Tudi vi sovražite svoj rojstni dan? 

24. oktober 2022

Tudi vi sovražite svoj rojstni dan? 

24. oktober 2022
Foto: Profimedia

Dan rojstva je za številne najljubši dan v letu, medtem pa bi ga drugi najraje preskočili. 

“Še komu muka njegov lastni rojstni dan? Jaz ga prav sovražim,” je zapis na forumu začela uporabnica. Nadaljuje je, da se na ta dan še bolj zaveda vseh težav in travm, ki jih ima – slabih izkušenj iz preteklosti, slabih družinskih odnosov … Pravi, da bi svoj rojstni dan kar preskočila, če bi ga lahko. 

Z njo so se strinjali številni uporabniki in uporabnice, kar kaže na to, da pojav ni tako redek in nenavaden. To potrjujejo tudi strokovnjaki, ki pravijo, da se starostjo povečuje verjetnost, da na svoj rojstni dan čutite “rojstnodnevno depresijo”.

Foto: Unsplash

Rojstnodnevna depresija ni potrjena duševna motnja, temveč pojav, ko zaradi staranja, visokih pričakovanj in družbenega pritiska, pa tudi zaradi občutka manjvrednosti, pomanjkanja ljubezni in nedoseganja ciljev svoj rojstni dan doživljamo kot najbolj beden dan v letu. 

“Pomeni mi dan, ko vem, da ne bo nikogar, ki bi me imel rad in bi se spomnil name. V službi so mi še bolj zagrenili rojstni dan. Stalno teženje, da moram narediti fešto v službi. Jaz pa sovražim praznovanje z ljudmi, ki jih ne maram in oni tudi mene ne. Že tako beden dan, potem pa še pritiski v službi,” je zapisala ena od uporabnic in dodala, da je to dan, ko se počuti “kot največji drek na svetu”. 

Eden od uporabnikov pa je zapisal, da je rojstni dan zgolj opomnik, da si “eno leto bližje britofu”. 

Foto: Pexels

Ob bližajočem se rojstnem dnevu, pa tudi na sam praznik, lahko občutimo številne neprijetne občutke. Od žalosti, ki nas privede do joka, do razmišljanja o preteklosti in nedoseženih ciljih, o občutku, da nam zmanjkuje časa in da je obenem vse brezveze.

Pojavijo se lahko težave s spancem, spremembe pri prehranjevanju in pomanjkanje koncentracije, želja po samoizolaciji. 

Kako se spopasti z rojstnodnevno depresijo?

Rojstne dneve pogosto razumemo kot dneve, ko bi se morali veseliti, praznovati in se zabavati, toda če za to nismo razpoloženi, se nam ni treba siliti. Namesto tega lahko premislimo o vzrokih svoje žalosti in si samo dovolimo, da čutimo vse svoje občutke in poskušamo najti razlago za svojo žalost.

V primeru, da na svoj rojstni dan pogosto čutimo razočaranje, je treba obvezno zmanjšati naša pričakovanja glede tega, kakšno zabavo bomo imeli, kakšna darila bomo dobili in kako se bomo počutili. 

Foto: Pexels

Do sebe moramo biti sočutni in prijazni. Opomnimo se, da prav tako ni nič narobe, če ne praznujemo svojega rojstnega dneva in če nismo dobre volje. Če se tem občutkom poskušamo izogniti in jih potlačiti, jih bomo še vedno čutili – bolje je, da jih sprocesiramo. 

To lahko storimo tudi s pomočjo naših bližnjih. Pogovorimo se lahko z nekom, ki nam je res blizu, morda se tudi vaši prijatelji spopadajo s podobnimi občutki, morda pa vam bo zgolj odleglo, da lahko nekomu poveste, da bi svoj rojstni dan raje praznovali sami v postelji ob gledanju Netflixa kot pa na ogromni zabavi z ljudmi, za katere vam ni mar. 

Foto: Pexels

Pomembno je, da se zaradi tega ne počutimo krive. Morda vam bodo prijatelji želeli pripraviti veliko zabavo, vi pa si ne morete zamisliti nič bolj morastega od tega. Svojih želja in občutkov ne poskušajte skriti – rojstni dan praznujte tako, kot si želite.

Razmislite, kaj vas spravi v dobro voljo in kaj radi počnete. Namesto, da čakate na iniciativo s strani prijateljev, si dan organizirajte kar sami in sicer z aktivnostmi, ki so vam v užitek. Dan lahko preživite sami ali pa z ljudmi, ki so vam blizu in ki vas razumejo. 

Med uporabniki foruma pa se je našla tudi peščica, ki je rojstnodnevno depresijo premagala:

“Tudi jaz sem še nekaj let nazaj sovražila svoj rojstni dan. Zadnjih nekaj let pa vzamem dopust že kakšen dan prej, da sem spočita. Na rojstni dan počnem kaj, kar imam rada, največkrat šport in sama.”

Style. Več novic

New Report

Close