Trgovina prihodnosti: osebni asistenti in ogledala, ki namesto vas izberejo oblačila 

31. avgust 2021

Trgovina prihodnosti: osebni asistenti in ogledala, ki namesto vas izberejo oblačila 

31. avgust 2021

Prave revolucije sodobne tehnologije ne bodo zanimive samo za samo tehnološke navdušence, ampak tudi za tiste, ki obožujete modo. Če je za marsikoga izmed nas ideja o osebnem nakupovalnem asistentu zgolj zelo oddaljena želja, bo razveseljivo dejstvo, da nam je nakupovanje v slogu največjih svetovnih zvezd morda bližje, kot bi si mislili.  

 Pandemija covida-19 je evforijo spletnega nakupovanja le še spodbudila in popeljala na popolnoma novo raven. S tem so se spremenili tudi naši vedenjski vzorci, saj nas vedno več uživa v prednostih nakupovanja na spletu. Ker postajamo vedno bolj zahtevni in pričakujemo izboljšano izkušnjo, nakupovalna središča s svojim vselej enakim pristopom postopoma izgubljajo svojo vrednost. Glavni cilj inovativnih nakupovalnih centrov je zato personalizacija izkušnje v trgovini. Z omrežjem 5G bomo lahko prvič uporabili inovativne rešitve, ki bodo med drugim omogočale tudi posamezniku prilagojeno nakupovanje. 

V večjih nakupovalnih centrih nam bodo na voljo celo osebni asistenti – roboti, ki nas bodo popeljali do želenih trgovin, za nas načrtovali čas v nakupovalnem centru ali poskrbeli za to, da polne nakupovalne vrečke iz trgovin dostavijo direktno do naših domov. V sicer redkih nakupovalnih centrih po svetu so podobne rešitve že na voljo, brez dvoma pa se bodo postopoma razširile tudi bližje nam.

Poglej me in povem ti, katera obleka ti najbolj pristoji 

Tudi garderobe v trgovinah bodo v prihodnosti ponujale obogateno izkušnjo pomerjanja oblačil. Obetamo si lahko posebna ogledala, ki nam bodo s pomočjo tehnologije razširjene resničnosti, ki briše meje med digitalnimi vsebinami in resničnim svetom, ponujale izdelke in storitve, prilagojene našim željam in potrebam. Tudi zaradi napredka, ki ga prinašajo omrežja 5G, bodo ogledala na zaslonu pokazala, kako se posamezen kos oblačila nosi, katera barva nam najbolj pristoji ter kakšen nakit bi se nam najbolj podal. V garderobi bo na voljo tudi gumb, s katerim bo na enostaven način možno priklicati prodajalke in prodajalce za morebitno pomoč.  

Pametna nakupovalna središča bodo imela v svojih trgovinah vgrajene tudi pametne police. Slednje bodo na podlagi tehnologije 5G in posebnih senzorjev sposobne zaznati, kdaj na policah primanjkuje zalog. Ko bo pametna polica zaznala to informacijo, se bo ta prenesla naprej do dobavne verige, ki bo poskrbela, da se lahko zaloga ponovno obnovi. Lova na primerne konfekcijske številke oblačil ali velikosti čevljev bo tako dosti manj. 

Sodobne tehnologije bodo med drugim poskrbele tudi za zmanjšanje gneče in čakalnih vrst v nakupovalnih središčih. Z inovativnimi pristopi, ki jih omogoča 5G, bo etikete izdelkov mogoče poskenirati in plačali preko pametnega telefona. Poleg tega bodo tudi nakupovalni vozički opremljeni z blagajniškimi sistemi, ki bodo avtomatsko poskenirali izdelke v našem vozičku in jih pozneje tudi zaračunali. Omenjeno prakso v nekaterih trgovinah po svetu že uporabljajo, pričakujemo pa lahko, da se bodo v prihodnjih letih počasi približale tudi nam. 

Nakupovanje bo v prihodnje tako resnično po meri vsakega posameznika in še v večji užitek! 

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Style. Več novic

New Report

Close