Toliko skodelic kave je potrebnih za zdravo delovanje možganov

17. marec 2022

Toliko skodelic kave je potrebnih za zdravo delovanje možganov

17. marec 2022
Foto: Pexels

Vsakodnevno pitje kave lahko zaščiti vaše možgane in prepreči nastanek več kroničnih bolezni.

Kava – tretja najbolj priljubljena pijača takoj za vodo in čajem, lahko v zmernih količinah koristi vašemu zdravju. Harvardska psihiatrinja in nutricionistka Uma Naidoo pojasnjuje, da zmerno uživanje kave podpira delovanje spomina in zmanjša tveganje za razvoj nevrodegeneriranih motenj, kot je demenca.

Njena razlaga temelji na študiji, ki je pokazala, da so imeli ljudje, ki so pili kavo, manj kognitivnega upada kot tisti, ki je niso. Najboljše rezultate so imeli tisti, ki so spili tri skodelice kave na dan. Vse, kar je bilo več ali manj od tega, je pokazalo slabše rezultate.

Foto: Pexels

Ena od britanskih študij je pokazala tudi, da so dve do tri skodelice kave na dan povezane z manjšim tveganjem za možgansko kap in demenco. Raziskava iz leta 2020 dokazuje, da ima od 100 do 400 mg kofeina na dan pozitiven učinek na kognitivne funkcije, kar je enako eni do štirim skodelicam.

Koliko kave na dan je preveč?

Seveda s kavo ni dobro pretiravati. Zaradi prevelike količine kofeina se lahko počutimo nervozni in utrujeni. Za večino ljudi se za “varno” smatra 400 miligramov kofeina, kar je enako štirim skodelicam kave. A v izračun morate vključiti tudi vnos ostalih pijač in hrane, ki vsebujejo kofein. Sem sodijo črni čaj, energijske pijače, čokolada in drugo.

Poleg tega kofein na vsakogar vpliva drugače – eni z lahkoto spijejo štiri skodelice kave na dan, medtem ko je drugim dovolj že ena. Omejevanje kofeina je še posebej pomembno, če vpliva na vaš spanec ali povzroča tesnobo. Kofeina naj bi se izogibale oz. ga omejile tudi nosečnice, doječe matere in otroci ter ljudje s srčnimi in drugimi zdravstvenimi težavami.

Foto: Pexels

Kaj še dodate kavi?

Pomembno je tudi to, kaj dodate svoji kavi. Marsikateri dodatek lahko izniči njeno korist za zdravje. Lep primer so razni kremasti dodatki, ki so bogati s kalorijami, sladkorji in drugimi škodljivimi sestavinami, zato je še vedno najbolj zdravi piti “čisto” črno kavo.

Če je ta za vas premočna, pa še vedno obstajajo bolj zdrave alternative in dodatki, kot so cimet, vaniljev ekstrakt, stevia, kakav v prahu in kokosovo mleko, ki izpopolnijo okus kave.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close