To se zgodi, če otroke vzgajate v male prince in princeske

05. julij 2021

To se zgodi, če otroke vzgajate v male prince in princeske

05. julij 2021

Starši želijo ne najboljše za otroka in nekateri se pri ne zmorejo ustaviti – otroku bodo kupili, karkoli si bo ta zaželel. Pogosto pa se zgodi, da jih lastna ustrežljivost in razvajanje otrok dolgoročno kaznuje.

To je šest težav, ki so značilne za razvajene ljudi, ki jim starši kar naprej govorijo: “Ja, seveda lahko, draga moja!”

1. Ne znajo se spopasti s porazom

Če kot otroci ne pademo, ne doživimo neuspeha in razočaranja, nas ta v odrasli dobi še toliko bolj prizadenejo. Ko nekaj ne gre tako, kot si želimo, nas to popolnoma sesuje, naenkrat pa tam ni več mame in očeta, ki bi nas rešila iz zagate. Ne gre več za pretepe s sošolcem in prepiranjem z učiteljico, temveč za večje težave, ki jih moramo rešiti sami. 

2. Hitreje odnehajo

Prej ali slej se znajdemo v situaciji, ko se moramo za nekaj boriti. Toda če smo bili kot otroci razvajeni in smo vedno dobili vse, česar smo si zaželeli, potem se nikoli nismo naučili zares boriti za svoj cilj.

Profimedia

Takim odraslim zato manjka vztrajnosti, kajti vedno jim je, če so pri dosegi cilja potrebovali pomoč, pomagala mama. Posledično so kot odrasli nagnjeni k predaji takoj, ko naletijo na oviro, čeprav ta v resnici ni tako velika. Prav tako imajo izpade, če ne dobijo tistega, česar so si zaželeli ali pa jim je nekdo prevzel tisto, česar so si želeli sami. 

3. Ne sprejemajo kritike ali zavrnitve 

Neuspešen razgovor za službo? Vas je punca pustila? “To je grozno! Zakaj bi me zavrnili, saj sploh nimajo pojma! Problem ni v meni, ampak v njih!” Tako bi lahko reagiral nekdo, ki je bil v otroštvu mali princ ali mala princeska. Neuspešnega razgovora in razhoda ne vidijo kot priložnosti, da bi razmislili o sebi in se poskušali izboljšati. Namesto tega sploh ne dvomijo, da težava ni v njih, temveč v drugih. Za neuspeh so tako vedno krivi drugi, oni pa nikoli.

Profimedia

4. Sreča in uspeh sta nekaj samoumevnega 

Razvajeni ljudje so navajeni, da je ves svet njihov. Tako se nikoli ne naučijo ceniti dobrih stvari, kar je žalostno, saj sposobnost, da se veselimo majhnih stvari in drobnih trenutkov sreče, v naše življenje prinesejo veliko lepih trenutkov. Razvajenec tudi ne bo cenil, kaj vse sta zanj naredila starša – mu kupila stanovanje, mu finančno pomagala, tudi po njegovem osemnajstem letu. Vse je samoumevno. 

5. Ne morejo prevzeti pobude

Preprosto ni potrebno, da pokaže kakršnokoli pobudo, saj vse deluje samo od sebe. Ljudje, ki so kot otroci morali le migniti s prstom in reči “daj”, da bi nekaj dosegli, v odraslosti pogosto čakajo, da bodo drugi poskrbeli za pomembne stvari in jih rešili.

Profimedia

6. Niso neodvisni in mislijo, da so preobremenjeni

Če so jim kot otrokom pogosto uredili vse potrebne stvari, potem imajo kasneje v življenju težave z vzdrževanjem stvari pod kontrolo. Naenkrat pridejo birokracija, sestanki, časovni pritiski. Zato ni čudno, da so razvajeni ljudje pogosto preobremenjeni in nervozni. 

Kljub temu pa tudi za razvajence ni prepozno. Čeprav so vas starši razvadili in se morate zdaj spoprijemati s posledicami, vas lahko potolažimo, da vas bo realnost zagotovo hitro ujela. Vse življenje se namreč učimo in prilagajamo stvarem.

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic

New Report

Close