To so najdražja mesta v letu 2022

11. junij 2022

To so najdražja mesta v letu 2022

11. junij 2022
Hongkong (Foto: Unsplash)

Če ste morda razmišljali, da bi se preselili v tujino, se izogibajte tem mestom!

Globalno podjetje za mobilnost ECA International je objavilo letni seznam najdražjih mest za bivanje na svetu. Na samem vrhu lestvice je že tretje leto zapored pristal Hongkong.

Podjetje izračuna najdražja mesta na podlagi več dejavnikov, vključno s povprečno ceno osnovnih gospodinjskih izdelkov, kot sta mleko in olje, najemnina, komunalne storitve, javni prevoz in moč lokalne valute.

To pa je sedaj že tretje leto zapored, ko je Hongkong prejel nečasten naziv najdražjega mesta na svetu po indeksu ECA. Ta se na svojih lestvicah osredotoča predvsem na življenje za tujce in tuje delavce.

Azija zmaga

Azijo lahko brez skrbi imenujemo za najdražjo celino na svetu, saj je kar pet azijskih mest – Hongkong, Šanghaj, Tokio, Guangzhou in Seul – pristalo med top 10 najdražjih mest na svetu. Nekateri v Azijo vključujejo tudi Bližnji vzhod, kar pa pomeni, da je kar šest azijskih mest med top 10.

Tel Aviv (Foto: Unsplash)

Azija si tudi prisluži čast, da je dom najhitreje rastočega mesta na celotnem seznamu. To je Kolombo, glavna metropola Šrilanke, ki je poskočil za kar 23 mest, z 162 na 149.

Lee Quane, regionalni direktor ECA pa je pojasnil, zakaj je Kitajska vse bolj prisotna v indeksu. “Večina celinskih kitajskih mest na naši lestvici ima višje stopnje inflacije, kot smo jih navajeni, vendar so še vedno običajno nižje kot drugod v Aziji,” je dejal Quane v izjavi. “Zato je glavni razlog za njihov dvig na lestvici nadaljnja moč kitajskega juana v primerjavi z drugimi glavnimi valutami.”

Nižje na seznamu

Katera mesta pa so na lestvici padla?

Pariz, ki je bil v preteklosti že tudi na vrhu seznama, je padel celo z najvišjih 30. Madrid, Rim in Bruselj so se tudi vsi povzpeli navzdol po lestvici.

“Skoraj vsa večja mesta v evrskem območju so letos zabeležila padec na lestvici, saj je evro v zadnjih 12 mesecih deloval slabše kot ameriški dolar in britanski funt,” pojasnjuje Quane.

Pariz (Foto: Unsplash)

Tudi zunanji dejavniki, kot so politika in mednarodni konflikti, lahko igrajo vlogo. Ruska invazija na Ukrajino in spremljajoče sankcije, ki so jih uvedle številne države, so pomenile, da se je Moskva uvrstila na 62. mesto, Sankt Petersburg pa na 147. mesto.

Najdražje mesto v Evropi je švicarska Ženeva, ki je bila na tretjem mestu za Hongkongom in New Yorkom. Švica se namesto evra namreč uporablja švicarski frank.

Pandemija koronavirusa je pa igrala vlogo tudi v svetovnih dobavnih verigah in drugih gospodarskih dejavnikih.

Ostale lestvice

ECA International pa ni edino podjetje, ki razvršča mesta na podlagi ekonomije.

Economist Intelligence Unit (EIU) s sedežem v Londonu vsak december objavi svoj indeks svetovnih stroškov življenja. Leta 2021 je Tel Aviv prejel nagrado za najdražje stanovanje, na drugem mestu pa sta bila Pariz in Singapur.

Hongkong je bil na petem mestu, za Zürichom. Leta 2020 so bili Hongkong, Zürich in Pariz vsi deležni oznake številka ena.

Zürich (Foto: Unsplash)

Oba seznama uporabljata cene vsakdanjih predmetov, kot so živila in gorivo, da določijo svojo uvrstitev. Vendar pa EIU svoje številke veže na ameriški dolar, zato je bolj verjetno, da bodo gospodarstva, ki počnejo isto stvar – kot je Hongkong – bolj verjetno uvrščena visoko.

Kakorkoli že, ne glede na vrstni red, v katerem so mesta navedena v različnih indeksih, je jasno, da so azijska, evropska in severnoameriška mesta veliko dražja za življenje kot afriška ali južnoameriška.

Najdražja mesta na svetu:

  1. Hongkong
  2. New York
  3. Ženeva
  4. London
  5. Tokio
  6. Tel Aviv
  7. Zürich
  8. Šanghaj
  9. Guangzhou
  10. Seul

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close