Trend: okrasite svoj dom z nekoliko drugačno ‘smrečico’

14. december 2017

Božično drevesce, ki sploh ni drevesce? Oglejte si nekaj prelepih alternativnih rešitev za praznično okrasitev prostora.

Bližata se Božič in novo leto in večina ljudi bo praznično okrasila svoj dom ali kakšen drug prostor, na primer delovno mesto. Toda nekateri ne marajo klasičnih smrečic oziroma novoletnih jelk in pika. Razlogov je lahko veliko – morda jim preveč tradicionalen način okraševanja ni blizu, ali pa obstaja tehtnejši in bolj praktičen razlog, kot je okus za dekoracijo ambienta.

Nekateri živijo sami in raje preskočijo praznično okraševanje, drugim se ne da ali pa imajo premajhno stanovanje, da bi vanj stlačili drevo, najsi gre za plastično smrečico ali tisto iz narave (kajpada iz vsakoletne načrtovane kvote iz pogozditve v ta namen, sekanje dreves na lastno roko, sploh pa v tujem gozdu, je namreč barbarsko početje).

Bloomingville

Razlog je lahko tudi ta, da ste novopečeni starši majhnega otroka, ki je ravno shodil in sedaj radovedno raziskuje svet ter poskuša zagrabiti svetleče bunkice z drevesca ali pa ste lastnik mačke – ta živahna in kosmata bitja za svojo igro rada uporabijo vse, kar se premika in novoletne smrečice so jim še posebej v veselje.

@linkdeco_se

Vsem tem je namenjen današnji prispevek o tem, kako nadomestimo klasično smrečico z alternativnimi, trendovskimi in nadvse sodobnimi dizajnerskimi prijemi. Vzemite oblikovanje v svoje roke in dom ali delovni kotiček polepšajte z eno od naslednjih zanimivih dekoracij ali poiščite kaj podobnega v trgovinah z notranjo opremo in na spletu.

# Drevesce na steni

@kendra_sally

Z zelenimi smrekovimi vejami lahko očrtate obrise jelke na steni in jih pritrdite na steno skupaj z lučkami, mini bunkicami, z navadno bodiko (zimzelena rastlina z rdečimi plodovi, ki jo pogosto vidimo v dekoracijah te dni) ter drugimi svetlečimi se detajli.

# Leseno drevesce

@sinnenrausch

Če se ne marate ukvarjati z odpadlimi smrekovimi iglicami, umetnih jelk pa tudi ne marate, ker so pač preveč plastične, je lahko prava rešitev umetniška skulptura iz lesa, ki posnema ‘pravo stvar’. Nekatere oblikovalske znamke za interier predlagajo lesene police v obliki trikotnika, ki ‘igrajo’ vlogo božičnega oziroma novoletnega drevesca, nanje pa lahko nadvse uporabno zložite tudi darila za svoje najdražje.

Bloomingville

@coxandcox

Druge ideje vključujejo lesene okvirje z bunkicami oziroma kroglicami in podobnimi okraski, kar lahko deluje po želji minimalistično, lahko pa okras spremenite tudi v pravo umetniško inštalacijo na steni s spajanjem lesenih letev in vej s pomočjo vrvice ali drugih dekorativnih elementov.

# Smreka iz papirja

Alboe

Obrisi smreke, izrezani iz kartona in okrašeni z novoletnimi lučkami, so najbrž res najbolj enostavna rešitev. Svoje otroke vključite v izdelavo papirnate jelke, dovolite jim, da se kreativno izrazijo in po kartonu narišejo svoje risbice in male umetnine.

@sinnenrausch

Druga možnost pa je, da iz tršega papirja ali kartona izrežete manjše papirnate smrečice, kot je ta na zgornji fotografiji. To malo papirnato drevesce je lahko alternativa večjemu ali pa jih naredite več in jih strateško razporedite po prostoru za dodatno okrasitev.

 

Foto: Instagram, Bloomingville, Alboe, Free People