To je treba naučiti naše otroke

15. junij 2021

To je treba naučiti naše otroke

15. junij 2021

Prva točka na seznamu je, da smo sami dober zgled.

V svetu, v katerem živimo, je v ospredju materializem in neprenehna želja po še. Nikoli nismo zadovoljni, s tem kar imamo, vse pa je dostopno zgolj s klikom. Zato je še toliko bolj pomembno, da otroke naučimo velikodušnosti in sočutja do sočloveka. 

Ena mama, kot se sama poimenuje, je bila nad velikodušnostjo svojega šestletnega sina zelo presenečena. Prijatelju je namreč podaril svoj najljubši avtomobilček. “Sem bila kar tiho, nisem vedela, a naj pohvalim njegovo velikodušnost ali ga malo okregam, ker razdaja svoje stvari, saj denar ne raste na drevesu,” zapiše. 

Profimedia

Mnenja so bila deljena

Nekateri so menili, da je bilo otrokovo dejanje pohvale vredno, saj je že pri šestih letih pokazal prijaznost in velikodušnost do prijatelja, druge pa je skrbelo, da otrok ne razume koncepta denarja in kako se igrače kupi. 

Eden od komentatorjev je zapisal naslednje: 

“V tej starosti otrok nima občutka za denarno valuto. Razloži mu v drugačni obliki. Da ti za neko njegovo igračo delaš v službi recimo pet ur. In potem pretvori v  ure zlaganja perila ali v sesanje ali kar pač lahko naložiš otroku njegove starosti. Denar, ki ga je dobil, je dobil za dar od drugih za sebe. Da je dobil denar, je nekdo moral zanj delati. In če bi rad kupil prijateljem darilo, naj to naredi s svojim delom, ne z delom nekoga drugega. Če že otroku te starosti nalagate neko neotipljivo pravico do denarja, ga naučite tudi izhajajoče obveznosti.”

Profimedia

Drugi so ubrali sredinsko pot in na avtoričinem mestu ne bi reagirali. 

“Jaz ne bi nič. Otrok je bil prijazen in dal avto prijatelju. Meni se to zdi lepo, očitno otrok ni egoističen in so mu mar tudi drugi. Ravno pohvalila ga morda pa tudi ne bi, da ne bi vedno kaj razdaljal pač za v vrtec in podobno, niso najljubše igrače. Ker se jim lahko kaj zgodi, lahko izginejo, lahko se naredi kaj jaz vem, kaj še.”

Nekdo tretji pa je zapisal naslednje:

“Čudovitega otroka imaš. Dala si mu vrednote. Bodi ponosna nanj in nase in ne ubadaj se s “prav” ali “ne prav”. Vse, kar naredi s srcem, je prav.”

Otroci se zgledujejo po nas

Če želimo vzgojiti dobrotljive in velikodušne otroke, moramo najprej sami biti dober zgled. Lahko smo prostovoljci, lahko podarimo oblačila, ki jih ne nosimo več, lahko beremo knjige in zgodbice o prostovoljstvu. Ko opravimo neko “dobro delo”, spregovorimo o občutkih, ki jih doživljamo. 

Profimedia

Priložnost za pogovor o velikodušnosti je lahko ko se pogovarjamo o nakupu darila za rojstni dan. 

Pomembno je tudi, da smo z otroki potrpežljivi. Povsem običajno je, da na določeni razvojni stopnji otroka otroci sebe dojemajo prek materialnih stvari, ki si jih lastijo, kasneje pa se otroci tudi močno navežejo na predmete, ki jih imajo. 

Otroci so po naravi sebična in egocentrična bitja, ki jih je potrebno naučiti, da razmišljajo o potrebah drugih.

Style. Več novic

New Report

Close