To so najverjetnejši vzroki za boleče prsi!

10. maj 2023

To so najverjetnejši vzroki za boleče prsi!

10. maj 2023
Foto: Pexels

Prsi so lahko različnih oblik in velikosti, lahko rastejo ali se zmanjšujejo, včasih so boleče, drugič ne. 

Če ste kdaj ugotovili, da vas prsi bolijo ali pa so nepričakovano zrasle, ste se verjetno spraševali o vzrokih za bolečino in rast. V nadaljevnaju naštevamo osem možnih vzrokov za boleče prsi, ki nam prek bolečine lahko sporočajo, kaj se dogaja s celim telesom. 

1. Prihaja menstruacija

Med vsakim ciklom se prsi spreminjajo, toda največjo spremembo verjetno lahko opazite ravno pred začetkom menstruacije – prsi so takrat namreč povečane in boleče na dotik. Lahko so celo boleče tudi med samo menstruacijo, kar ni nič nenavadnega, dobro pa je, da si beležite, kdaj so vaše prsi boleče. Tako boste namreč hitro ugotovili, kdaj je bolečina nenavadna.

2. Noseči ste

Glede na to, da smo v prejšnji točki zapisali, da prsi lahko naznanjajo prihod menstruacije, ki je znak, da niste noseči, je malce ironično, da bolečina v prsi lahko sporoča ravno nasprotno: noseči ste. Na začetku nosečnosti je namreč bolečina v prsih lahko intenzivnejša različica bolečine pred menstruacijo, prsi pa bodo tako zelo povečane, da boste potrebovali večjo košarico modrčka, vaši bradavični kolobarji oziroma areole pa bodo prav tako povečani. 

Foto: Instagram @sincerelyjules

Med nosečnostjo se lahko prsi precej spremenijo – modre žilice v prsih so močno opazne, prav tako so bolj opazne izboklinice na areolah, imenovane Montgomeryjevi tuberkli. Gre za oljne žleze, ki se lahko tudi izven nosečnosti napolnijo z belo snovjo, strokovnjaki pa odsvetujejo stiskanje. 

3. Imate sindrom policističnih jajčnikov

Sindrom policističnih jajčnikov ima številne opazne simptome, kot so neredne menstruacije, povečana poraščenost na obrazu in telesu, mastna koža, akne, povečana telesna teža, pa tudi boleče prsi. Če menite, da imate poleg bolečih prsi tudi katerega od ostalih simptomov, se je o tem priporočljivo pogovoriti z osebnim zdravnikom in ginekologom. 

4. Potrebujete nov modrček …

Če imate boleč vrat in pogoste glavobole, potem se osredotočite na svoje prsi, svetujejo zdravniki. Vzrok za bolečino v vratu ter glavi je lahko pritisk na trapezoidno mišico, ki se nahaja na zgornjem delu hrbta in ramena, pojavi pa se zaradi velikosti modrčka, ki ne zagotavlja zadostne podpore. Najverjetneje je vaš modrček prevelik ali pa vas kost modrčka zabada v telo. Poiščite torej kakovosten modrček prave velikosti, s katerim boste odpravili bolečine, izboljšala pa se bo tudi vaša drža. 

5. … ali pa ga morate samo oprati

Foto: Pexels

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki modrčka dlje časa ne operejo? Seveda tega nikoli ne bi priznali ali pa bi to poskušali utemeljiti z najrazličnejšimi argumenti. Toda strokovnjaki opozarjajo, da je modrček, ki ga brez pranja nosimo več tednov, idealno gojišče za bakterije. Naš pot se namreč zadržuje v tkanini, kar lahko povzroči glivična vnetja ali pa naša koža postane srbeča in razdražena. 

Pod prsmi, v gubi med dojko in telesom, se lahko pojavi vnetje, imenovano intertrigo. Pojavi se kot posledica vlažnega okolja, zato je pomembno, da ta del ohranite suh – tudi po tuširanju. Vnetje boste verjetno najprej opazili po zelo močnem vonju. 

6. Izgubljate ali pridobivate na teži

Pri izgubi ali pridobitvi teže so vaše prsi pogosto prve na udaru. Prsi so namreč kombinacija tkiva dojk in maščobnega tkiva – več kot imate maščobnega tkiva, hitreje se bodo manjšale ali rasle. Vse to je povsem normalno, prav tako so nekaj normalnega tudi strije na prsih, ki se pojavijo kot posledica krčenja ali raztezanja tkiva.

7. Jeste preveč soli

Bolečina v prsih, kadar niste noseči ali ne pričakujete menstruacije, je lahko posledica zadrževanja vode v telesu. Napihnjen namreč ni samo vaš trebuh, temveč tudi prsi, slana hrana pa bolečino v prsi lahko drastično poslabša. Če iz svoje prehrane izključite slano in procesirano hrano, boste rezultate hitro opazili. 

8. Pretiravate v fitnesu

Foto: Pexels

Čeprav je telovadba priporočljiva, pa se vaše prsi ne strinjajo vedno. Neprimerna športna oprema med vadbo ali pretirana telovadba sta najpogostejša vzroka za bolečino v prsih. Te so namreč sestavljene iz maščobe, kolagena in žleznega tkiva, ki jih držijo Coopersove vezi, ki povezujejo prsno tkivo s prsnimi mišicami, pojasnjujejo zdravniki. Te vezi pa se lahko med vadbo raztegnejo in napnejo, kar povzroča bolečino. Prsi morajo biti zato dobro zavarovane za športnim modrčkom, dobro pa je tudi, da si med vadbo vzamemo več odmorov, še posebej med zelo napornim treningom. 

9. Kdaj k zdravniku zaradi bolečih prsi?

Mlajši kot ste, manjša je verjetnost, da gre pri bolečih prsih za raka na dojkah, toda možnost vseeno obstaja. Takoj, ko opazite, da imate v prsih ali pod pazduho bolečo bulico, da so vaše prsi močno spremenile obliko ali velikost, da se je spremenila površina in koža na prsih, pojdite nujno k zdravniku.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close