Trend se je obrnil: na Instagramu ne objavljajte več popolnih fotografij

24. oktober 2022

Trend se je obrnil: na Instagramu ne objavljajte več popolnih fotografij

24. oktober 2022
Foto: Instagram @bellahadid

Ste že opazili, da čudoviti filtri in popoln “feed” niso več popularni?

Za Instagramove začetke so bili značilni filtri, kot so Sierra, Mayfair, Amaro, Willow in drugi, ki jih še vedno lahko najdete na Instagramu ali pa na dnu vseh profilov, ki so bili aktivni okoli leta 2012.

Kasneje so postali popularni filtri, ki so se barvno ujemali, fotografije pa so bile obvezno le “crème de la crème” naše galerije. Naša online osebnost je morala biti popolna, brezhibna, naše življenje pa ena velika zabava.

Toda v zadnjem času je Instagram prestopil v novo obdobje, ki so ga številni označili za “messy chic”. 

Instagram so preplavile fotografije ljudi, ki prikazujejo realnejšo sliko svojih življenj. Med njimi so tudi zvezdniki, ki naenkrat ne objavljajo več zgolj fotografij s fotošutingov in rdečih preprog, temveč tudi svoje jokajoče obraze, slike brez filtra in neglamurozne trenutke svojega življenja. 

Kamere, s katerimi so slike posnete, niso več profesionalne in z najvišjo kakovostjo. Nasprotno, so fotografije nizkih kvalitet, posnete s tistimi starimi fotoaparati, ki se jih spomnimo iz otroštva.

Na TikToku se celo šalijo, da je to značilnost generacije Gen Z, ki si preprosto ne more dovoliti, da so njihove slike lepe. 

@lilykltran So casual #genz #genzhumor #instagram ♬ original sound – Lily Tran

Značilni so tudi “photo dumpi”, torej zbirka največ desetih fotografij, ki običajno predstavlja aktualne dogodke in naključne slike, ki imajo za osebo, ki jih objavlja, določen pomen. 

Kaj na ta trend pravijo strokovnjaki za družbena omrežja?

Biz Sherbert, urednica pri marketinški agenciji The Digital Fairy, meni, da takšne nepopolne fotografije kažejo na to, da je tistemu, ki objavlja, vseeno za pritiske družbe, ki številne ljudi še vedno sili, da objavlja le popolne fotografije.

Nasprotno, danes je nepopolno življenje bolj sprejeto kot kdajkoli prej – TikTok je odličen dokaz, da bodo najbolj bizarne osebne zgodbe ljudi, njihovi neverjetni hobiji in nepopolna življenja dobila največ ogledov, všečkov in komentarjev. 

@lilykltran Replying to @anjee_panjie pt 3 of causal core &lt3 #genz #genzhumor #genzvsmillenial #Instagram ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

To, da so se zvezdniki odločili, da objavijo slike zasebne zabave, ki ne izgleda prav nič zvezdniško, je lahko zgolj pametna marketinška poteza, s katerim bi se zvezdnike približalo ljudem, toda strokovnjaki poudarjajo, da je pri tem ključna starost zvezdnikov. Generacija mlajših milenijcev in Gen Z-jevcev najbolj sledi temu trendu in zvezdnikom svoje starosti.

Je trend zgolj reakcija na desetletje pritiskov, da mora naš profil izgledati perfektno, da mora naše življenje biti vedno zabavno, četudi zlagano? To, da vidimo zvezdnike, ki naenkrat veliko bolj svobodno objavljajo utrinke iz zasebnega življenja, na Instagram zagotovo prinaša svežino in določeno stopnjo olajšanja, da je naše življenje lahko še vedno všečno, četudi je malce “messy”.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close