To je vsako zimo najbolj vroče vprašanje: Kako okrepiti svoj imunski sistem?

04. november 2021

To je vsako zimo najbolj vroče vprašanje: Kako okrepiti svoj imunski sistem?

04. november 2021
Avtor: Unsplash

Preverite, ali svojemu imunskemu sistemu posvečate dovolj pozornosti.

Držanje medsebojne razdalje, redno umivanje rok in nošenje zaščitne maske v zimskih mesecih ne bo dovolj za zaščito pred virusi, potreben je tudi okrepljen imunski sistem, na kar pa je treba misliti vsak dan.

A kaj krepi imunski sistem? Kombinacija zdrave, uravnotežene in polnovredne prehrane, redno gibanje, dober spanec, izogibanje kajenju in pitju alkohola ter čim manj stresa. V teoriji se sliši preprosto, v praksi pa marsikdo ne ve, kako ravnati in kakšne odločitve sprejemati.

Porajajo se različna vprašanja, denimo:

Kakšno hrano jesti?

Najboljši in najuporabnejši nasvet pri prehrani, ki se ga je vredno držati skozi vse leto, je: “jejte mavrico”. To pomeni, da vsak dan poskrbite, da se na vašem krožniku znajde čim več barvitih živil. Vse barve, ki jih narava daje v sezoni: rumena, zelena ali rdeča paprika, korenček, brokoli, jajčevec, cvetača, špinača, borovnice, jagode … Jeseni bodo to bolj zemeljske barve, a še vedno raznolike: rdeče zelje, kostanj, repa, buča.

Ob tem ne pozabite na “večne klasike”, oreščke in semena, ki poskrbijo za zadosten vnos maščob in beljakovin, na kaše, ki jih lahko pripravite iz ovsenih kosmičev, ajde, pire, prosa. Potem so tu še stročnice, kot so čičerika, grah, fižol in leča, ki obogatijo vsako jed in iz katerih lahko pripravljate slastne tople enolončnice in juhe.

Avtor: Unsplash

Dnevno si vzemite čas za sprostitev

Vsakodnevni stres zamaje in lahko poruši še tako močan imunski sistem, zato je pomembno, da vsak dan poskrbite za popoln odklop, naj bo to v obliki hobijev, telovadbe ali gledanja najljubše serije. Karkoli vam pomaga, da preženete psihične obremenitve.

Redna rekreacija je pozimi izjemnega pomena

Krajši in hladnejši dnevi lahko demotivirajo pri rekreaciji, a tudi v zimskih mesecih je zelo pomembno, da poskrbite za vsaj pol ure gibanja na dan. Če vam ni do rekreacije zunaj, jo opravite med štirimi stenami. Telovadba izboljša cirkulacijo, okrepi mišice, izboljša vzdržljivost in vpliva tudi na boljše počutje, kar je pozimi še toliko pomembnejše kot v toplejših in bolj sončnih mesecih.

Avtor: Unsplash

Poskrbite za dovolj spanca

Tudi premalo spanca lahko načne imunski sistem, zato se skušajte vsak večer v posteljo odpraviti ob isti uri. Strokovnjaki za odrasle priporočajo od sedem do osem ur spanja na noč, ob tem pa še svetujejo, da vsaj pol ure pred spancem ne uporabljate pametnega telefona, saj njegova svetloba vpliva na kakovost spanca.

Telefon naj bo čez noč nastavljen tako, da vas ne bo zbujal, kar pomeni nič obvestil in izklopljen zvok. Če je le mogoče, ga nastavite na letalski način ali preklopite na možnost “ne motite”, pri kateri lahko sami določite, kateri klici so sredi noči sprejemljivi.

Imunski sistem dodatno okrepite s prehranskimi dodatki

Strokovnjaki pozimi še toliko bolj priporočajo redno jemanje vitamina D3 v obliki tablet, kapsul ali razpršil, pa tudi vitamina C. Pomembni so še vitamini B-skupine, vitamin A, selen in cink, vendar je pomembno, da se pred začetkom jemanja posvetujete s strokovnjakom.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close