To so osebnostne značilnosti ljudi, ki varajo

20. avgust 2021

To so osebnostne značilnosti ljudi, ki varajo

20. avgust 2021

Ali je možno, da obstajajo lastnosti, ki so skupne vsem nezvestim? Raziskave pravijo, da ja.

Seveda nikoli ne moremo z gotovostjo napovedati, ali bo oseba nezvesta in bo prevarala svojega partnerja. Človeško vedenje je navsezadnje precej nepredvidljivo. Pogosto se zgodi, da šele po tem, ko smo prevarani, opazimo znake, značilnosti osebe in njene družinske vzorce, prek katerih bi lahko predvideli prevaro. 

Kljub temu pa obstajajo raziskave o nezvestih ljudeh. Statistični podatki so precej vznemirljivi – iz njih lahko razberemo, katere skupine poklicev imajo pogosto afere ali so serijski prevaranti. 

Tu je šest lastnosti nezvestih ljudi: 

  1. Ekstrovertnost 

Raziskava iz leta 2021, ki jo je izvedel portal za zmenke Ashley Madison, je bila izvedena na podlagi pričevanje 2100 prevarantov. Večina, devetinpetdeset odstotkov vseh vprašanjih, se je ocenila kot ekstrovertne. 

Morda to ni tako presenetljivo – introvertni so bolj sproščeni, ko so sami in takrat si tudi najbolj napolnijo baterije. Afera bi bila bolj breme kot pa užitek. 

  1. Prvi otrok v družini

V isti študiji Ashley Madison je bilo ugotovljeno tudi, da je večina ljudi, ki varajo, prvorojencev ali prvorojenk. 39 odstotkov anketiranih je namreč bilo prvorojencev, 29 odstotkov so bili najmlajši v družini in 24 odstotkov nekje vmes. Samo osem odstotkov tistih, ki so sodelovali v raziskavi, je bilo edincev ali edink. 

  1. Nizek samonadzor

Raziskavo o ljudeh z nizko samokontrolo je izvedla Univerza v Karolini in jo leta 2020 objavila v Journal of Family Psychology. Rezultati raziskave kažejo, da ljudje, ki varajo, nimajo le težav z samonadzorom pri razmerjih, temveč tudi na splošno kažejo nizko stopnjo samokontrole. Tako imajo na primer izbruhe za vsako malenkost. 

Profimedia
  1. Vodstveni položaj

Večina anketirancev v raziskavi ima na delovnem mestu vodstveni položaj. Kar trinajst odstotkov vprašanjih je menedžerjev, sedem odstotkov pa jih je direktorjev. 

  1. Lastništvo stanovanja ali hiše

Približno 66 odstotkov vprašanih pravi, da imajo v lastništvu hišo ali stanovanje, v katerem prebivajo. 

Profimedia
  1. Tipične lastnosti obraza

To velja zgolj za moške. Na podlagi avstralske študije, ki je bila leta 2019 objavljena v Royal Society Open Science, so znanstveniki ugotovili, da imajo moški, ki varajo, izrazito moško obliko in obrazne poteze. Mednje sodijo močna čeljust, vidne obrvi in ozke ustnice. V tej študiji pa raziskovalci niso našli pomembne povezave med videzom in zvestobo pri ženskah. 

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7

Style. Več novic

New Report

Close