To je skrb mnogih mam

03. junij 2021

To je skrb mnogih mam

03. junij 2021
Profimedia

»V svet spolnosti bi se morala podati z vrstnikom, s katerim bi šla skupaj čez vse zadrege in tiste prvič dotike in poljube, s katerim bi skupaj spoznavala telo en drugega. To je tista prava prva zaljubljenost.”

Mlada zaljubljenost je nekaj najlepšega in vsak starš rad vidi svojega najstnika, kako zaljubljeno cveti. A razočarana in zaskrbljena mama se je obrnila na Starševski čvek, ob priznanju njene hčere.

»Pred dnevi sediva s hčerko v dnevni sobi, v enem takem res sproščenem vzdušju. Moža in sina ni bilo doma, zato sva imeli priliko, da se podruživa in v miru pogovoriva. Zaupala mi je da ima fanta. Prvega fanta. Joj, kar čutila sem to njeno zaljubljenost. Malo sva obnovili najine pogovore o spolnost, predvsem o zaščiti in o tem, da je ona tista, ki odloča kdaj se bo zgodila, pa da naj ne hiti. Pa mi začne nekaj mencati in gledati v tla, se izmikati. Takrat mi je postalo jasno, da je moja deklica že izgubila nedolžnost. Nisem vedela kako naj odreagiram, zato sem jo začela spraševati o fantu. Pa mi pravi, da bi ga za konec tedna povabila z nami na vikend, da se spoznamo. Se mi je zdelo, da bi bilo bolje, za prvič samo kratko druženje, toliko da bi se spoznali. Morda piknik na domačem dvorišču. Pa mi pravi, da saj če bi prišel na vikend, bi se itak sam pripeljal. Ok! Zastrižem z ušesi. Koliko pa je ta tvoj fant star, vprašam. Ona meni mrtvo hladno, 24. Po moje sem zamenjala vse možne barve na obrazu, z ušes se mi je nevarno kadilo, nekajkrat sem globoko vdihnila,« je opisala avtorica.

Kljub temu da vidi da je njena najstnica do ušes zaljubljena, mamo skrbi, da je 24-letni moški zanjo preizkušen: »V svet spolnosti bi se morala podati z vrstnikom, s katerim bi šla skupaj čez vse zadrege in tiste prvič dotike in poljube, s katerim bi skupaj spoznavala telo en drugega. To je tista prava prva zaljubljenost. Fant pri 24 je to dal skozi že neštetokrat. Vse tisto prvič, je zanj le še bledi spomin. Enostavno mi v hčerini starosti 8 let razlike s fantom zdi popolnoma neprimerno.« Mož jo miri, da se bo punce 24-letnik naveličal, a mamine skrbi to ne ohladi.

Mladi se morajo ‘zdivjati’

Uporabniki se med seboj strinjajo, da osem let ni tako velik razkorak med partnerjema v zvezi. »Ne sekiraj se mlada je še naj se zdivja, 24 letnik, 24 letnik. Kaj je to kaj takega… mlada je še naj izkusi sej ko bo odrasla bo pa dvignila standarde in iskala ter zahtevala samo najboljše. Brez skrbi no sej jo bo že oženil nek lep, sposoben, premožen, uspešen, dobrega porekla moški, ki nebo imel nič proti da je začela pri “samo” 16 letih… ne pozabit dodat polovičke k številki… naj reče da je bila 16 pa pol.. nebo slišat prizadeto ampak starejše… samo polovičko dodaj pa nebo imel nič proti,« je svetoval eden izmed uporabnikov.

Profimedia

Ko se mladi zaljubijo, lahko na racionalnost in premišljenost kar pozabimo, pamet odrasle ženske bo že prišla kasneje. »Kakorkoli, avtorica, kaj ti pa preostane drugega kot to, da sprejmeš sceno takšna kot je, j**i ga. Vživi se v njeno kožo, ko bi bila v njenem telesu s pametjo ženske, ki je že dala slepo zaljubljenost za sabo in imel ta filing, kako lahko tipa drži za ja**a, tako jo pripravi na verjetno prekinitev veze, ko bo ona imela 24 let, da ne zanemari zaradi tipa prijateljic, ker bo pol imela samo vas. Tip jo je razdevičil očitno na nivoju, kar niti ni tako slabo, bo pač znala uživat življenje tako kot je prav, žensko/moška kombinacija,« pa je mamo pomiril drug uporabnik.

Nič posebnega

Mamo so mnogi mirili, da dandanes fantje pri 24-ih tako ali tako še niso zares moški, včasih pa so bile take razlike med partnerji standard. »Tebi se zdi fino, da se dva nevedneža spravita k spolnosti. No, meni osebno je bilo pa krasno, da sem imela prvega fanta tudi tako starejšega, ki me je naučil vsega in mi pokazal, kako ženska lahko uživa. Ne bi zamenjala za enega nevedneža, ki bi ga morala jaz učiti! Druga stvar, moj bratranec je pri svojih 24ih spoznal 16 letnico, njena starša sta itak znorela, drugače urejena družina, punca odličnjakinja, vzorna v vseh pogledih, skregali so se na polno in po komaj nekaj tednih poznanstva, je punca pobegnila od doma. Pri bratrancu doma so jo sprejeli, jo šolali do konca, zdaj sta skupaj že več kot 30 let in imata dva odrasla otroka. Sicer pa, danes so 24 letniki se na pol otroci in zelo daleč od odraslega moškega!«

»Pred več kot 40 leti sem kot 16 letnica spoznala sedanjega moža. Od mene je bil starejši 6 let. Danes sva babica in dedek 4 vnukom in lahko rečem, da imava srečen zakon. So tudi meni branili z vsemi sredstvi. Če ne bilo toliko nasprotovanja bi se ga sigurno naveličala, tako pa sem iz same trme in uporništva še bolj silila za njim,«

je delila svojo izkušnjo ena izmed uporabnic.

Starost je le številka

Mnogi se zgovarjajo, da je starost le številka. A vendar, je pri najstniški zaljubljenosti treba biti previden. Starostni odkloni pri tridesetih so precej drugačni od starostnih odklonov pri dvajsetih. Predvsem bodite pozorni na potrebe vaše hčerke. Zakaj dekleta sploh gravitirajo k starejšim moškim?

Carla Marie Manly, klinična psihologinja je za forum Parents povedala, da taka dekleta čutijo potrebo po občutku varnosti in ljubljenosti. »Večina teh deklet nezavedno išče ljubezen in naklonjenost od starejšega moškega, da dobijo občutek zaščite in očetovstva,« je še dodala.

Starejši moški pa običajno iščejo mlajše ženske, ker želijo imeti nadzor nad osebo, ki išče ljubezen in pozornost. »In ne glede na spol, se ta starejša oseba potem počuti boljše in pomembnejše, ker jim je uspelo ujeti mlajšo osebo,« je razložila psihologinja.

»Ko smo starejši te razlike niso več tako pomembne. Vendar je glavna lastnost starosti, ki so si blizu to, da imata partnerja podoben nivo čustvene in fizične odraslosti,« je poudarila dr. Manly.

Bodite iskreni

S svojo najstnico imejte odprt dialog o tem, kaj pomeni imeti starejšega partnerja. Izogibajte se grdim in vulgarnim besedam, ki bi vašo hčerko spravile v upornico.

Načeti tak pogovor je težko, psihologinja Manly predlaga, da omenite svoje izkušnje iz preteklih ‘brezupnih’ romanc. Tako se bo hčerka lahko povezala z vami in vam bolj zaupala. Predlaga pa tudi, da date hčerki čim več podpore in ljubezni, saj so tako manjše možnosti, da bo sploh iskala starejšega partnerja.

Predvsem dajte svojemu otroku vedeti, da je varen in ljubljen. Tudi če se z zvezo ne strinjate, jim dajte možnost, da se iz svojih napak učijo. Bodite pozorni na njihovo obnašanje in obnašanje partnerja, in ko pride čas za to, jim bodite v oporo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close