Poklica youtuberja in vplivneža med najbolj sanjskima na svetu

22. marec 2023

Poklica youtuberja in vplivneža med najbolj sanjskima na svetu

22. marec 2023
Foto: Instagram @emitaz

Kdaj ste nazadnje razmišljali o svoji sanjski službi?

Nekoč si končal šolanje, se zaposlil v določenem podjetju in tam ostal 40 let. Danes je to redkost, saj ljudje želijo več. V zadnjih nekaj letih, predvsem zaradi koronavirusa, ki je vplival tudi na trg dela, se je razmišljanje o delu in službi močno spremenilo. Ljudje se sprašujejo, zakaj in kaj delajo, kaj jim služba pomeni in kakšen odnos med zasebnim in profesionalnim življenjem si želijo. 

Ljudje se zato lotevajo minimalnih ponedeljkov in tihe odpovedi, raziskave pa kažejo, da si ljudje zares ne želijo več dolgoročnih in stabilnih služb, temveč več fleksibilnosti in kreativnosti pri delu. 

Družba za finančne storitve Remitly je na podlagi števila svetovnih iskanj na spletu sestavil lestvico dvajsetih sanjskih poklicev. Na prvem mestu je pilot, ki je na vrhu seznama tudi v 25 državah po svetu, med drugim tudi v ZDA, v Angliji ter v Avstraliji. Želja po potovanjih in letenju je očitno močno prisotna, saj se na seznamu najdeta tudi stevardesa in stevard, in sicer na petnajstem mestu. 

Foto: Instagram @sincerelyjules

Na vrhu seznama tudi pisatelj in plesalec

Na drugem mestu je pisateljski poklic, za katerega je značilna fleksibilnost, saj lahko pišemo kjerkoli po svetu in ni potrebno, da smo stacionirani v pisarni. Prav tako obljublja slavo in finančni uspeh, obenem pa je treba opozoriti na številne zavrnitve, dvome in finančne težave, s katerimi se spopadajo pisatelji, ki slave ne dosežejo. Kljub temu je poklic pisatelja na prvem mestu med sanjskimi poklici na Novi Zelandiji, v Južni Afriki, na Švedskem, pa tudi v Sloveniji ter v 71 drugih državah. V sorodno kategorijo bi lahko uvrstili tudi blogerje, ki so se znašli na enajstem mestu. 

Na tretjem mestu med najbolj sanjskimi poklici je poklic profesionalnega plesalca, ki zahteva veliko časa in perfekcionizma. Plesalec pa ni edini kreativni poklic, ki zahteva veliko talenta, med prvih dvajset se najde tudi igralca na šestem mestu, pevca na devetem ter DJ-ja na enajstem mestu. 

Med dvajseterico se najdejo tudi podjetnik na petem mestu, programer na osmem, učitelj na desetem, zdravnik in profesor na trinajstem in štirinajstem, gasilec na šestnajstem, sodnik, pravnik in odvetnik so se uvrstili na sedemnajsto, osemnajsto in devetnajsto mesto, zadnji a lestvici pa je psiholog. 

Foto: Instagram @emmachamberlain

Da se časi zares spreminjajo, potrdita tudi dva poklica, ki sta se uvrstila celo med prvo deseterico. To sta youtuber na visokem četrtem mestu in vplivnež oziroma vplivnica na sedmem. 

Kako se torej lotiti iskanja svoje sanjske službe? 

Najprej morate ugotoviti, česa si zares želite. Kaj vam je najbolj pomembno? Kakšne so vaše življenjske prioritete? Česa ste sposobni, kaj vse ste dosegli in doživeli. Ko razmišljate o poklicu, za katerega menite, da je vaš sanjski, razmislite, kaj je bistvo tega poklica ter ali se to ujema z vašimi željami, cilji in prioritetami. Razmislite tudi, kateri drugi poklici bi vas prav tako lahko zadovoljili in bi jih lahko uvrstili v kategorijo svojih sanjskih poklicev. 

Foto: Instagram @frenchstyle.agi

Premislite tudi, kaj določen poklic od vas zahteva. Biti vplivnež ali youtuber na primer zahteva veliko časa, veliko samozavesti in debelo kožo, medtem ko poklic odvetnika ali zdravnika od vas zahteva veliko šolanja. Premislite, ali te zahteve lahko izpolnite, in načrtujte svojo karierno pot. Pomemben del vaše poti do sanjske službe je tudi to, da ste pragmatični in delate na tem, da so vaša dejanja danes usmerjena v dolgoročen cilj, ki je vaš sanjski poklic. Poiščite ljudi, ki delajo to, česar si vi želite, in zgradite svojo socialno mrežo, postavljajte vprašanja, saj vam bo to pomagalo, da ugotovite, ali je določen poklic res vaš sanjski poklic. 

Navsezadnje pa ne pozabite, da je zelo težko najti delo, ki je v popolnosti zadovoljuje vse vaše interese in želje – včasih se lahko temu zgolj približamo, početi pa moramo še veliko drugih stvari, da se lahko preživimo. Včasih sanjska služba sploh ni služba, temveč kako preživimo svoj prosti čas izven tradicionalnega plačanega dela.

Style. Več novic

New Report

Close