kakšen fajn kreg ne more do živega. To so začimbe, ki življenje delajo zanimive.«

Predvsem, ko pride do nesoglasij, je pomembno, da se partnerja izogneta vpitju drug na drugega. Med seboj morata komunicirati mirno in spoštljivo: »Le dobra mera spoštovanja in iskrene komunikacije, pa nekaj razumevanja, poleg ljubezni seveda in je zakon lahko super stvar. Seveda med dvema vedno pride do nesoglasij, a ni potrebe, da vpijeta en na drugega, kregat se da tudi kulturno

Nekateri pa jo tolažijo, da obstajajo tudi hujše stvari: »Zmanjša se z leti. Obstajajo veliko hujše stvari (varanje, laganje, alko, droge, revščina itd) kot bolj glasen fajt med zakoncema. Jaz in moj mož se tud že celo življenje fajtava, pa se ne sikirava preveč, pač taka sva, došlo-prošlo.«

Zdrava samopodoba=zdrav odnos

Psihoterapevtka Diana Ploj Zec je za Zadovoljna.si povedala, da je za zdrav odnos med partnerjema, ključna zdrava samopodoba: »Slaba samopodoba privede osebo do vzdrževanja slabega mnenja in podobe o sebi. Težko vzpostavimo pozitiven odnos z drugo osebo ali pa smo v odnosu z drugimi pogosto v podrejenem položaju. K temu prispeva več dejavnikov, ki jih posameznik dobiva od okolice.«

Profimedia

Poleg tega, da zdrava samopodoba omogoča to, da se večkrat postavimo sami zase, preprečuje to, da smo podrejeni svojemu partnerju in se v konfliktih lahko branimo. »Če imamo slabo samopodobo, pogosto pozabljamo nase in na svoje lastne potrebe. Naše osnovno vodilo je zadovoljiti ostale, zato posledično lahko vztrajamo v odnosih, ki so za nas škodljivi in neprijetni. V večini še posebej vpliva na naše partnerske odnose, kar lahko povzroči prepire, negotovost, neravnovesje in druge težave v odnosih. Zaradi lastne nizke samopodobe bomo v razmerju bolj verjetno ignorirali svoje želje in potrebe,« še dodaja psihoterapevtka.

Ko s partnerjem komuniciramo o tem, kaj nam manjka, moramo biti vase in v svoje potrebe prepričani. Ključ zdrave komunikacije je tudi to, da vemo iz kje izhajamo in znamo svoje čustva izražati na miren in zdrav način.

Koraki do zdravega odnosa

Popolnega odnosa ni, vsak odnos ima napake in vsi partnerji pridejo do nestrinjanj. Vsako razmerje ima tako zdrave kot nezdrave lastnosti in pomembno je, da se tega zavedate in ne paničarite, ko pride do težav.

Psychology today pa ima sedem ključnih korakov, ki privedejo do zdravega in uspešnega odnosa:

Pokažite zanimanje: ne glede na to koliko časa ste skupaj s partnerjem, vedno pokažite zanimanje zanj. Postavite mu vprašanja o njegovem dnevu, počutju ali si vzemite nekaj časa na dan izključno drug z drugim.

Sprejemanje in spoštovanje: svojega partnerja morate popolnoma sprejeti in ga tudi spoštovati. Ko človeka popolnoma poznamo, poznamo tudi njegove šibke točke in obratno, pomembno je, da kljub šibkostim osebo spoštujemo in tega ne izrabljamo.

Zadovoljitev osnovnih potreb: Vsak od nas ima v odnosu osnovne potrebe, to so družba, nežnost in čustvena podpora. Ljudje v zdravih odnosi, si močno prizadevajo zadovoljiti te partnerjeve potrebe.

Pozitivna interakcija: odnosi so najbolj zadovoljivi takrat, ko je v odnosu več pozitivnih kot negativnih interakcij. Za nekatere odnose so sicer značilne negativne interakcije, a dokler je več pozitivnih, je odnos varen.

Težave rešujte sproti: Nalaganje težav v odnosu negativno vplivajo nanj. Stvari skušajte razrešiti sproti, da ne ob prepirih ne zgodi očitanje preteklih zamer.

Popravite nastalo škodo: v zdravih odnosih partnerji nastalo škodo popravijo hitro in učinkovito. V svojem partnerju znajo prepoznati prizadetost, jezo in nezadovoljstvo ter se na to primerno odzvati. Številni partnerji z odzivom zavlačujejo in s tem situacijo le poslabšajo.

Recipročnost: to pomeni, da v odnosu sodelujeta in imata enak cilj. Med seboj ustrezno komunicirata, se sprejemata in sproti rešujeta nastale težave.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close