To postaja trend

29. junij 2021

To postaja trend

29. junij 2021
Profimedia

Je za odraslo osebo to res tako nujno?

V letu 2018 je bilo po podatkih SURS-a v Sloveniji naseljenih 680 tisoč stanovanj, 7,7% od tega ja bilo najemniških. Vendar pa v zadnjih letih opažajo trend naraščanja najemodajalstva.  Po Eurostatovit podatkih iz leta 2016 smo bili Slovenci po lastniških stanovanjih nadpovprečni v EU, z letom 2018 pa so številke padle.

Z koronakrizo in naraščanjem cen stanovanj na trgu, se mnogi odločajo za najemništvo, saj kredit preprosto ni vsem na voljo. Lastniško stanovanje sicer predstavlja velik korak v odraslosti, prav tako pa ponuja varnost pred izgubo doma. Pa vendar, je za odraslo osebo to res tako nujno?

»Luzerka brez lastnega stanovanja«

Debate o lastninjenju stanovanj so se lotili tudi uporabniki Starševskega čveka, kajti nekateri izmed uporabnikov se zaradi življenja v najemu, počutijo kot luzerji.

»Jaz sem samska, živim v najemu pa jih dobim velikokrat pod nos, da je to pa zanikrno življenje, ker sem v najemu, ker stanovanje ni dovolj veliko, udobno. Da bi morala že davno si kupit stanovanje. Tisti, ki ste samski, vam je vsem uspelo kupiti lastna stanovanja, brez pomoči drugih? Meni še ni uspelo. Me pa boli, ko od domačih slišim take izjave. Že bivanje v stanovanju smatrajo za nekaj slabšega, če si pa v najemu pa sploh luzersko. Zaboli me pa, ker se že sama počutim luzerko, ker nikakor ne najdem službe, kjer bi bila nekako bolj spodobna plača, predvsem pa boljše delo. Ja, in bi si rada kupila stanovanje. Samo mi še ne znese,« je delila svoje občutke uporabnica.

Važen je dom

»Saj imaš stanovanje. Pač ni lastniško, ampak imaš stanovanje. Imaš dom. In ne nisi luzerka. Luzerji so ti tvoji ljudje ki nimajo nobenega spoštovanja do tebe. Oni so si vse sami s svojimi rokami ustvarili? Naj ti dajo potem kakšen nasvet,«

je avtorico podprla ena zmed uporabnic

Mnogi se strinjajo, da tak odnos ni primeren, saj nakup stanovanja ni preprost. »Jaz tudi sovražim te nagnusne fore, sram naj jih bo – kredita za stanovanje ne dobiš brez redne službe (že 15let jih ni) in 10% našparanega. Če si sam in ne podeduješ ne dobiš niti kredita! Najhuje ni to, da je družina tako brezbrižna, ampak tako žleht, ker vedo, da ob njihovi “garant” službi v dvoje ne bi mogli kar “kupit” stanovanja. Poleg drugih stvari kot je velikost ali menjava službe! Ne sekiraj se, da nimaš lastnega stanovanja, naj sami iz nič potegnejo stanovanje. Najemnine so drage, kredita pa ne dobiš “kar tako”,« je razburjeno odgovoril eden izmed uporabnikov.

Profimedia

Obkrožite se z boljšimi ljudmi

V resnici težava ne tiči v avtoričini nesposobnosti si lastiti stanovanja, ampak v odnosu ljudi okoli nje, do tega. V najemništvu ni prav nič sramotnega, avtoričina družina pa je do nje nepoštena.

»To so zlobni ljudje! Ponavadi so ti, ki ti najbolj naprej mečejo, sami prišli do nepremičnine po najlažji poti  npr. z dedovanjem ali pa je bil kak Jazbinšek vmes. Še kakšni dve leti nazaj si komot dobil kredit. Sedaj če si samski in nimaš plače nad jurja, lahko pozabiš na kakšno lastno stanovanje. Čimbolj omeji stike z njimi in ne povej jim vsega. Sploh pa ne kakšnih uspehov. Vedno bodo nekaj našli na tebi in ti metali to naprej. Vedno ko se bodo spravili nate, jih vprašaj, če ti lahko pomagajo poiskat kakšno službo oz. imajo kakšne dobre veze, kjer bos zaslužila toliko, da si boš privoščila nakup stanovanja. Želim ti, da uspeš najti službo, ki si jo želiš in boš zadovoljna s plačilom,« pa je odgovorila ena izmed uporabnic.

Nakup je bil včasih lažji

Časnik finance poročajo, da so se cene že leta 2016 začele višati in se samo v četrtletju zvišale za skoraj 2%. Cene so se začele višati že leta 2014 in se samo v dveh letih zvišale za kar desetino. Prav tako poroča o tem spletna stran Curbed, ki prikazuje, da so se cene hiš v zadnjih 60-ih letih povečale za kar 30-krat, najemnine pa za 20-krat. Medtem ko se je povprečen prihodek v tem času povečal le za 16-krat.

Profimedia

Prepad v prihodkih in stroških najema ali nakupa je tako vedno večji. Mladi tako ostajajo doma vedno več časa, saj je nakup stanovanja za samskega človeka preprosto nemogoč podvig. V paru je sicer to morda bolj izvedljivo, a se bo tudi v tem primer kredit odplačeval do 6o-ega leta starosti, kar je za mnoge strašljivo.

Ima tudi svoje prednosti

Najemništvo ima tudi svoje prednosti. Če ste najemnik stanovanja ali hiše, vam tako ni treba skrbeti za davke ali popravila. S nepremičninami je veliko skrbi in stroškov, vam pa so tako te skrbi odvzete.

Lažje se preselite, če dobite novo službo, ali pa si le želite zamenjati lokacijo. Menjanje lastnika in vsa papirologija tako nista več vaša skrb

V najemništvu ni nič sramotnega in zelo veliko tako mladih kot odraslih živi v najemu. Če imajo vaša družina in prijatelji odklonilen odnos do tega, je čas da zamenjate družbo. Predvsem si morate tega želeti vi, in ne oni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close