To je pijača, ki vam bo pomagala, da lažje zaspite

18. februar 2023

To je pijača, ki vam bo pomagala, da lažje zaspite

18. februar 2023
Foto: Unsplash

Zadnji nasveti za spanje pravijo: pijte zeleni čaj!

Nasvet se morda res zdi v nasprotju z vsemi dosedanjimi recepti, ki odsvetujejo pitje kofeinskih napitkov več ur pred spanjem, toda zadnje ugotovitve kažejo, da to morda ne velja za zeleni čaj. Ta namreč vsebuje aminokislino, imenovano L-teanin, ki zmanjšuje anksioznost in nas sprošča, posledično pa lahko blagodejno vpliva tudi na naš spanec. 

Strokovnjaki pravijo, da pitje zelenega čaja čez dan pomaga pri zmanjševanju utrujenosti in izboljša kvaliteto spanca. L-teanin namreč v možganih zmanjšuje vrednost s stresom povezanih hormonov ter sproži produkcijo hormonov, kot sta serotonin in dopamin. 

Foto: Pexels

Če se vam zdi, da ima zeleni čaj preveč kofeina, da bi ga pili pozno v dnevu, lahko razmislite o zelenih čajih, ki vsebujejo manj kofeina in tako zmanjšate potencialno negativne učinke kofeina na vaš spanec. Raziskave prav tako kažejo, da je konsistentno uživanje enake količine kofeina vsak dan bolje za spanec, kot pa nepričakovane velike doze kofeina, kar pomeni, da bi lahko na splošno pitje zelenega čaja imelo številne pozitivne učinke v primerjavi s pitjem kave. 

Kljub rezultatom novejših raziskav, pa stare ugotovitve še vedno držijo: pred spanjem ne pijte ogromnih količin zelenega čaja, saj vseeno vsebuje zadostne količine kofeina, da vpliva na naše spanje, poleg tega pa vas bo prisili, da morate sredi noči na stranišče. Toda če imate na splošno težave s stresom in anksioznostjo, še posebej pred spanjem, je zeleni čaj odlična rešitev.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close