To je razlog, zakaj so ljudje, ki telovadijo, videti mlajši!

13. junij 2022

To je razlog, zakaj so ljudje, ki telovadijo, videti mlajši!

13. junij 2022
Foto: Unsplash

Vsi vemo, da je telovadba dobra za nas in krepi zdravje. Vendar, ali ste vedeli, da nam lahko pomaga izgledati mlajše?

Kako definiramo pojem mladost? Eden od načinov je merjenje staranja z uporabo DNK. Na vrhovih kromosomov so telomeri, ki služijo kot zaščitni pokrovčki za genetski material. Prav ti telomeri se s staranjem skrajšajo in so se izkazali za enega najpomembnejših dejavnikov staranja.

Za primerjavo, mladi imajo lahko telomere dolge od osem tisoč do 10 tisoč nukleotidov (gradnikov kromosomov), medtem ko imajo starejši lahko le 5000 nukleotidov, ki sestavljajo njihove telomere, piše Verywellfit.

Pomladite svoj DNK

Študija iz leta 2008 pa je pokazala, da lahko vadba upočasni biološko staranje za do 10 let. V študiji so raziskovalci primerjali dolžino telomerov v skupinah enojajčnih dvojčkov. V raziskovalni projekt je bilo vključenih več kot 1200 parov dvojčkov.

Raziskovalci so preučili učinek vadbe na dolžino telomerov v belih krvnih celicah dvojčkov. Študija je pokazala, da so daljši telomeri pozitivno povezani z več rekreativne vadbe. To se je pokazalo, ko so raziskovalci prilagodili starost, spol, indeks telesne mase, kajenje, socialno-ekonomski status in telesno aktivnost pri delu.

Foto: Unsplash

Telomeri najbolj aktivnih oseb so bili 200 nukleotidov daljši od tistih pri najmanj aktivnih osebah. V primeru enojajčnih dvojčkov so bili telomeri pri bolj aktivnih dvojčkih za približno 88 nukleotidov daljši od tistih pri njihovih manj aktivnih bratih ali sestrah. Ugotavljanje, kako lahko vadba ohranja DNK “mlado”, je velik nov korak pri razumevanju, kako lahko življenjski slog vpliva na staranje.

Kakšna vadba je najboljša za DNK?

Zdi se, da se je najpomembneje potiti. V študiji z dvojčki so imeli tisti, ki so vsak teden intenzivno telovadili vsaj tri ure, daljše telomere in bili 10 let “mlajši” od dvojčkov, ki niso vadili redno. To je veljalo tudi ob upoštevanju drugih dejavnikov, kot so kajenje, starost, teža in stopnja delovne aktivnosti.

Vendar pa obstajajo znaki v drugih študijah, da zelo močna dejavnost morda ni tako koristna, vsaj ne pri moških. Študija iz leta 2013, ki je skoraj tri desetletja spremljala poslovneže iz Helsinkov (na žalost ni bila vključena nobena ženska), je pokazala, da je imela skupina, ki je zmerno telovadila, daljše telomere kot tisti, ki so vadili intenzivno in kot tisti, ki sploh niso vadili.

Potrebnih je več raziskav, da bi ugotovili, koliko in katera vrsta vadbe spodbuja “mlajše” telomere, pa tudi, ali bi imeli moški in ženske različna priporočila, še poroča Verywellfit.

Foto: Unsplash

Kaj pa, če so telomeri kratki?

Čeprav so raziskave dolžine telomerov relativno novo področje, raziskovalci verjamejo, da lahko skrajšani telomeri povečajo tveganje za bolezni, povezane s starostjo, kot so visok krvni tlak, težave z duševnim zdravjem, rak in podobno.

Ko se telomeri skrajšajo, je večja verjetnost, da bo kakršna koli poškodba DNK vplivala na delovanje celic. Raziskovalci verjamejo, da vadba pomaga zmanjšati škodo zaradi prostih radikalov in tako telesu omogoča, da svoje vire uporablja za ohranjanje zdravja namesto za popravljanje škode.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close