Tudi njim ni lahko

02. junij 2021

Tudi njim ni lahko

02. junij 2021
Profimedia

Raziskave kažejo, da so se v času epidemije počutili bolj osamljene in se niso imeli na nikogar za obrniti…

V času korone so se morali otroci, prav tako kot starši, spopasti z delom od doma. Šolanje na daljavo je presenetilo učence in učitelje, mnogi pa so potrebovali kar nekaj časa, da so prilagodili sistem

Zaskrbljena mama je pred kratkim delila s Starševskim čvekom svojo izkušnjo, kako mora svoji 17-letni hčeri pomagati pri delu za šolo. »Povejte, je normalno, da ima hči v tretjem letniku tehnične šole, toliko dela in tako zahtevnega, da sama enostavno ne sfolga. Je uspešna dijakinja, pa vendar potrebuje mojo pomoč. Nekateri profesorji so med karanteno lepo pridobivali ocene, nekateri nobene. Kljub temu, da smo na problem opozarjali razrednika in ravnatelja, ni bilo nič drugače. Moje napovedi so se uresničile. Profesorji so navalili na te uboge dijake, da so že vsi obupani. Ja, nekateri so razvajeni, nekateri malo manj, šolske kondicije primanjkuje vsem, prav tako pa so zelo znervirani,« je opisala avtorica. Doda, da imajo otroci težave z iskanjem prakse, saj jih trenutno nobeno podjetje ne želi, predmeti pa so vedno bolj konfuzni.

Prav tako, pa je prišlo do točke, ko njena hči dobiva tako težke naloga, da ji mora mama pomagati: »Pri slovenščini so v petek, namesto pouka, dobili zadolžitev, priprave na esej, kar pa ni šans, da to narediš v eni šolski uri. Profesorica jim je dala taka vprašanja, da nisi vedel kje bi začel. Rok za oddajo je bilo ob 23.00. Obe sva zavihali rokave in začeli. Še v življenju nisem delala tako obsežne in zahtevne naloge pri slovenščini. Tudi pri starejši hčeri ne, ki je bila gimnazijka. Ker nisva končali do želene ure, se je spletna učilnica zaprla. Poslali sva na profesoričin mail. Sedaj pa ne ve, če ji bo upoštevala. Pustimo, da so nalogo v večini oddali samo tisti dijaki, katerim smo pomagali starši. Ostalim ni uspelo ali pa se sploh niso lotili. Še bi lahko naštevala kaj vse počnejo na dotični srednji šoli,« je razložila avtorica in za konec vprašala, če je to normalno.

Otroci so pod izjemnim stresom

Profimedia

Veliko staršev je opisalo podobne izkušnje. Otroci so pod izjemnim stresom, ocene padajo, pritožiti se ne morejo nikomur. »Poslušam, da je na nekaterih sr. šolah res pravi kaos. Pri sinu niso v času šolanja na daljavo pri mat in slo dobili nobene ocene. Pri mat količijo na veliko, stres je ogromen. Slo vsak teden nova ocena, potem pa še z nalogami, domačimi branji in spraševanjem vrši pritisk na dijake. Vsi se bojimo njene maščevalnosti. Slovnico je pisalo 16 dijakov, ena je pisalo 11 dijakov in eden 5. Pa se nimamo komu žalit. Naš ima trenutno inštrukcije za tri predmete, pa še jaz mu precej pomagam, itak največ pri slovenščini, pa je drugače samostojen. Je pa boljši od povprečja. Ravnatelj nam ne more pomagati, saj pravi, da imajo profesorji avtonomijo. Tudi mi smo precej na koncu z živci. Ministrica pa pravi, da se bodo razmere že nekako uredile same od sebe saj so se tudi lansko leto,« je potožila ena izmed uporabnic.

»Naš ima maturo. Raje ne povem, kako imamo doma. Je obsedeno stanje. Imam pa službo poleg ene ljubljanskih gimnazij in na prvo oko je veliko več kadilcev, kot prej. Otroci se morajo pomiriti. Podpiraj svojo hčer in ji pomagaj, kolikor zmoreš. Nihče drug ji ne bo. Pomembno je tudi, da se ohrani psihično zdravje,«

je delila druga mama.

Morali bi biti pripravljeni

A kljub temu, mnogi starši trdijo, da so otroci krivi sami. Snov se predeluje sproti, zato da na koncu semestra ne pride do težav. »Doma imam zelo pridnega maturanta, ki se je že s prvim dnem gimnazije zavedal, da se priprave na maturo začnejo takrat. Skozi vsa štiri leta je pridno delal in trenutno je fazi, ko ima za pridobiti še par ocen in potem matura. Veliko njegovih sošolcev šolanja na daljavo ni jemalo resno in vse se je prelagalo na kasnejši čas. Sedaj so tam kjer so in definitivno za to ne morejo kriviti profesorjev. Nihče mi ne bo rekel, da so jih profesorji sedaj zasuli z delom, kljub temu, da so pridno delali skozi leto. To ne pije vode, ni šans,« je odgovorila ena izmed mam.

Profimedia

Mnogi se strinjajo, da je problem tudi v mami, saj ji nima kaj pomagati. Otroci morajo biti pripravljeni na delo in realen svet. »Zakaj pa misliš da je prva sončkova služba 3 mesece, potem pa zavod, in hotel mama v nedogled. Vsi sončki so sposobni do hudiča, zlati maturantje sami odličnjaki pridni sposobni up naše prihodnosti. Pride v firmo. Ne zna odgovorit na maile, ne zna naredit niti zapisnika za reklamacijo pa če ima vzorec pred seboj, ponudbe niti približno v 6ih stavkih ne spesni če pa že pa prej škodo naredi kot korist. Kar koli mu daš banalnega naredit traja pol šihta, t.i. polurno delo da je,« je napisal eden izmed uporabnikov. Dodaja še, da če enega eseja otrok ni sposoben ‘spraviti skupaj’, kako pričakuje, da bo znala spisati poročilo na delu.

Situacija je za vse težka

Mnenja o šolskem sistemu in trenutni situaciji med epidemijo so zelo deljena. Nekateri so mnenja, da je mladim še vedno prelahko in da se z doslednostjo lahko vse reši. Mnogi pa menijo, da je stiska za otroke prevelika. Popolnega odgovora o šolskem sistemu seveda ni, otroci so si med seboj zelo različni.

Raziskava Mladinskega sveta Slovenije je pred kratkim pokazala, da je v času epidemije mlade veliko bolj skrbelo za svojo prihodnost, kar 72% mladih pa je šolanje od doma označilo za neučinkovito. Manjka jim stik s sošolci, informacije, ki so jih prejeli pa jim niso bile dovolj jasne. Več kot četrtino skrbi, če bodo sploh uspeli zaključiti letnik. Prav tako pa se je zelo povečal občutek osamljenosti.

V epidemiji smo vsi skupaj in ne gre pozabiti, da vpliva tudi na mlade. Stres popolnega premika življenja je za vse velik in ima velike posledice. Če imate občutek, da vaš otrok trpi in se težko spopada s stresom učenja, mu ponudite podporo in pomoč. Mnogi mladi v trenutni situaciji potrebujejo le pogovor in razumevanje.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close