To so nasveti za fotografije, vredne objave na Instagramu!

23. avgust 2022

To so nasveti za fotografije, vredne objave na Instagramu!

23. avgust 2022
Foto: Unsplash

Poletje se približuje koncu in naši telefoni so polni fotografij z izletov in destinacij, ki smo jih obiskali v zadnjih mesecev. Koliko fotografij pa je bilo dovolj dobrih, da ste jih dejansko objavili na svojih družbenih omrežjih?

Ste eni izmed tistih, ki naredite dve fotografiji in ste z njimi povsem zadovoljni ali v vaši galeriji najdemo sto fotografij, na katerih pozirate v skoraj identičnih pozah, toda z nobeno fotografijo niste zadovoljni? Čeprav bi se lahko razgovorili o tem, kaj sploh je popolna fotografija in zakaj želimo svetu pokazati le najboljše, pa vam vseeno damo nekaj enostavnih nasvetov, kako posneti fotografije. 

Najpomembnejši korak: ne sekirajte se 

Družbena omrežja predstavljajo neznansko veliko pritiska, da svoj profil naredimo popoln in svojim sledilcem predstavimo le najlepše trenutke svojega življenja. Pa še ti morajo imeti pravo svetlobo, prav morate pozirati, na vašem telesu se ne sme videti maščobe, itd …

Na srečo obstajajo tudi vplivneži, ki ljudem pokažejo, da se glede teh stvari ni treba obremenjevati. Dokler ste zadovoljni s fotografijo, jo objavite. Tudi če ni tipično “influenserska”. To, ali je slika vredna objave ali ne, je tako ali tako subjektivno. Kar zares naredi sliko posebno, je vaša reakcija nanjo. 

Foto: Unsplash

Kaj nam slika pove?

Številni fotografi menijo, da je ključno na fotografiji to, kar nam slika pove. Ko slika gledalcu pove neko zgodbo, v njem vzbudi določena čustva in posledično lahko rečemo, da je fotografija dobra. 

Uporabite lahko različne aplikacije za urejanje barv

Svoje fotografije in svoj Instagram profil lahko uredite, kakor želite. Če se barva ali svetloba ne ujema z ostalimi fotografijami na vašem profilu, jih lahko vedno popravite z različnimi aplikacijami ali programi za urejanje slik.

Foto: Unsplash

Z aplikacijo Lightroom, ki jo uporabljajo številni fotografi in vplivneži, lahko na primer izpostavite modro barvo neba, osvetlite celo sliko, ustvarite kontraste ali popravite odtenke barv. Številni uporabljajo tudi tako imenovane “presete”, s katerimi se bodo vaše fotografije lepo ujemale. 

Ni ga čez “zlato uro”

Včasih je preveč sončno, drugič je pretemno. Ne sekirajte se, če je slabo vreme, včasih je sončna svetloba slabša za kvalitetno fotografijo. Oblačno nebo je včasih idealno – svetloba je takrat najbolj uravnotežena, izpostavite pa lahko tudi kontrast med ozadjem in objektom fotografije. 

Foto: Unsplash

Različni deli dneva bodo zaradi spremenljive svetlobe ustvarili različne fotografije. Posebej priporočajo jutranje ure ter večerno “zlato uro”. 

Uporabite stativ

Stativ je še posebej priročen, če želite narediti dobro fotografijo, ki ni selfie, priročen pa je tudi za solo potovanja, na katerih ne želite spraševati neznancev in pri tem tvegati, da so zelo nespretni s telefoni in slikanjem.

Pri fotografijah, posnetih s stativom, imate čas in se lahko igrate s pozami in gibanjem. Nastavite časovnik in bodite pred kamero čim bolj naravni. Lahko se smejite in premikate, če pa imate ob sebi še prijatelje, potem klepetajte, se zabavajte. Telefon nastavite tako, da naredi več fotografij naenkrat. 

Koti so ključni

@annaxsitar

trust me, they work.

♬ BILLIE EILISH. – Armani White

Glede na to, da danes večino fotografij posnamemo s telefonom, moramo vedeti, kako z njim ujeti pravi kot. Nič ni narobe, če za to potrebujemo nekaj vaje – fotografije lahko vedno izbrišemo, če nam res niso všeč.

Fotografi in vplivneži imajo pri portretnih fotografijah radi veliko neba in malo tal. Telefon zato postavite bližje tlem. V primeru, da želite le fotografijo razgleda brez ljudi, telefon nastavite v višino ramen, telefon pa nagnite naprej ali nazaj.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close