To so znaki, da je prijateljstvo toksično

26. februar 2022

To so znaki, da je prijateljstvo toksično

26. februar 2022
Foto: Unsplash

Ko čutite neko kemijo z nekom, jo res čutite in obstaja. Toda ali je ta kemična povezava zares dobra ali gre v resnici za toksičen odnos?

Povezave med ljudmi in navezanost, ki jo čutimo do ljudi v našem življenju, je ključna za čustveno rast. Brez teh povezav trpimo, pravi irska psihologinja in predavateljica Malie Coyne.

Pravi, da ko smo v družbi dobrih prijateljev, se v naših možganih sproščajo endorfini in serotonin, ki na nas učinkujejo pozitivno. Če pa smo v družbi toksičnih prijateljev, v naših možganih dobrih kemikalij primanjkuje. 

Takšni prijatelji lahko sčasoma zelo negativno vplivajo na naše mentalno zdravje. Kakšni so znaki? 

1. Ne spoštujejo postavljenih meja 

Reči nekomu ne, če veste, da vas bodo prepričevali do točke, ko boste prisiljeni reči ja, je v nebo vpijoč znak. Ne glede na to, kakšne meje postavite, jih neprestano rušijo. Vaši opravki niso pomembni, če vas potrebujejo prav tisti trenutek.

V primeru, da se postavite zase, pa poskušajo v vas vzbuditi občutke krivde in iz vas izsiliti pohvalo, kompliment ali obljubo, da ste si premislili in boste naredili tisto, česar si je prijatelj zaželel. 

2. Primerjajo vas z drugimi in vas poskušajo spremeniti

Čeprav ste si tako blizu, so do vas kruti in vam povedo, kaj jih moti na vašem telesu in osebnosti in pričakujejo, da se boste zanje spremenili. 

Foto: Unsplash

3. Od vas vedno nekaj potrebujejo, toda nikoli ničesar ne dajo

Potrebujete prijatelja, da vam pomaga, ta pa se temu na vse pretege izmika, čeprav vas sam neprestano prosi za usluge? To je zagotovo eden od znakov, da je ravnovesje v odnosu porušeno. Ne pravimo, da mora biti vedno vse 50-50, toda toksičen prijatelj vas bo prisilil, da mu vedno stojite ob strani, kadarkoli vas potrebuje, sam pa tega ne vrača.

Ko se poskušate postaviti zase, lahko na plan privleče specifične (a zelo redke) primere, ko je sam dejansko nekaj storil za vas, in vas tako izsiljuje. 

4. Ne prevzame odgovornosti

Ko se začnete zavedati, zakaj in kako odnos ne funkcionira dobro, za to ne prevzame odgovornosti. Morda se opraviči z besedami, še pogosteje pa z majhnimi dejanji, za katere upa, da jih boste dojeli kot opravičilo. Toda njegovo vedenje se ne spremeni in nikoli zares ne prizna svoje krivde. 

5. Njihovo trpljenje je največje in stati jim morate ob strani

Vsak se spopada z vzponi in padci. Toda ob njihovem padcu se zdi, da je konec sveta in da vas potrebujejo ob sebi. S tem ni nič narobe, toda svoje trpljenje sčasoma začnejo izkoriščati za to, da vas zmanipulirajo v skupno druženje ali opravljanje uslug zanje.

Če vidite, da svoje čustveno stanje začnejo izkoriščati za to, da bi v vas vzbudili občutke krivde, čeprav ste jim vedno stali ob strani, je to znak, da gre v vašem odnosu za toksičen vzorec. Ne morete jih namreč neprestano držati za roko, saj to ni vaša odgovornost in postaviti morate meje. 

Foto: Unsplash

6. Ne smete se družiti z drugimi ljudmi

Toksičen prijatelj bo postal ljubosumen in posesiven, kadar se družite z drugimi prijatelji. Morda slišite izjavo, kot je: “Zdi se mi, da me ne maraš in nisi nikoli tu zame,” čeprav se oba dobro zavedata, da ste osebi vedno stali ob strani. 

7. Ignorirajo vaše vrednote

Čeprav veste, kakšne so vaše vrednote in kdo ste, pa vas znajo toksični prijatelji včasih prisiliti v to, da izrečete ali storite nekaj, česar sicer nikoli ne bi. Morda gre za to, da čutite pritisk, da morate spiti več alkohola, kadar ste v družbi z njimi, ali pa deliti z njimi zgodbo, ki jim je niste želeli povedati. Toksičen prijatelj vas bo znal pripraviti do tega, vi pa se boste počutili slabo.

Kakšne so posledice za vas?

Takšno prijateljstvo vam da občutek osamljenosti in vaša raven stresa se močno poveča, čeprav bi se morala po skupnem druženju vsaj malo zmanjšati. S strani toksičnega prijatelja ne čutite podpore in sprejemanja. Postanete manj samozavestni, morda se celo krivite za njihovo obnašanje, kar je jasen znak manipulacije s strani prijatelja. Prav tako se spremeni tudi vaš odnos z ostalimi ljudmi v vašem življenju. 

Chris Ainsworth on Unsplash
Foto: Unsplash

Kaj storiti, če ste v toksičnem prijateljstvu? 

Imate dve možnosti. Odnos lahko poskušate spremeniti in popraviti. Vaš prijatelj morda ni bil vedno toksičen in v njegovih dejanjih in besedah ni zlobe in slabih namenov. Kljub temu pa je še bolj priporočljivo, da toksično prijateljstvo končate. Če ne čutite nobenih pozitivnih učinkov in vidite, da oseba ne bo prevzela odgovornosti ali se spremenila, potem je bolje oditi. Pomembno je omeniti tudi prazne obljube, ki vam jih prijatelj lahko da, vendar so dolgoročno zelo vprašljive in prijatelj kaj hitro zapade v toksično vedenje. 

Vzemite si čas zase in razmislite o tem, kako se boste pogovorili s prijateljem. Bodite direktni in postavite meje, nato pa prekinite vse stike z njimi. 

Ko se toksično prijateljstvo konča, ne pozabite poskrbeti za svoje fizično in duševno zdravje. Družite se ljudmi, ki vas osrečujejo, poskrbite za dober spanec in najdite si nove hobije. 

Style. Več novic

New Report

Close