Tri slabe navade, na katere morate v zvezi pozabiti

07. februar 2023

Tri slabe navade, na katere morate v zvezi pozabiti

07. februar 2023
Foto: Instagram @annaxsitar

Potrpežjivost, komunikacija in čas za razmislek so trije stebri zdravega razmerja.

Morda gre za prepričanja, s katerimi stopamo v odnos, ali pa za navade, ki se jih navzamemo v zvezi in ki negativno vplivajo na razmerje. 

Številni pari se zato odločijo za terapijo, kjer se pritožujejo nad tem, da morajo partnerju vedno povedati, česa si želijo, čeprav bi to po več letih zagotovo že morali vedeti. Ali pa se jim naenkrat zazdi, da partnerja nista več kompatibilna, saj se neprestano prepirata, da si partner nikoli ne vzame časa za skupno druženje in podobno. 

Takšno razmišljanje je lahko pokazatelj, da morate spremeniti svoje navade in da krivda morda ni vedno na drugi strani. 

Foto: Instagram @mathilde_capp

1. Če takoj ne uresničijo vaše prošnje, potem jim ni mar za vas

V vsakem razmerju se pričakuje, da bo partner spoštoval in upošteval vaše zahteve. Toda včasih partner vaših prošenj ne upošteva takoj in pomislimo, da je partnerju povsem vseeno za naše želje. Gre za pogosto zmoto, ki se je moramo odučiti, zato da izboljšamo odnose. 

Takšno toksično razmišljanje lahko odpravimo tako, da treniramo svojo potrpežljivost. Namesto da analiziramo, kako hitro se bo partner odzval, jim dajte prostor in čas. Potrpežljivost namreč skupaj z odpuščanjem in razumevanjem v razmerju ustvari pozitivno vzdušje. 

Na drugi strani je pomembno, da ste s partnerjem iskreni glede svojih pričakovanj in želja, za katere želite, da so izpolnjene v določenem času. Pričakovanja in zahteve naj bodo jasno izražene, saj se tako lahko izognemo kasnejši zmedi, obenem pa tako vzpostavite zaupanje, saj se oba zavedata, kaj pričakujeta. 

Foto: Unsplash

2. Partner lahko sam ugotovi, česa si želite, ne da bi vas o tem spraševal ali da bi mu vi povedali

Povsem običajno je, da pari, ki so skupaj že dlje časa, menijo, da vedno vedo, o čem njihov partner razmišlja in kaj čuti, saj ga tako dobro poznajo. Toda če predpostavljate misli in čustva drugih, ne da bi jih zares povprašali, kaj mislijo in čutijo, potem tvegate, da se v odnosu pojavijo nesporazumi. 

To lahko vodi do obrambno naravnanih reakcij, saj obenem lahko eden izmed partnerjev pričakuje, da bo drugi točno vedel, česa si želi in o čem razmišlja, zaradi česar je slednji laho zelo razočaran, prvi pa prav tako lahko dobi občutek, da partnerja ne pozna dovolj dobro. 

Raziskave so pokazale, da je za uspešno razmerje potrebna vzajemna konstruktivna komunikacija, pri čemer je pomembno, da svoje misli in občutke jasno izrazimo ter tako tudi partnerju damo vedeti, česa si želimo, namesto da pričakujemo, da nam bo bral misli. 

Foto: Instagram @louisegrdd

Kompatibilnost pomeni odnos brez prepirov

Pogosto predpostavljamo, da če sta dve osebi kompatibilni in jima je namenjeno biti skupaj, bi morali enostavno takoj en drugega razumeti na globlji ravni, posledično pa se partnerja tudi nikoli ne bi prepirala. 

Toda nedavne študije so pokazale, da nesoglasij ne smemo dojemati kot nekaj negativnega. Morda gre za znak, da se odnos lahko gradi še naprej. Čeprav je kompatibilnost pomembna, pa se je treba zavedati, da so nesoglasja pomemben del zdravih odnosov. 

Kaj torej storiti? Osredotočite se na to, da svoja čustva izrazite, ne da bi pri tem s prstom kazali na partnerja ali ga obtoževali. Na tak način se boste izognili pregovarjanja o tem, kdo je glavni krivec. Namesto da se osredotočate na to, kaj je partner naredil narobe, se fokusirajte na to, kako so njegova dejanja vplivala na vas, saj bo tako lažje razumel vašo reakcijo. 

Foto: Pexels

Ne bojte si vzeti malo časa zase in za premislek. Tako si lahko prevetrite glavo in obenem ne eksplodirate pred partnerjem, saj bi tako še poslabšali situacijo. 

Čeprav je pogosto težko, je povsem mogoče, da se teh navad znebite. Nehajte predpostavljati, da partner lahko bere vaše misli, da je zgolj razmerje brez konfliktov zdravo razmerje ter da bo partner vedno spustil svoje stvari iz rok, da bi izpolnil vašo prošnjo, saj bo tako vaše razmerje zelo pridobilo na kvaliteti odnosov.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close