Tudi prijatelji vas lahko bombardirajo z naklonjenostjo

30. april 2023

Tudi prijatelji vas lahko bombardirajo z naklonjenostjo

30. april 2023
Foto: Pexels

O ‘love-bombingu’ pogosto govorimo v kontekstu ljubezenskih razmerij, a tudi prijatelji so lahko tisti, ki vas čustveno preobremenijo.

Verjetno ste že kdaj v razmerju doživeli ‘love-bombing’ oz. bombardiranje z naklonjenostjo, ki se kaže tako, da vam bodoči partner že zelo zgodaj izpove ljubezen in vas neprestano zasuva z darili ter komplimenti. V bistvu vam obljubi vse in še več, nato pa vas razočara. Pogosto pa vas ima v resnici na ‘rezervi’, dokler se ne ponudi kaj boljšega.

Love-bombing je postal tako pogost in resen, da so ga tudi strokovnjaki začeli obravnavati kot enega izmed znakov manipulacije v razmerju. “Bombardiranje z naklonjenostjo je poskus vplivanja na partnerja in manipuliranja z njim s ponavljajočim se in intenzivnim izkazovanjem pozornosti in naklonjenosti, kot je bombardiranje z darili ali sporočili,” pojasnjuje Ruth Davison, izvršna direktorica organizacije Refuge. “Storilci nasilja v družini ga pogosto uporabljajo za uveljavljanje moči in nadzora.”

Foto: Pexels

Ste vedeli, da ste lahko žrtev bombardiranja tudi v prijateljskih odnosih?

Po besedah Elle Mace, trenerke za pozitivno psihologijo, je bombardiranje z naklonjenostjo v prijateljskih in romantičnih odnosih lahko podobno, lahko pa se tudi močno razlikuje.

V prijateljstvu je lahko videti kot pretirano hvaljenje, nenehna komunikacija in podpora ter želja, da bi ves čas preživeli skupaj. Oseba lahko poskuša prijatelja tudi izolirati od drugih odnosov, tako da postane edino središče njegove pozornosti in čustvene podpore,” je pojasnila.

Elle pravi, da je pomembno opozoriti, da bombardiranje z naklonjenostjo ni zdravo vedenje in je opozorilni znak morebitne čustvene zlorabe. “Če imate občutek, da vas bombardirajo, je pomembno, da postavite meje in se umaknete iz razmerja ali prijateljstva ter ga ocenite bolj objektivno.”

Kako ločimo med hitro razvijajočim se prijateljstvom in bombardiranjem?

Med pravim prijateljstvom in čustvenim manipuliranjem je včasih težko razlikovati, saj lahko oboje že na začetku vključuje veliko pozornosti in čustvene povezanosti. Vendar pa obstaja nekaj znakov, ki vam lahko pomagajo razlikovati med obema:

Doslednost: Če je oseba do vas sčasoma dosledno pozorna in naklonjena, je bolj verjetno, da gre za hitro razvijajoče se prijateljstvo. Bombardiranje z naklonjenostjo je običajno intenzivno in kratkotrajno.

Foto: Pexels

Nadzor: Če poskuša nadzorovati vaša dejanja ali vas izolirati od drugih ljudi v vašem življenju, je bolj verjetno, da gre za bombardiranje. Hitro razvijajoče se prijateljstvo lahko vključuje veliko časa, ki ga preživite skupaj, vendar to ne sme biti na račun vaše samostojnosti.

Vzajemnost: Če je čustvena povezanost v prijateljstvu vzajemna ter temelji na skupnih interesih in vrednotah, je večja verjetnost, da bo prijateljstvo hitro napredovalo. Bombardiranje je običajno enostransko, saj vas druga oseba zasipa s pozornostjo, medtem ko zanemarja vaše potrebe in interese.

Spoštovanje: Če oseba spoštuje vaše meje in vas ne sili v stvari, ki so vam neprijetne, je bolj verjetno, da bo prijateljstvo hitro napredovalo. Bombardiranje z naklonjenostjo pogosto vključuje manipulacijo in pritisk, da bi vas prisilili k izpolnjevanju želja druge osebe.

“Če ugotovite, da vas novi prijatelj bombardira, je pomembno, da postavite meje in se zaščitite pred morebitno čustveno zlorabo,” pravi Elle.

Foto: Pexels

Tudi prijateljstva so lahko toksična

Phil Jackman, terapevt za zdravljenje odvisnosti v zasebni rehabilitacijski kliniki Delamere, dodaja: “Vpliva, ki ga lahko ima nezdravo ali ‘strupeno’ prijateljstvo, se ne sme podcenjevati. Pravzaprav lahko katastrofalno vplivajo na dolgoročno čustveno zdravje posameznika, saj povzročajo stres, depresijo, težave s spanjem, nizko samospoštovanje in tesnobo.”

“Eden od pogostih simptomov slabega prijateljstva je občutek nenehnega stresa in tesnobe zaradi najmanjših stvari. Ko vam prijateljstvo preneha prinašati veselje in opazite negativen premik v svojem duševnem zdravju, osebnosti ali samospoštovanju, se pogosto šteje za toksično.”

Zato si zapomnite, da je bombardiranje z naklonjenostjo oblika čustvene zlorabe in ni vaša krivda, če ga nekdo uporablja za manipulacijo z vami. S postavljanjem meja, skrbjo zase in iskanjem podpore se lahko zaščitite in zdravo napredujete.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close