Tudi znane Francozinje si v znak solidarnosti strižejo lase

07. oktober 2022

Tudi znane Francozinje si v znak solidarnosti strižejo lase

07. oktober 2022
Marion Cotillard (Foto: Profimedia)

Več kot petdeset uspešnih Francozinj si je odstriglo lase in pri tem posnelo video v podporo iranskim ženskam ter dekletom.

V Iranu ljudje, predvsem ženske, protestirajo s sloganom “Ženska, življenje, svoboda”, zažigajo naglavne šale ter se soočajo s policijo. Protesti so se začeli, ko je 22-letna Mahsa Amini umrla v priporu, tri dni po zadržanju zaradi domnevne kršitve strogih pravil oblačenja za ženske, na protestih pa jih je umrlo še več.

Na brutalnost policije so se odzvale številne ženske po vsem svetu, ki si v znak solidarnosti na protestih strižejo lase, kar je postal pravi simbol odporniškega gibanja.

Striženje las ima namreč v iranski zgodovini in tradiciji že dlje časa pomemben pomen – simbolizira namreč protest. Iranke se tokrat upirajo strogemu režimu, ki veleva, da si ženske popolnoma pokrijejo lase, saj naj bi to predstavljalo čast in dostojanstvo.

Protesti v Iranu so združili ženske po celem svetu. (Foto: Profimedia)

Pridružile so se jim ženske po vsem svetu, med drugimi tudi znane igralke ter vplivne ženske, med drugimi tudi z oskarjem nagrajeni francoski igralki Marion Cotillard in Juliette Binoche. Slednja je v svojem videu rekla: “Za svobodo”, nato pa si odstrigla del las.

Lase so si ostrigle tudi Isabelle Adjani in Isabelle Hupper ter belgijska pevka Angèle, britanska pevka Jane Birkin, igralka Charlotte Rampling, pa tudi žena nekdanjega francoskega predsednika Françoisa Hollanda, Julie Gayet.

V kompilaciji videov, ki jo je objavila Marion Cotillard, lahko tako vidimo številne Francozinje, ki si ob priredbi pesmi Bella Ciao strižejo lase. Pesem je v devetnajstem stoletju postala himna italijanskega odporniškega gibanja proti fašistom, danes pa velja za himno svobode in upora.  

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu si je ta teden pred vsemi zbranimi lase odstrigla tudi Švedinja Abir Al-Sahlani, muzej v Rimu pa se je odločil, da bo odrezane lase zbiral in jih nato podaril iranskemu veleposlaništvu.

Style. Več novic

New Report

Close