To so znaki, da je selitev v skupni dom prava odločitev

16. avgust 2022

To so znaki, da je selitev v skupni dom prava odločitev

16. avgust 2022
Foto: Unsplash

Odločitev, da se s partnerjem preselita v skupno stanovanje, je velik korak za vajino zvezo. Toda kako vedeti, ali bo odločitev pravilna? 

Preden začnete z iskanjem stanovanja in selitvijo, morate premisliti o veliko stvareh. Način življenja se bo namreč spremenil, prav tako pa skupno življenje pomeni velik korak pri razvoju zveze. Strokovnjaki pravijo, da se večina ljudi za selitev ne odloči zato, ker je življenje v dvoje cenejše ali bolj priročno, temveč zato, ker to pomeni, da je zveza resna in se morda pomika k večji zavezanosti, kot je na primer tudi poroka. 

Kdaj je pravi trenutek?

Odgovor je odvisen od posameznega razmerja, pravijo strokovnjaki za razmerja. Istospolni partnerji se za skupno življenje odločijo po približno pol leta, medtem ko se heteroseksualni pari za selitev odločijo povprečno po približno dveh letih. 

Preden se odločite za selitev, je pomembno, da se pogovarjate o skupnem življenju in kako bi to potekalo. V kakšnem stanovanju in kje si želite živeti, kako bi stanovanje opremili, kako bi delili stroške in kakšne bi bile zadolžitve pri vzdrževanju stanovanja, kakšen je vajin vsakdanji ritem in tako dalje. 

Foto: Unsplash

Pred selitvijo je pomembno, da veliko časa preživite skupaj in se navadite na to, kako vaš partner funkcionira in se obnaša v vsakdanjem življenju. 

Naštevamo nekaj pomembnih dejavnikov, ki vam lahko pomagajo pri vprašanju, ali je selitev prava odločitev. 

1. Svojega partnerja dobro poznate in vam je ob njem prijetno

Pravijo, da ljudje pokažejo svoj pravi obraz po približno štirih mesecih. Prve štiri mesece lahko partner namreč precej uspešno prikriva svojo pravo osebnost, pomembno pa je tudi, da opazujete njegova dejanja in ne zgolj njegove besede. 

Foto: Unsplash

Dobro je, da s partnerjem preživite dovolj časa in veste, kako se je zbujati z njim ter ste nanj povsem navajeni. Posledično ste verjetno preživeli že nekaj nesoglasij ali prepirov in veste, kako se partner v takih situacijah vede in kako se nesoglasij lotiti. Pomembno je, da s partnerjem dobro komunicirata ter da znata en drugega po prepiru tudi pomiriti. 

2. Pogovorili ste se o financah

Pomembno je tudi, da razlog za selitev ni zgolj praktičen oziroma finančen. Skupno življenje je resda cenejše in morda se ravno obema izteka najemna pogodba, toda selitev v skupno stanovanje mora temeljiti na čustvih in odločitvi, da sta pripravljena na naslednji korak. 

Pri pogovorih o selitvi se morate nujno vprašati tudi o tem, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za najemnino ali za nakup hiše. Si boste najemnino, stroške nakupa ali kredit delili točno na polovico ali bodo deljeni glede na višino prihodka? Kateri stroški bodo deljeni in kateri ločeni? Prav tako morate vedeti za morebitne dolgove in kupne navade svojega partnerja, saj tudi te lahko vplivajo na vajino finančno situacijo.

3. Pogovorila sta se o vajini prihodnosti

Čeprav je skupno življenje za nekatere korak k zakonski zvezi, pa to ne velja za vse. S partnerjem se morate pogovoriti o svojih pričakovanjih in načrtih za vajino zvezo. Je zakon na seznamu stvari, ki si jih v prihodnosti želite? Morda imate s partnerjem drugačne ideje in cilje, toda če jih ne sprejemate in se z njimi ne strinjate, potem odločitev za skupno življenje ni najbolj primerna. 

Foto: Pexels

Prav tako je pomembno, da se zavedate, da skupno življenje ne pomeni, da se bo vaš partner spremenil. Če mislite, da bo partner izboljšal svojo komunikacijo z vami ali pa končno ugotovil, kaj želi početi v življenju, se motite. Premislite o svojih pričakovanjih glede partnerja in vajine zveze. 

4. Sprejemate delno izgubo neodvisnosti, toda še vedno živite svoje življenje

Pri skupnem življenju morate ohraniti tudi svoje neodvisno življenje, svoje prijatelje in hobije. S partnerjem boste preživeli veliko časa, zato pazite, da ne postanete povsem odvisni od njegove družbe. Nekateri ljudje potrebujejo dovolj osebnega prostora za delo in prosti čas, medtem ko druge ne moti in svoj osebni prostor radi delijo.

Dobro je, da veste, kakšne potrebe imate vi in vaš partner, saj tako lahko predvidite, ali bo skupno življenje dobro funkcioniralo. 

Foto: Unsplash

Prav tako je pomembno, da se zavedate, da vaš partner ni zgolj vaš cimer in da vas bo ta verjetno vprašal, kam greste in kdaj se vrnete. Pri ločenem življenju ste se s partnerjem srečali, kadar ste se želeli, toda pri skupnem življenju se vse skupaj spremeni in posledično izgubite nekaj neodvisnosti, ki ste jo imeli pri življenju z drugimi cimri ali v svojem stanovanju. 

5. Veste, kako deliti hišna opravila

Pomivalni stroj se ne bo sam izpraznil in sveže oprano perilo se ne bo samo obesilo ali prestavilo v sušilni stroj. Čeprav imate predstavo o tem, kakšne navade ima vaš partner, se morate o navadah in pričakovanjih tudi pogovoriti. Zelo verjetno je, da se bo vaša rutina ob vselitvi v skupno stanovanje spremenila, saj boste s partnerjem morali skleniti kompromis. Dobro je, da se o svojih navadah še pred selitvijo pogovorite in se dogovorite, kako boste delili hišna opravila.

6. Strinjate se glede domačih živali

Če že imate domačo žival ali pa o njej zgolj razmišljate, se morate vnaprej pogovoriti o tem, kakšna pravila boste vzpostavili. Je ljubljenček lahko na kavču? Kaj pa v vajini postelji? Kdo plača stroške veterinarja in hrane? Kdo pobira kakce? V primeru, da se s partnerjem odločite za skupno žival, je pomembno tudi, da se dogovorite, kakšne bodo skupne zadolžitve, pa tudi to, čigav je ljubljenček v primeru razhoda. 

Foto: Unsplash

7. Intuicija vam govori, da je pravi čas, in veselite se skupnega življenja 

Povsem normalno je, da imate glede selitve mešane občutke, toda če ste na selitev pripravljeni, potem se je predvsem veselite. Selitve ne smete idealizirati, temveč se morate zavedati tudi potencialnih preprek in težav, vendar morajo razlogi za selitev prevladati in misel na življenje s partnerjem vas mora navdati z veselim pričakovanjem. 

Če vas misel na skupno življenje navdaja z anksioznostjo, čutite pritisk s strani staršev, partnerja ali prijateljev, potem morda niste pripravljeni na ta korak, s tem pa tudi ni nič narobe. Namesto vselitve v skupni dom lahko razmislite o alternativnih kompromisih – počakajte na primer eno leto ali pa se preselite v bližino partnerja. 

Style. Več novic

New Report

Close