To so nasveti za vse, ki bodo za praznike domov prvič pripeljali svojega partnerja

22. november 2022

To so nasveti za vse, ki bodo za praznike domov prvič pripeljali svojega partnerja

22. november 2022
Foto: Profimedia

Prazniki so čas, namenjen preživljanju časa z družino, hrani, prijetnemu vzdušju in tradicijam, na katere čakamo celo leto. 

Obenem je to tudi obdobje, ko so številni osamljeni, pod hudimi pritiski ali pa se prijeten čas z družino spremeni v družinske konflikte. Medtem ko je čas, ki ga preživimo v družinskem okolju, lahko stresen že sam po sebi, pa je verjetno ozračje še bolj napeto, če za praznike domov prvič pripeljemo novega partnerja. 

Za vse tiste, ki se prvič spopadate s tem, smo pripravili nekaj nasvetov, da bo družinsko srečanje čim manj dramatično in neprijetno.

1. Pogovorite se s partnerjem

Eden najboljših načinov, da sta oba dobro pripravljena, je to, da načrtujeta aktivnosti, dogodke in druženja, ki se jih bosta udeležila. Pomembno je, da se strinjata o tem, kam bosta šla in s kom ter kako bosta oblečena, pa tudi to, da je obema jasno, kdo bo tam in kako so osebe med seboj povezane. Partnerju zaupajte družinsko dinamiko – kdo se razume, kdo je skregan, koga ni in komu se raje izognite. 

Pogovorite se tudi o običajih, navadah in pričakovanjih, ki jih ima vaša družina ter kako bo vaš partner del tega, oziroma če mu pri določenih aktivnostih ne bo treba sodelovati. Če je partner iz drugega kulturnega okolja, je pomembno, da mu razložite tudi pomen vseh običajev, ki so pomembni vam in vaši družini, tako bo vaš partner namreč bolje pripravljen sodelovati, obenem pa bo lahko razumel, za kaj gre. 

Foto: Pexels

2. Identificirajte teme, ki se jim je potrebno izogniti

Politika in vera sta običajno temi, ki tudi pri najlepšem božičnem vzdušju zanetita ogenj v strehi. Toda zagotovo velja, da teme, ki so morda kontroverzne v eni družini, niso nujno problematične tudi v drugi. Preden partnerja pripeljete domov, ga opozorite na vse morebitne teme, ki bi lahko začele burne debate, ki bi uničile razpoloženje. Prav tako mu lahko svetujete, kako se odzvati, če do takšnih debat vseeno pride.

Partnerju pomagajte tudi pri pripravi na pogovor s sorodniki. Povejte mu, katere teme so dobro sprejete, o čem lahko govori, če nastane tišina. Vprašanje o hobijih, nedavnih potovanjih in spominih iz otroštva so na primer običajno varne teme, ki se lahko razvijejo v zabavne in sproščene pogovore. 

3. Svoje družine ne naslikajte kot nekakšne pošasti

Kadar smo živčni in negotovi glede tega, kako bo srečanje potekalo, znamo o svoji družini govoriti v precej negativni luči, saj želimo s tem celotno izkušnjo narediti malce manj stresno. Na žalost to pogosto ne učinkuje tako – partner si o družini lahko ustvari zelo negativno mnenje.

Namesto, da naštevate vse morebitne konflikte in težave, ki jih imate z družinskimi člani, vse težave v odnosih strnite na tiste najbolj pomembne, obenem pa ne pozabite na pozitivne stvari. Partnerja morate pripraviti na srečanje s svojo družino, ne pa ga od nje odvrniti, še preden jo spozna. 

Foto: Pexels

4. Pripravite tudi svojo družino

Včasih se tako osredotočimo na pripravo partnerja, da pozabimo, da se morajo tudi družinski člani pripraviti na srečanje neznanega gosta. Družini zato opišite svojega partnerja, povejte jim o njegovi družini, izkušnjah in zanimanjih, zato da tudi oni vedo, o čem lahko govorijo in kaj lahko vprašajo.

Količina podatkov o partnerju, ki jih delite s svojo družino, je seveda odvisna od vas, toda zagotovo je dobro, da nekaj informacij imajo in posledično ne boste zgolj vezni člen med njimi, temveč se bodo lahko pogovarjali tudi brez vaše mediacije, izognili pa se boste tudi nesporazumom in morebitnim konfliktom. 

5. Omilite napete trenutke

Navkljub najbolj intenzivnim pripravam se lahko zgodi, da vzdušje postane napeto in pri tem ne ostanite zgolj opazovalec, temveč prevzemite iniciativo. Če opazite, da se vaš partner in vaša družina niso povezali tako, kot ste pričakovali, potem začnite pogovor s temo, ki je vsem blizu, toda ni vam treba za vsako ceno vztrajati v neprijetnem vzdušju – če namreč ocenite, da potrebujete malo odmora, si ga vzemite.

To lahko storite tako, da partnerju naročite, da stopi z vami v drug prostor in vam pomaga z nekim opravilom. Nekaj minut zase vaju bo sprostilo in vama dalo zagon za nadaljevanje praznovanja. 

6. Načrtujte čas samo za vaju

Če so prazniki za vas pogosto stresni, potem naredite načrt relaksacije, ki bo sledila praznikom. Organizirajte nekaj, kar vaju bo sprostilo in povezalo, obenem pa bosta tudi veliko bolj pripravljena na stresen dogodek, če bosta vedela, da za tem sledi nekaj, česar se veselita.

Foto: Pexels

7. Postavite realna pričakovanja in uživajte v trenutku

Navsezadnje pa je najbolj pomembno, da nimate previsokih pričakovanj glede skupnega druženja. Pogosto si zamišljamo najbolj črn scenarij ali pa upamo na super srečanje, brez kakršnih koli neprijetnih trenutkov. Realnost je verjetno nekje v sredini, zato si nikar ne razbijajmo glave z načrtovanjem, saj tako ustvarjamo pritisk, ki bo le uničil dejansko praznovanje. 

Pri praznikih gre za preživljanje časa z ljudmi, ki so nam najbližje, pa če gre za sorodnike, prijatelje ali partnerja. Pogosto je najboljša stvar, ki jo lahko naredimo, to, da globoko vdihnemo in izdihnemo, spijemo kozarec vina in se osredotočimo na to, kako srečni smo lahko, da smo obkroženi z ljudmi, ki nam ogromno pomenijo.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close