”To je preprost zakon narave.”

28. oktober 2021

”To je preprost zakon narave.”

28. oktober 2021
Avtor: Profimedia

Biologija in družba nam narekujeta, da naj bi bili moški tisti, ki finančno skrbijo za družino. Odnosi, kjer je ženska pametnejša ali bolje služi, pa se preprosto ne izidejo. Zakaj mora biti moški tisti, ki nadvlada?

Pogosto slišimo, da moški na splošno služijo več on žensk, saj so oni tisti, ki skrbijo za družino. Povsem običajno je, da je moški tisti, ki nosi denar domov. Raziskava Pew Research Centra kaže, da še vedno kar 71 odstotkov ljudi meni, da mora biti moški sposoben finančno podpirati družino, da je lahko dober mož ali oče. Za ženske pa jih tako meni le 25 odstotkov.

O tem pa so se pogovarjali tudi uporabniki foruma Starševski čvek, ko je avtorica teme namignila, da moški preprosto ne prenesejo ženske, ki je pametnejša in služi več. ”V družbi smo imeli par, kjer je bila ona magistra, on pa avtomehanik. Enostavno nista sfurala, ker se on ni počutil dobro, ker je ona domov nosila nekajkratnik njegove plače. V moški naravi je, da on finančno poskrbi za svojo družino, ženske se lažje podrejamo ali pa se vsaj delamo, da imajo vse niti v rokah možki, čeprav jih iz ozadja usmerjamo me,” je zatrdila.

Pomemben je kvaliteten odnos

Mnogi uporabniki se z avtorico niso strinjali. Če je moški dovolj samozavesten, partneričin prihodek ni problem. ”Keš nima nobene veze z naravo. Prav tako indoktrinacija ne. Ljubezen, vzajemno spoštovanje pa ima. Zato je vsekakor možno, da sta lahko skupaj. Ampak egoizem družbe, stereotipi nje in namišljena sramota, ki izhaja iz tega pa je lahko razdirajoča,” je razložil eden izmed uporabnikov.

Odgovor predvsem vidijo v partnerjevi samozavesti. ”Zakon kjer ženska več zasluži brez problema laufa če se poroči z moškim, ki ima samozavest (običajno to pomeni da je v nečem zelo dober) in ne povezuje svoje moškosti s tem da je nekdo “odvisen” od njega. Ni problem denar tu, normalni zakonci razumejo da je pomembno koliko pride denarja v hišo in ne kdo ga prinese. Problem je v nesamozaveti moških. Večinoma je po mojih izkušnjah tako da se počutijo manjvredne, kar je pa njihov problem, ne problem denarja. Tak moški lahko “normalen zakon” fura samo z nekom, ki mu ne more parirati oz. ima živce celo življenje mu ego pumpat in se delat totalno nesposobna zato da se bo on boljše počutil.”

Finančna odvisnost jih straši

A kljub razlagam uporabnikov, raziskave vseeno kažejo drugače. Ameriška raziskava Univerze v Connecticutu razkriva, da je pri moških, katerih žene služijo več od njih, kar 15 odstotkov več možnosti, da bodo varali. Stacy Francis, svetovalka za ločene pare razlaga, da v moških finančna odvisnost zbuja strah. ” Zanje je to ogrožujoče, zato začnejo svoj zakon sabotirati. V podzavesti pa si s tem pravzaprav višajo samozavest in utrjujejo svojo moškost,”  je razložila za Kiplinger.

Avtor: Profimedia

Kljub temu, da število žensk, ki služijo več od svojih partnerjev raste, pa je tveganje za ločitev pri takih parih še vedno 33 odstotkov višja. Marie Hartwell-Walker, licencirana psihologinja razlaga, da je to predvsem produkt posameznikovih vrednot. ”Zelo malo nas je odraslo v družinah, kjer je mama zaslužila več od očeta. Ker je oče nosil domov denar, pa je bil tudi glava družine.”

”Identiteta moških je zanje še vedno vezana na to, da so glavni oskrbovalci družine. Medtem ko je za ženske veliko pomembnejše, da jim moški pomagajo tudi pri domačih opravilih,« je še razložila Hartwell-Walker.

Komu ostanejo domača opravila?

Marie razlaga, da šele ko se plača partnerice približa partnerjevi, se moški začne truditi tudi doma. Medtem ko, ko ženska končno preseže moževo plačo, se njegova vpletenost doma ponovno zniža in se ponovno vzpostavijo tradicionalne spolne vloge. ”Ženske se potem ponovno počutijo, da se morejo zanašati na moške, ti pa se počutijo, kot da so glava hiše. To nato v njihovi glavi nazaj utrdi občutek, da so pravi moški,’‘ še razlaga.

Od žensk, ki nosijo domov glavni prihodek, se še vedno pričakuje delo doma, skrb za otroke in kuhanje, kar pa pogosto privede do izgorevanja in prepirov doma. Psihologinja poudarja, da je pri takih partnerjih pomembno, da se zavedajo, da so na isti strani. ”Ni pomembno koliko kdo nosi domov. Oba delata, oba imata dolge delovnike in oba skrbita za isto gospodinjstvo, vajin cilj vama je skupen. Bodite pionirji.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close