“To je za nas moške hud ‘ruker’ …”

22. oktober 2021

“To je za nas moške hud ‘ruker’ …”

22. oktober 2021

“Punce, ženske, zakaj se ne počutite dobro v svoji koži? Zakaj farbate nas moške in zraven še sebe?”

Enemu od uporabnikov foruma Starševski čvek se je obrnil na ostale uporabnike, predvsem pa uporabnice. Po več letih je namreč ponovno samski in občasno pripelje kakšno dekle domov, toda zgodilo se mu je, da se zjutraj se zbudil ob dekletu, ki ga je komaj prepoznal. 

Obline so izginile, lasje so bili umetno podaljšani, bila je razmršena in razmazana. “Domov pripelješ lepotico, zjutraj se zbudiš ob pošasti,” pravi. 

Profimedia

“Ni fer do moških, da se moramo tako počutiti”

Uporabnik pravi, da “punce verjetno s svojim zapeljevanjem iščejo partnerja”, toda počuti se zavedenega in prevaranega. Toda ali gre res za namerno prevaro?  Zgodovinsko gledano so se ljudje na tak ali drugačen način polepšali z ličili. Tako so namreč postali bolj privlačni za potencialne partnerje. Toda študija iz leta 2017 kaže, da kar 63 odstotkov moški meni, da jih ženske želijo z mejkapom ukaniti. 

Toda ali ne drži, da moške privlači predvsem izgled žensk oziroma to najprej opazijo? Eden od komentatorjev je avtorju odgovoril takole: 

​​Ženske vse to dajejo nase zato, ker taki, kot si ti, padejo na te finte. Če te zanimajo predvsem veliki balkoni, našobljene ustnice itd., boš pač padel na takšne ženske, ki pa se tega dobro zavedajo, zato v to investirajo.

Komentator foruma

Moški pravijo, da na ženski želijo “naraven izgled”, toda kaj to sploh pomeni? Ta tako imenovan naraven izgled je pogosto le družbeni standard, ki pa ga ženske dosegajo z mejkapom – le na manj intenziven način. Moški se očitno ne zavedajo, kakšna pričakovanja imajo do žensk in da ženske ne nosijo ličil, da bi jim ustregle. 

Ličenje ne zahteva pojasnila

Moški se morajo zavedati, da ženske ne nosijo ličil le zaradi njih, kar potrdi tudi ena od komentatork objave, ki pravi:

 “Rihtam pa se zato, ker se jaz bolje počutim, ne zaradi moških.” 

Z ličili se ženske počutijo veliko bolj samozavestne, pa tudi družba ličenje sprejema kot nekaj običajnega. Kadar ženska v službo odide povsem brez ličil, je pogosto deležna komentarjev, kot so: “Si bolna? Izgledaš utrujena.”

Mejkap je danes način izražanja in pravila, kako ga moraš uporabljati in izgledati, ne obstajajo. Mejkap je tu zato, da se z njim počutimo bolje in izrazimo, kdo smo. 

Style. Več novic

New Report

Close