Trije razlogi, zakaj se dobri odnosi lahko poslabšajo

17. maj 2021

Trije razlogi, zakaj se dobri odnosi lahko poslabšajo

17. maj 2021
Upset couple not talking to each other after fight at home in the bedroom,Image: 207004480, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia

Ne dovolite, da te resnice o odnosih uničijo vaš odnos.

V zgodnjih fazah odnosa se popolnoma predate nekomu, potem pa ste razočarani? Morda traja nekaj mesecev, lahko dlje, toda v določenem trenutku se vprašate: »Je to res prava oseba zame?«

Kaj se zgodi? Zakaj sprememba?

Spodaj navedeni razlogi so pravzaprav očitni, toda, ko ste zmedeni zaradi vseh dogajanj v odnosu, si želite le pobegniti pred težavami.

1. Ljudje se spreminjajo

Zase vsi vemo, da se spreminjamo, spremenijo nas življenjski dogodki, leta, toda, ko gre za našega partnerja ali nekoga, ki nam je pomemben, nam to po navadi ni všeč.

Spremembe se lahko zgodijo zaradi okoliščin. Za primer si vzemimo Majo, ki jo je njen fant zelo privlačil zaradi spontanosti, zabavnosti in brezskrbnosti. Nasmejal jo je. Toda, ko se je odločil dokončati študij, je spoznala njegovo resno plat, ki je pravzaprav ni želela spoznati. Želela si je brezskrbne pogovore ob televiziji, smeh. Toda, moral je študirati. Seveda je bila ponosna nanj in mu želela, da uspe, toda hkrati se je počutila zapostavljeno in osamljeno.

Na spremembe pa vpliva tudi zdravje. Recimo, da ste imeli dve težki operaciji hrbtenice in zdaj živite s trajnimi bolečinami. S partnerjem ste veliko prepotovali, zdaj pa je za vas to skoraj nemogoče, saj vas boli, če predolgo sedite, tudi koncerti, ki ste jih tako radi obiskovali, morajo biti zdaj načrtovani, ker se lahko zgodi, da si boste morali vzeti dan dopusta, da si boste opomogli.

V razmislek: Vse spremembe niso slabe, dajo vam priložnost, da se tudi sami prilagodite, razvijete čustveno inteligenco in najdete veselje in smisel v novih, drugačnih dogodivščinah. Z dobro voljo, potrpežljivostjo in ljubeznijo do partnerja boste vedno našli pot.

2. Kar nas sprva privlači, nas bo nekoč motilo

Za primer si vzemimo par, ki je poročen že trideset let in njej je bilo včasih všeč njegovo stanovanje polno knjig in časopisov, kar je bil odraz inteligence, njegove pomečkane obleke pa so ga naredile posebnega. Vse to se ji je zdelo očarljivo. Tik – tak sta bila poročena, in to, kar se ji je zdelo nekoč očarljivo, jo zdaj moti. Moti jo, ko ne najde ključev, moti jo, kako žveči. Prav tako tudi njega motijo nekatere stvari, ki jih počne ona. V fazi začetne zaljubljenosti nosimo rožnata očala, precej bolj smo prilagodljivi in v osebi vidimo le dobro.

V razmislek: Vse to so pravzaprav nepomembne malenkosti, ki jih lahko spregledate. To niso stvari, zaradi katerih se je vredno prepirati ali oddaljiti od partnerja. Dolgoročno nam ostanejo veliko večje vrednote, ki nas povezujejo, združujejo znova in znova. Vprašajte se, katera stvar pri partnerju vas hkrati moti, vendar jo tudi skrivoma občudujete?

3. Svoj »ego« pripnemo partnerju

Nemalokrat se zgodi, da se poročita dva, od katerih ima eden višji ekonomski status. Precej zastarelo mišljenje, toda še vedno razširjeno je, da druga oseba to projektira nase. Ves uspeh, privlačnost. Za primer si vzemimo aplikacije za zmenke, kjer ljudje sklepajo odločitve, s kom bodo odšli na zmenek, v večini na podlagi površinskih atributov, kot je videz. Strinjamo se, da je videz dejavnik, ki poskrbi za začetno privlačnost, vendar pa še zdaleč ni vse. In nekdo, ki gradi dolgoročno razmerje le na podlagi videza, se bo hitro uštel. Ljudje se spreminjamo, predvsem se staramo in zob časa ne prizanese nikomur. Prav tako finančni status. Danes je visok, jutri pa na dnu.

V razmislek: pravijo, da potrebujete osebo, ki vas bo dopolnila. Ne bo držalo. Partnerja sta vsak zase celota, ne gre za razmerje, ti imaš to, jaz nekaj drugega in graditi svojo samozavest, na partnerjevih lastnostih, dosežkih, je korak v razočaranje. Prav je, da smo ponosni na partnerjeve dosežke, toda vse to je minljivo. Kaj vam torej ostane? Nekaj globljega, kajne?

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close