Top 7 glasbenih festivalov, ki jih morate obiskati v 2023

25. februar 2023

Top 7 glasbenih festivalov, ki jih morate obiskati v 2023

25. februar 2023

Toliko festivalov, pa tako malo časa. No ja, v resnici bolj denarja, če smo iskreni. Festivali pač niso najbolj poceni. Imajo pa svoj čar in obiskovalcem predstavljajo svobodo, prostor za samoizražanje ali, predvsem modnim oblikovalcem, navdih za ustvarjanje.

Po zadnjih dveh letih, ko so festivali potekali s številnimi omejitvami ali so bili celo odpovedani, se znova lahko veselimo pravega festivalskega vzdušja. Kaj je skupno vsem najboljšim festivalom na svetu?

V prvi vrsti glasba in umetnost, družbena enakost in svoboda izražanja, predvsem pa razkošje tako kar se tiče glasbene ponudbe kot spremljevalnega programa ter VIP tretmajev, ki preprost festivalski ambient v stilu slovitega Woodstocka, spreminjajo v prestižno doživetje. Podpiramo aktivizem, trajnostno naravnanost in družbeno odgovorno noto, ki jih vedno bolj vključujejo prav vsi omenjeni festivali. 

Coachella

14. – 16. in 21. – 23. april, Kalifornija (ZDA)

Nastopajoči: Bad Bunny, Gorillaz, The Chemical Brothers, BLACKPINK, Calvin Harris, Frank Ocean, Björk, Rosalía, Burna Boy, Becky G, Boris Brejcha, WILLOW, …

Vstopnice: 510 evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Festival, ki je znan po izboru oblačil v stilu manj je več, je eden izmed obveznih festivalov največjih vplivnežev in zvezdnikov. Vsi, ki nekaj veljajo, se vsaj za en dan festivala mudijo v Empire Polo Clubu v mestu Indio v dolini Coachella v Kaliforniji.

Festival, ki ga vsako leto obišče več kot 250.000 ljudi, združuje glasbenike in umetnike, zaščitni znak festivala pa je velikansko panoramsko kolo ter umetniške inštalacije. Letos bodo festival popestrili z interaktivno virtualno izkušnjo Mirage, ki bo uporabnikom omogočala neomejeno ustvarjalnost ter nepozabno doživetje med festivalom ali na daljavo.

Tomorrowland

21. – 23. in 28. – 30. julij, Boom (Belgija)

Nastopajoči: Amelie Lens, Eric Prydz presents HOLO, Meduza, Steve Angello, …

Vstopnice: razprodano, možnost vpisa na čakalni listo

Foto: Profimedia

Največji festival elektronske plesne glasbe je že leta v hipu razprodan in velja za sanjsko destinacijo ljubiteljev tehna, housa in številnih drugih elektronskih glasbenih podzvrsti. Leta 2012 je prejel nagrado za najboljši glasbeni dogodek na svetu. Na 14 tematskih odrih okrašenih s fantazijskimi in umetniškimi podobami boste lahko poplesavali na glasbeno kreacijo kar 600 didžejev.

Letos so v okviru festivala za zbiratelje in resnične entuziaste predstavili prvi fantazijski pustolovski roman The Rise of Ascendo na temo letošnjega festivala. Knjiga na več kot 300 straneh opisuje celotno zgodbo o izvoru letošnje teme festivala Ascendo.

Lollapalooza

3. – 6. avgust, Chicago (ZDA)

Nastopajoči: Metallica, Dua Lipa, Machine Gun Kelly, Kygo, Green Days, Lil Baby, Måneskin, Billy Strings, …

Vstopnice: od 114 evrov

Foto: Profimedia

Sprva potujoči festival je sicer že nekaj let zasidran v Chicagu, festivalske različice pa gostujejo še v šestih svetovnih prestolnicah. V kolikor ne uspete v Chicago, lahko različico festivala Lollapalozza obiščete marca v brazilskem Sao Paolu, Santiagu v Čilu in Buenos Airesu v Argentini, junija v Stockholmu, julija v Parizu ter septembra v Berlinu.

Sziget

10. – 15. avgust, Budimpešta (Madžarska)

Nastopajoči: Billie Eilish, David Guetta, Imagine Dragons, Florence + The Maschine, Diplo, Niall Horan, Sven Väth, Sam Fender, Jamie XX, …

Vstopnice: od 65 evrov

Foto: Sziget
Foto: Sziget

Eden največji festivalov v naši neposredni bližini, ki poteka vse od leta 1993, s 60 odri ponuja najbolj raznoliko vsebino. Čeprav je v osnovi glasbeni festival, pa osrčje dogajanje predstavlja umetnost. V kolikor boste obiskali festival, si boste lahko ogledali gledališke, stand-up in cirkuške predstave, kabaret, plesne nastope in se udeležili številnih delavnic z umetniki in nastopajočimi.

Dogajanje že šesto leto nadgrajujejo z vsakodnevno zabavo na ladji, ki pluje po Donavi. Prava izbira za vse, ki vam zgolj glasba ni dovolj in se navdušujete tudi nad drugimi umetniškimi področji. Zaradi geografske bližine in ugodne vstopnice je Sziget med Slovenci najbolj priljubljen mednarodni glasbeni festival.

Rock am Ring

2. – 4. junij, Mendig (Nemčija)

Nastopajoči: Foo Fighters, Kings of Leoon, Die Toten Hosen, Limp Bizkit, Evanescence, Yungblud, Machine Gun Kelly, NOFX, …

Vstopnice: od 69 evrov

Foto: Rock am Ring

Ljubitelji rock glasbe lahko obiščete festival Rock am Ring, ki poteka na znamenitem nemškem dirkališču
Nürburgring. Festival, ki je v preteklosti imel kar nekaj težav z neurji, grožnjami o terorističnem napadu in nesoglasjih z dovoljenji pri organizaciji ter nazadnje še odpovedmi zaradi epidemije koronavirusa, se navadno odvija sočasno s festivalom Rock im Park, ki pa poteka nedaleč stran v mestu Nürnberg.

Čeprav se je festival z leti tudi nekoliko spremenil, sploh kar se tiče nastanitve, saj je moč videti vse manj šotorov in vse več avtodomov, ostaja precej tradicionalističen z glasbo na prvem mestu.

Glastonbury

21. -25. junij, Somerset (Združeno kraljestvo)

Nastopajoči: ni še dokončnega spiska izvajalcev, uradno je potrjen Elton John in skupina Lightning Seeds.

Vstopnice: od 135 evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Petdnevni festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti gosti tudi do 300.000 udeležencev in velja za pomemben dogodek britanske kulture. Med glasbenimi zvrstmi prevladuje pop in rock glasba, v okviru festivala pa nekaj mesecev pred dogodkom poteka tudi tekmovanje z iskanjem glasbenih talentov. Najbolj raznolik festival vključuje številne odre, med katerimi je glavni v obliki piramide, s predstavami, glasbenimi nastopi in doživetji kot so na primer silent disco, drive-in ogled filmov v ameriških vintage avtomobilih.

Zanimivost festivala je tudi, da se ga lahko udeležijo tudi otroci. Posebej zanje je urejeno območje z igriščem, različnimi dejavnostmi za otroke, od poslikave obraza, branje pravljic in predstava z lutkami ter varstvom. V okviru festivala si lahko oddahnete tudi v bližnjem gozdu, se vsak večer sprostite ob kresu kres ali sprehodu po platformi v obliki ladje visoko nad oblaki.

Roskilde Festival

24. junij – 1. julij, Roskilde (Danska)

Nastopajoči: Lil Nas X, Rosalía, Blur, Queens of the Stone Age, Burna Boy, …

Vstopnice: od 160 evrov

Foto: Profimedia

V kolikor si želite združiti zabavo in narediti nekaj dobrega za skupnost, obiščite festival Roskilde. Največji festival v severni Evropi združuje glasbo, umetnost in aktivizem. Hkrati je eden najstarejših festivalov, saj se je prvi odvil že leta 1971.

Najbolj družbeno odgovoren festival med naštetimi organizira neprofitna organizacija Roskilde Festival Charity Society, ki podpira spodbude v dobrobit otrok, mladih in kulture. Podpirajo tudi številne humanitarne, neprofitne in kulture dogodke po svetu. Obenem je festival popolnoma neprofiten, ves dobiček od prodaje vstopnic podarijo v dobrodelne namene. Skoraj celotno organizacijo dogodka omogočajo prostovoljci.

Apokaliptično mesto Burning Man

V okviru festivalov predstavljamo še enega najbolj zloglasnih, kontroverznih in zanimivih dogodkov. Burning Man vsako leto gostuje v puščavi Black Rock v Nevadi (ZDA). Začasna metropola, kot jo imenujejo organizatorji, je namenjena ljubiteljem glasbe, umetnosti, samoizražanja ter samozadostnosti.

Burning Man, ki je nekoč veljal za podzemno zbirališče boemov in svobodnih duhov vseh vrst, se je od prvih izvedb leta 1986 razvil v destinacijo za vplivneže družbenih medijev, zvezdnike in elito Silicijeve doline. Letos bo dogodek potekal od 27. avgusta do 4. septembra, za vstopnice pa je treba odšteti najmanj 140 evrov.

Dogodek ustvarjajo udeleženci z oblikovanjem in gradnjo umetnosti in dogajanja. Umetnine vključujejo eksperimentalne in interaktivne skulpture, zgradbe, predstave in umetniška vozila najrazličnejših oblik in velikosti vezane na izbrano temo. Tema letošnjega dogajanja je Animalia. Posebej poudarek dajejo tudi vizualnim LED inštalacijam.

Zadnji dan dogodka vsako leto simbolično zažgejo veliko leseno skulpturo s podobo človeka, od koder tudi ime dogodka. Dogodek se je namreč začel kot obred kresa na poletni solsticij. Dogodek, ki ga organizira neprofitna organizacija ima družbeno odgovorno vlogo s spodbujanjem umetnikov s podeljevanjem donacij.

Ena največjih značilnosti dogodka je kreiranje Black Rock mesta v obliki črke C. Niz koncentriranih ulic v loku sestavljata dve tretjini kroga s človekom (skulpturo za sežig) v samem središču. Radialne ulice, včasih imenovane avenije, se raztezajo od človeka do najbolj oddaljenega kroga, manjkajoča tretjina tretjina kroga je skupaj z odprto notranjostjo namenjena postavitvi umetniških instalacij.

V tematskih taborih v mestu potekajo različne zabave in storitve, med glasbenimi zvrstmi pa je v ospredju elektronska glasba. Najbolj pogosto prevozno sredstvo za prevažanje po začasnem umetniškem mestu? Kolo!

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close