M. V. / 12. december 2022

Učinkovita krema za okoli oči mora vsebovati te tri sestavine

Kako veste, da bo krema za okrog oči učinkovita? Tri aktivne sestavine proti gubam, zabuhlosti in hiperpigmentaciji zagotovo prinesejo vidne spremembe.

Kreme za predel oči kupujemo samo iz treh razlogov. Želimo se znebiti gub, zabuhlosti ali želimo zmanjšati vidnost temnih kolobarjev okoli oči. Na tržišču je veliko krem ​​za oči, ki le vlažijo kožo in ne vsebujejo učinkovin, ki bi rešile te tri največje težave.

Pri večini blagovnih znamk so kreme za okrog oči eden najdražjih artiklov v ponudbi, zato je dobro prebrati sestavine, da veste, da ne zapravljate denarja.

Sestavine, ki sestavljajo učinkovito kremo za oči, so retinol, kofein in vitamin C.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Učinkovita krema proti gubam okoli oči

Če krema za oči obljublja brisanje gub, obrnite embalažo in preverite, če vam laže. Ali vidite naveden retinol? Najpogosteje ga najdemo v spodnji polovici seznama sestavin (INCI).

“Retinol je ena od glavnih sestavin v industriji za nego kože, posebej obraza. Pridobivamo ga iz vitamina A in dokazano stimulira proizvajanje kolagena ter ima preventivno ‘anti-aging’ učinek,” razlaga dermatologinja Tamara Levičnik. In dodaja, da kreme in serumi z dodatkom retinola zmanjšujejo vidnost drobnih linij in gub na obrazu, še posebej na predelu čela in ust.

Hkrati povečujejo prožnost kože in njen tonus ter nevtralizirajo madeže, ker preprečujejo proizvajanje melanina. V vseh svojih oblikah deluje kot celični komunikator. To pomeni, da lahko kot sestavina “ukaže” celici, da se obnaša in celo izgleda bolj normalno in mlajše. Ta vrsta komunikacije je izredno koristna, ko je vaša koža poškodovana od sonca, saj taka poškodba kože povzroči nezdrave, abnormalne in nefleksibilne kožne celice.

Pomembno si je tudi zapomniti, da se ta vrsta kreme za oči uporablja izključno v večerni rutini.

“Izdelkov za nego kože, ki v svoji sestavi vsebujejo retinol, naj ne uporabljajo nosečnice in osebe z ekcemom ali rozaceo. Prav tako je treba misliti na to, da je Retinol aktivna fotosenzitivna sestavina, zato ga uporabljamo izključno zvečer. Njegova koncentracija v kozmetičnih izdelkih je precej nižja kot v oblikah za zdravljenje (ki se predpisujejo s strani dermatologov za zdravljenje kože) in potrebuje dalj časa, da razvije pravi učinek, toda na dolgi rok je učinek obeh enak,” opozarja dermatologinja.

 

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Učinkovita krema proti zabuhlosti

Čeprav lahko zabuhlost izgine sama od sebe zaradi zelo preprostega fizikalnega zakona – gravitacije, lahko odstranitev zabuhlosti pod očmi traja nekaj časa. Pogosto dlje, kot si želimo.

Za hitro odpravo jutranje zabuhlosti pod očmi mora krema za oči vsebovati kofein. Kako deluje?

Tamara razlaga, da je kofein antioksidant in zmanjšuje rdečico, posvetli in izenačuje ten ter, kot smo omenili, zmanjšuje zabuhlost.

“Kofein oža žile, zato je odličen v boju proti rdečici in rozacei. Raziskava o uživanju kave je razkrila, da imajo ljudje, ki pijejo kavo, 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj rozacee, kronične vnetne bolezni kože,” razlaga dermatologinja.

“Proces ožanja žilic pa pomaga tudi pri zmanjševanju zabuhlosti. Kofein lahko namreč kratkoročno zmanjša vnetja, ko pa izgine vnetje, izgineta tudi zabuhlost in otečenost. Zato je vrečka zelenega čaja odlična za podočnjake oz. kreme z dodatkom kofeina v kremah za nego okrog oči.”

Učinkovita krema proti temnim kolobarjem

Podočnjaki so pogosto posledica hiperpigmentacije. Za to težavo ni boljše rešitve od vitamina C. Deluje tako, da zavira čezmerno sintezo melanina (kožnega pigmenta), zato s časom in redno uporabo kreme opazimo spremembe, in sicer pretirano pigmentirana koža dobi normalen ten.

Kreme za okoli oči z vitaminom C bodo osvežile kožo okoli oči, a tudi naredile ta predel obraza bolj gladek. Če vam krema za oči obljublja, da vam bo pomagala znebiti se temnih kolobarjev okoli oči, na seznamu sestavin poiščite vitamin C. Tamara razlaga, da vitamin C sodeluje pri nastanku kolagena ter pripomore k zaščiti celic pred oksidativnim stresom, poveča absorpcijo železa in k regeneraciji reducirane oblike vitamina E.

Na voljo je v več oblikah in te so najpogosteje uporabljene: askorbinska kislina, askorbil glukozid, 3-etil-askorbinska kislina, natrijev askorbil fosfat ali magnezijev askorbil fosfat. Morda boste našli kreme za oči, ki imajo vse tri sestavine ali pa vsaj kombinacijo retinola in kofeina ali kofeina in vitamina C. Takšne kreme za oči so med najboljšimi.

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram

“Prav zaradi soudeležbe pri tvorjenju kolagena lahko vitamin C poveča ustvarjanje kolagena pod kožo, hkrati pa je vitamin C znan kot učinkovito sredstvo za zmanjševanje temnih lis na obrazu, zato se pogosto uporablja v preparatih proti pigmentnim madežem, tudi proti temnim kolobarjem pod očmi. Pomaga vidno ublažiti linije, gubice v kotičkih oči in podočnjake za bolj svež in sijoč videz predela oči,” še dodaja.

Samih podočnjakov se na žalost s kozmetičnimi proizvodi ne moremo znebiti. Njihov videz lahko le omilimo z prej omenjenimi kremami, ki lajšajo nastanek gubic, zabuhlost in hiperpigmentacijo.

Če podočnjaki niso posledica hiperpigmentacije, ampak utrujenosti in stresa ali naravnega izraza, je treba rešitev poiskati pri estetskem kirurgu ali z več spanca.

Avtor
Piše

M. V.

New Report

Close