Trikotna teorija ljubezni: to so elementi, ki so potrebni za vsako razmerje

02. marec 2023

Trikotna teorija ljubezni: to so elementi, ki so potrebni za vsako razmerje

02. marec 2023
Foto: Instagram @emitaz

Ste se že kdaj spraševali, kakšna je formula za popolno razmerje? 

Ameriški psiholog Robert Sternberg je leta 1986 postavil teorijo, da so za uspešno romantično zvezo ključni trije elementi oziroma trije stebri. To so intimnost, strast in predanost. S pomočjo tega trikotnika je prepoznal različne tipe ljubezni, kasneje pa je svojo teorijo trikotni teoriji združil razvijal dalje in jih povezoval z drugimi. 

Kaj je torej trikotna teorija ljubezni?

Sternberg pravi, da če želimo s partnerjem biti v idealni zvezi in doživeti popolno ljubezen, morata partnerja imeti tri stvari: 

  • intimnost, pri kateri gre za občutek bližine ter povezanosti in ne za seksualno intimnost,
  • strast, pri kateri govorimo o romantičnosti, fizični privlačnosti in drugih čustvih, ki vodijo seks in,
  • predanost do partnerja in do ljubezni med njima

Če ti trije elementi niso v ravnotežju, potem ljubezen ni več popolna, temveč prevzame drugo obliko – kadar gre za strastno ljubezen brez intimnosti in predanosti, govorimo o zatreskani ljubezni, kadar govorimo o predanosti brez intimnosti ali strasti, govorimo o prazni ljubezni, sočutna ljubezen ima intimnost in predanost, nima pa strasti, romantična ljubezen pa ima strast in intimnost, toda nima predanosti. Slednja je pogosto prisotna pri aferah in romancah za eno noč. 

Foto: Unsplash

Kako se trikotna teorija kaže pri daljših zvezah?

Danes se psihologi sicer v večji meri strinjajo s Sternbergovo teorijo. Pravijo, da se na začetku razmerja ti elementi kažejo različno intenzivno: morda imamo najprej občutek, da smo zelo zaljubljeni, ker čutimo veliko strasti, toda strast ne pomeni, da bo razmerje prešlo v pravo in popolno ljubezen. 

Prek nadaljnega spoznavanja začnemo ugotavljati, ali s partnerjem začutimo povezanost in intimo ter ugotavljamo, ali sta oba predana zvezi in želita biti skupaj. Vse to se skozi leta neprestano obnavlja in premleva, pri večletni zvezi pa se neprestano dela na tem, da te trije elementi oziroma stebri ostajajo trdni. 

Foto: Instagram @mathilde_capp

Strokovnjaki torej opozarjajo, da se moramo zavedati, da imajo vsi partnerski odnosi svoje vzpone in padce in da včasih kateri od elementov prevladuje nad drugimi. Ljudje se morajo zavedati, da ti elementi ne bodo vedno konstantni in uravnoteženi ter da to ne pomeni, da zveza ne funkcionira. 

Prav tako menijo, da oznake, kot so zatreskanost, prazna, sočutna ljubezen in tako dalje, pri ljudeh lahko sproži občutke, da torej ne gre za pravo ljubezen in posledično ljudje obupajo nad zvezo, saj menijo, da takšna oblika ni dovolj in da je prava ljubezen umrla.

Če opazimo, da so elementi v izrazitem neravnovesju, potem se potrudimo, da ne odnehamo, temveč poiščemo ravnotežje, ki ga potrebujemo in ki si ga želimo. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close