Tri ideje za okusen beljakovinski zajtrk

M. V. / 26. september 2022

Zajtrk je prvi in najpomembnejši obrok v dnevu, saj nam da energijo za ves dan. Če začnemo dan z dobrim zajtrkom, je praktično nemogoče, da smo slabe volje.

 

Ker so pri vseh obrokih zelo pomembna tudi hranila, smo za vas pripravili tri zdrave beljakovinske recepte, ki so izjemno hitro pripravljeni, zanje pa ne potrebujete veliko sestavin.

BELJAKOVINSKI FRENCH TOAST Foto: Dr. Oetker

Predstavljamo vam beljakovinski “french toast” oz. po slovensko “pohane šnite”, ki sicer niso pohane, a zato nič manj slastne.

 

Potrebujete:

Foto: Dr. Oetker

Priprava:

1. V majhno kvadratno posodico nalijte beljake (ali stepeni jajci) in si pripravite desko. Vzemite ponev in jo segrejte na srednjem ognju.

2. Toaste dobro pomočite v beljake in jih položite na ponev. Priporočamo, da je ponev teflonska oz. taka, da se nanjo hrana ne bo prijela, drugače vam toasti lahko razpadejo.

3. Toaste pecite približno pet minut oz. tako dolgo, dokler rahlo ne porjavijo in so z obeh strani suhi na dotik.

4. V ločeni posodici pripravite mešanico cimeta in eritritola ter vanjo položite še tople toaste. Vsak toast nekajkrat obrnite in se prepričajte, da je prekrit z mešanico.

5. Toaste nato prestavite na krožnik, prelijte s približno polovico porcije Dr. Oetker pudinga – izbirate lahko med vanilijo, čokolado in zdrobom – in dodajte sadje po izbiri. Dober tek!

 

Hranilna vrednost:

Ena porcija vsebuje približno 360 kcal.

Beljakovine: 35 g

Ogljikovi hidrati: 41 g

Maščobe: 4 g

SMOOTHIE SKLEDA Foto: Dr. Oetker

Smoothie sklede so izjemno priljubljene med prehranskimi svetovalci in športno aktivnimi posamezniki, saj so zelo preproste, okusne in polne antioksidantov. Poleg svoje barvitosti so primerne za vse letne čase, saj zanje lahko uporabite sveže ali zamrznjeno sadje in s tem naredite svojo skledo hladnejšo.

Potrebujete: 

Foto: Dr. Oetker

Priprava: 

Priprava smoothie sklede je izjemno preprosta. Vse sestavine, razen kokosovega čipsa, chia semen in kosmičev, pretresite v mikser in zmeljite, dokler ne dobite enotne tekoče zmesi. Prelijte v posodo in okrasite s poljubnim sadjem, chia semeni, kosmiči in kokosovim čipsom. Mmmm!

 

Hranilna vrednost:

Ena porcija vsebuje približno  460 kcal.

Beljakovine: 40 g

Ogljikovi hidrati: 45 g

Maščobe: 10 g

PROTEINSKI KOSMIČI Foto: Dr. Oetker

Kosmiči so eden izmed najbolj priljubljenih zajtrkov, a imajo pogosto veliko sladkorja in malo beljakovin. Z nekaj truda in iznajdljivosti, pa si lahko naredite svojo, bolj zdravo različico jutranjih kosmičev.

 

Sestavine:

  • 1,5 skodelice ovsene moke,
  • 1 merica beljakovin v prahu,
  • 1/2 skodelice arašidovega masla,
  • 1/4 skodelice javorovega sirupa,
  • 1/4 skodelice kakava v prahu,
  • Dr. Oetker proteinski puding.

Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Velik pekač obložite s peki papirjem in postavite na stran.
2. V veliki skledi zmešajte ovseno moko in beljakovine v prahu.

3. V skledo, primerno za v mikrovalovno pečico, dodajte arašidovo maslo in javorjev sirup ter segrevajte v mikrovalovni pečici, dokler se arašidovo maslo ne stopi. Stepajte v javorjev sirup, dokler se ne združi v enotno zmes.
4. Mokre sestavine dodajte k suhim in mešajte, dokler ne nastane gosto testo. Testo razdelite na dva dela in en del položite v ločeno mešalno posodo. V eno od posod dodajte kakav v prahu in mešajte, dokler se ne združi.
5. Z rokami zvaljajte kroglice iz testa in jih položite na obložen pekač. Kosmiče pecite 10-12 minut, dokler se robovi ne začnejo strjevati.
6. Odstranite  iz pečice in pustite, da se kosmiči popolnoma ohladijo.

 

Kosmiče nato namesto z običajnim mlekom, postrezite z proteinskim Dr. Oetker pudingom, za še večjo vsebnost beljakovin. Dober tek!

 

Hranilna vrednost:

Ena porcija vsebuje približno 400 kcal.

Beljakovine: 40 g

Ogljikovi hidrati: 30 g

Maščobe: 13 g

Avtor
Piše

M. V.

New Report

Close