To počnejo le v nekaterih kulturah

04. oktober 2021

To počnejo le v nekaterih kulturah

04. oktober 2021
Profimedia

»Ko grem jaz na obisk se vedno sezujem, razen, če mi izrecno rečejo, da ne. Se mi zdi, da so copati del slovenske kulture. Tega marsikje po svetu nimajo. S sezuvanjem izkažem neko spoštovanje do gostitelja.«

V Slovenski kulturi je dokaj običajno, da se pred vstopom v stanovanje sezujemo. Poleg vseh Slovenskih kultur, pa je praksa podobna tudi v Indiji in na bližnjem vzhodu. V omenjenih kulturah pa so stopala tudi videna kot nečista in je žaljivo, če se s stopali dotikajo knjig, ali jih kažejo drugim, zato si obujejo copate.

Vseeno pa se jugovzhodni Evropejci od ostalih razlikujemo po tem, da svojim gostom zagotovimo tudi copate oz. obuvalo za notranje prostore. O tem pa so pričali tudi uporabniki foruma Starševski čvek, ki so se strinjali, da so doma in v gostih, večino časa sezuti. »Kako zelo mi gre na živce folk, ki pride na obisk in gredo kar obuti v stanovanje, pri njih doma pa velja strogo sezuvanje. Pa da ne bo pomote, naše stanovanje je čisto, zelo! Zanalašč nastavim copate, a eni kot da jih ne vidijo. Ker smo doma v mestu, je zunaj res svinjarija, od pljunkov naprej. Jaz tega v stanovanju nočem, sploh, ker radi hodimo bosi. Še našemu kužku po vsakem sprehodu obrišemo tačke, pa ni važno kakšno je vreme,« je pogovor začela ena izmed uporabnic in dodala, da se tudi na obiskih vedno sezuje.

»To je mestna navada«

Nekateri uporabniki trdijo, da je to navada samo tistih, ki živijo v mestu: »Na podeželju se večinoma ne sezuvamo. V mestu pa ja, večina želi sezuvanje, torej se sezujem. Na podeželju pa res ne boš vsakih pet minut se spreobuval. Si zunaj, skočiš noter, se ne sezuješ, greš spet ven in tako cel dan

»To sezuvanje je mestna navada. Mi hribovci tega ne prakticiramo. Ko pa grem na obisk h komu v mestu pa se seveda sezujem. Pač, ker vem, da imajo tako. Pa itak v mestih, stanovanjih, vse neki v tepih. Mi imamo pa vse tako, da komot pobrišeš, pometeš. Grem 100x na dan ven in not, se naj vsakič preoubuvam? Itak, da ne,«

je napisal eden izmed uporabnikov.

Vendar se mnogi strinjajo, da gre za osebni prostor in neko mero spoštovanja. »Seveda se. Ne pustim, da  mi kdo obut taca po stanovanju. Moj čas je dragocen in nimam namena po obiskih pucat po tleh, ker so mi svinjali po stanovanju. Enako spoštujem čas drugega in mu ne tacam po stanovanju! Haloo, to je zaseben prostor, ne pa da se mi not pušča umazanija s cest. pa nima veze, da je sončno in 38 stopinj zunaj ali pa blato in dež,« pa je razložila ena izmed uporabnic.

Odloči se gostitelj

Nekaj uporabnik pa se je strinjalo, da pravzaprav je gostitelj tisti, ki se odloči ali bodo gostje obuti ali sezuti. »Ponavadi je na gostitelju, da nakaže, kaj želi.  Ob vstopu recimo izrecno ponudi copate, ali pač reče, da se ne sezuvati. Pri nas imamo celo spodnjo etažo v ploščicah , zato gostov ne sezuvamo, razen če sami želijo , pa razen, če je res kakšna sneg/blato brozga zunaj,« je razložila svoje razmišljanje ena izmed uporabnic.

Profimedia

Bakterije ostanejo na vaših čevljih

Vseeno pa je vredno razmisleka, če vas obuti gostje res ne motijo. Charles P. Gerba, profesor in mikrobiolog na Univerzi v Arizoni je naredil raziskavo koliko in katere bakterije ostanejo na podplatih čevljev. V raziskavi leta 2008 je ugotovil, da so bile zelo pogoste koliformne bakterije kot je E. coli, ki pa povzročajo vnetja prebavil in mehurja, kot tudi meningitis.

»Naša študija je tudi pokazala, da bakterije ostanejo po zelo dolgih poteh do vašega doma in osebnega prostora,« je za New York Times povedal Dr. Gerba. Kar pa je privedlo tudi do tega, da je sam spremenil svoj navade in prenehal naslanjati svoje noge na mizo.

Majhne možnosti, da zbolite

Možnosti, da zbolite zaradi bakterij, ki ste jih prinesli v dom s čevlji so sicer majhne, a ne ničelne. Predvsem pazite, če se dotikate čevljev, da se ne dotikate svojega obraza ali ust. Prav tako obstaja tveganje, če jeste hrano, ki vam je padla na tla.

Če imate tla v hiši pokrita s preprogo pa je študija dnevnika za Okoljsko znanost in tehnologijo ugotovila, da se umazanija v tej velik dlje skriva. Herbicid 2,4-D lahko ostane na vaši preprogi še kar teden dni, izpostavljenost le temu pa povzroča izpuščaje in prebavne motnje.

Vsekakor nevarnost posledic nošenja čevljev znotraj doma ni velika ali celo smrtna, vseeno pa lahko povzroča nevšečnosti. Tudi če ne ogrožate svoje zdravja, pomislite na umazanijo, ki jo gostitelju prinesete v dom. Pri nekaterih je to znak spoštovanja, pri nekaterih pa le navada. Vprašajte gostitelja, kakšne kulture si želi on in vsem prihranite neprijetnosti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close