To so najboljše serije zadnjih dvajsetih let

28. oktober 2021

To so najboljše serije zadnjih dvajsetih let

28. oktober 2021

V zadnjih dveh desetletjih smo si lahko ogledali številne vrhunske TV serije, toda katerih deset je bilo najboljših?

Kaj naredi serijo dobro? Odgovor na to je subjektiven, zato je vprašanje, katere serije so najboljše, že od vekomaj predmet številnih (ne)uspešnih razprav. Za odločitev, katera je najboljša serija zadnjih enaindvajsetih let, je bilo potrebnih več kot dvesto televizijskih strokovnjakov in 43 držav. 

Med prvih deset le dve komediji

BBC Culture je sestavil seznam stotih najboljših serij, na katerem sta se med prvih deset presenetljivo znašli le dve komediji. 

Na prvem mestu je bila kriminalka The WIre, ki ji številni pripisujejo kultni status. Ameriška kriminalistična drama se je predvajala od leta 2002 do 2008, v glavnih vlogah pa sta igrala Dominic West in Idris Elba. Skoraj četrtina filmskih strokovnjakov je serijo razglasila za najljubšo, 48 odstotkov pa je serijo uvrstilo med prvih 10. 

Drugo mesto je zasedla serija Mad Mad ali “Boys from Madison”, ki je bila prvič predvajana leta 2007, posneli pa so sedem sezon. 

Na tretjem mestu je Breaking Bad, ki se je predvajala od leta 2008 do 2013. V njej spremljamo zgodbo premalo plačanega srednješolskega profesorja kemija Walterja Whitea (Bryan Cranston), ki izve, da ima raka v tretjem stadiju. Poda se na nevarno in nezakonito doživljenjsko avanturo kuhanja metamfetamina. 

Na četrtem mestu je komedija Fleabag o istoimenski junakinji, Londončanki, ki je na prvi pogled povsem običajna, toda dogajajo se ji nepričakovane stvari. 

Avtor: Profimedia

Na petem mestu je serija Igra prestolov (Game of Thrones), ki je adaptacija fantazijskega romana Georgea R. R. Martina. 

Na šestem mestu je serija I May Destroy You iz leta 2020, sledi ji jserija The Leftovers (2014-2017), na osmem je serija The Americans (2013-2018). Zadnji dve mesti med prvo desetirico sta zasedli britanska serija The Office, ki se je predvajala od leta 2001 do 2003 ter serija Succession, ki se je začela predvajati leta 2018 in še vedno traja. 

Cel seznam stotih najboljših serij po mnenju BBC si lahko pogledaš tukaj

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic

New Report

Close