To so znaki, da se vaše razmerje odvija prehitro

13. april 2022

To so znaki, da se vaše razmerje odvija prehitro

13. april 2022
Foto: Pexels

Ste osebo komaj spoznali in ste že v razmerju? Vaši prijatelji morda lahko opazijo znake, da se vse skupaj odvija prehitro, toda sami tega morda ne vidite. 

Razlogov, zakaj se tako hitro podamo v novo zvezo, je veliko. Johnathan Bennett, strokovnjak za razmerja, pravi, da je eden glavnih razlogov strah pred osamljenostjo. Pravi, da se je treba v takšnih trenutkih zavedati, da nas v razmerje žene potreba po tem, da se občutimo ljubljene.

Razmerje naj se razvija tako hitro, kot obema ustreza – v določenih primerih je hiter skok v razmerje povsem razumljiv in sprejemljiv.

Kljub temu pa je potrebno poslušati svojo intuicijo, pa tudi svoje prijatelje in družino. Če so ti zaskrbljeni, tega ne ignorirajte. 

Foto: Pexels

Naštevamo deset znakov, da se vaše razmerje odvija prehitro:

1. Prepričani ste, da je oseba popolna

Obdobje medenih tednov je eno najlepših obdobij spoznavanja nekoga, toda če vas ti občutki prepričajo, da je vaš partner popoln, potem je to znak, da morate upočasniti. Če ste namreč prepričani, da je partner brez kakršnihkoli slabosti, potem obstaja možnost, da ste zaslepljeni.

Enako velja, če imate občutek, da je vajina zgodba praktično pravljična in vam partner daje številne sanjske obljube in načrte. Če se o poroki, skupnem stanovanju ali skupnih načrtih pogovarjate že takoj na začetku, je to lahko slab znak. 

2. Iščete občutek in ne dolgoročne zveze 

Ko pomislite na to osebo, ali pomislite na njihove vrednote? Njihova prepričanja, načrte? Ali se ti ujemajo z vašimi ali se fokusirate predvsem na to, kako se ob tej osebi počutite?

Številni ljudje iščejo občutek – oseba vam lahko da občutek ljubljenosti, užitka, ljubezni, ne počutite se več osamljene … in četudi so to pozitivni občutki, je potrebno pomisliti tudi na temelje dolgoročne zveze. Če se fokusirate zgolj na povezavo med vama, bo sčasoma potrebno razmisliti tudi o vrednotah in načrtih. 

Foto: Unsplash

3. Bombardiranje z romantičnimi gestami

Romantične geste so pogosto izrabljene v manipulativne namene. Če vas partner neprestan bombardira z ljubeznijo (angleško: love bombing) in tako povzroči, da se počutite ljubljeno, osebi bolj zaupate in se hitreje spustite v razmerje … gre za toksičen odnos.

To se lahko začne že takoj na začetku zveze in lahko traja zgolj kratek čas. Običajno se nenadoma konča. Oseba vam najprej da občutek varnosti in prepričani ste, da ste za to osebo zares posebni, toda to ne traja dolgo. 

Tudi če so te geste iskrene in ne gre za manipulativno vedenje, je takšno vedenje vseeno zaskrbljujoče. Pri zvezah gre včasih hitro, drugič je treba upočasniti. Če gredo stvari prehitro, je pomembno, da to povemo drugi osebi in če si oseba želi, da vam je v vajinem odnosu prijetno, bo upočasnila hitrost in zmanjšala intenziteto. 

Foto: Pexels

4. Niste si še opomogli od prejšnjega razhoda 

Če se je vaša prejšnja zveza končala pred kratkim in če je šlo za slab razhod ali za toksično zvezo, verjetno prehitevate sami sebe. Pri takšnih zvezah in razhodih je namreč potreben čas, da vse skupaj prebolimo, toda številni za to nimajo potrpljenja. Vse skupaj želijo pospešiti in zato najdejo novega partnerja, preden so na zvezo zares pripravljeni. 

Seveda je možno, da ste si hitro opomogli, toda vseeno premislite, zakaj ste z novo osebo in ali so ti res pravi za vas.

5. Spoznali ste njihove prijatelje in družino, preden ste bili na to pripravljeni

Zagotovo je pomembno, da se vaš partner razume z vašimi prijatelji in družino ter obratno. Za takšne dogodke ne obstaja časovnica, ki bi povedala, kdaj morate spoznati njegovo družino. Pomembno je le, da se počutite sproščeno in ste pripravljeni na ta korak. Če se vam zdi, da še ni čas za to ali pa vaš partner pritiska na vas, da se družini srečata in se pri tem počutite neprijetno, potem je to znak, da se vaša zveza odvija prehitro. 

Če torej sedite za družinsko mizo nekoga, ki ste ga pred kratkim spoznali prek Tinderja in se počutite neprijetno … se vse skupaj odvija prehitro. 

Foto: Pexels

6. Ignorirate svoje potrebe in svoje prijatelje

Ko spoznate nekoga in se začnete videvati, je povsem običajno, da veliko svojega časa namenite njim. Toda če vaša zveza povsem prevzame vaše življenje, če se vaši prijatelji pritožujejo, da jim ne namenite dovolj pozornosti ali če ste povsem pozabili na svoje hobije … potem se pogovorite s svojim partnerjem glede časa, ki ga preživljata skupaj. Čeprav ne gre za lahek in enostaven pogovor, pa ta lahko vodi do izboljšanja odnosa tako s partnerjem, kot tudi z vašimi prijatelji in samim s seboj.

7. Meje ne obstajajo

Čeprav se sprva zdi, da je preživljanje skupnega časa in spremljanje vsake sekunde partnerjevega življenja sprva romantično, pa v resnici ni zdravo. Laney Zukerman, svetovalka za odnose, je za Bustle povedala, da sta za dolgoročno privlačnost ključna občutka spoštovanja in udobja. 

V primeru, da v vaši zvezi ni postavljenih nobenih meja, imate lahko občutek, da sta skupaj eno in ne dve ločeni osebi. Takšno obliko očaranosti se hitro zamenja za kompatibilnost, toda Zukerman pravi, da je pomembno, da postavimo meje. V nasprotnem primeru se namreč lahko znajdemo v toksičnem razmerju.

8. Ignorirate razlike

Razlike in nestrinjanja so neizogljivi, način, kako se z njimi spopadate, pa pogosto pokaže, ali se vaša zveza razvija prehitro. Spoznavanje razlik med partnerjem in vami traja nekaj časa, prav tako se lahko dlje časa ukvarjate s pogovorom in reševanjem teh razlik. Če se vse skupaj odvija prehitro, potem boste te razlike ignorirali ali jih sploh ne boste opazili. 

Dvom in negotovost sta povsem običajni čustvi med spoznavanjem nekoga in pri sklepanju kompromisov. Če upate, da se bodo določene težave rešile kasneje, morate premisliti o tem, ali ste s partnerjem zares kompatibilni in ali vaša zveza lahko dolgoročno uspe. 

Foto: Unsplash

9. Všeč vam je, da ste v zvezi – vaš partner pa ne preveč

Če si želite fanta ali punce do te mere, da ste pripravljeni, da vaš odnos uradno postane zveza, čeprav osebe ne poznate dobro … potem prehitevate. Enako velja, če komaj čakate, da ljudem poveste, da ste v zvezi, in je to bolj pomembno od tega s kom ste v zvezi. Vprašajte se, ali si želite naziva bolj kot osebe same. 

10. Izgubljate lastno identiteto

Pred partnerjem ne bi smeli skrivati svoje identitete, hobijev, vrednot, česarkoli. Ne bi vas smelo skrbeti, kaj si partner misli o vas in ali bo zaradi tega, ker boste večer preživeli s prijatelji ali imeli svoje hobije, prekinil z vami. Če prevzamete njegove hobije, mu date prednost pred vsemi svojimi prijatelji, se oblačite tako, kot je njemu všeč, in počnete vse, da  bi bil partner zadovoljen z vami, potem se morate ustaviti in premisliti o tem, v kakšni zvezi ste in kakšni si v zvezi želite biti. 

Ne pozabite, odnos naj gre tako hitro ali počasi, kot vam ustreza. Nič ni narobe, če si želite osebo spoznavati počasi. Če partnerju to ne ustreza, potem vas niso vredni. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close