Ta vikend je v svojem ljubljenem Parizu za vedno zatisnil oči 91-letni Hubert de Givenchy, eden zadnjih velikanov modnega sveta.

Svet je te dni pretresel nov šok: zapustil ga je Hubert de Givenchy, eden redkih še živečih velikanov visoke mode 20. stoletja. Ustanovitelj luksuzne modne hiše Givenchy je ta vikend za vedno mirno zaspal pri 91-ih letih v svojem renesančnem dvorcu v bližini ljubljenega Pariza, v postelji poleg svojega dragega partnerja Philippea Veneta, ki je prav tako modni oblikovalec.

Pariz je mesto, kjer je Hubert de Givenchy tako dolga desetletja ustvarjal in ki mu je bil v enak navdih, kot so bile Givenchyjeve kreacije visoke mode vselej inspiracija najbolj znanim damam tega sveta, že pokojnim ali še živečim, ko so jih nosile na gala dogodke in za posebne priložnosti.

Modni oblikovalec in ustanovitelj hiše visoke mode pred točno tremi leti, marca 2016

Hubert de Givenchy je bil nadvse zanimiv in blag mož, katerega že ime razkriva aristokratsko poreklo. Modrokrvni modni oblikovalec se je rodil s polnim plemiškim nazivom grof Hubert James Marcel Taffin de Givenchy. Svojo modno znamko oziroma modno hišo je ustanovil leta 1952 in se že takoj spočetka posvetil luksuzu ter haute couturju, torej visoki modi. O njegovi nadvse zanimivi življenjski poti se lahko na hitro poučite v videu tukaj.

Givenchy je ime, ki ga še danes vsi kujejo v zvezde, za seboj ima kultno zgodovino

Morda slovečega oblikovalca poznate tudi po tem, da je utemeljil ‘malo črno oblekico’, ki jo mora imeti v omari vsaka ženska (ne glede na znamko) in po tem, da je bila njegova modna muza ter zelo dobra prijateljica, s katero je tesno sodeloval ter jo oblačil za številne priložnosti, slovita igralka Audrey Hepburn.

Audrey Hepburn v filmu ‘Sabrina’ nosi razkošno Givenchy večerno toaleto (1954)

Skupaj sta seveda oblikovala tudi kostumografijo za njene najbolj znane filme, Hubert de Givenchy jo je namreč oblekel za vloge v kar treh njenih najbolj priljubljenih filmih in sicer v Zajtrk pri Tiffanyju (1961), Sabrina (1954) in Smešni obraz (Funny Face, 1957).

Hubert de Givenchy v svojem modnem ateljeju v Plaine Monceau v Parizu, leta 1955

V času svojo plodovite in dolge kariere vrhunskega modnega oblikovalca, kakršnih se rodi le nekaj na stoletje, je Hubert de Givenchy oblačil najbolj znane in pomembne lepotice ter veljakinje tistega časa, od monaške princese Grace do Wallis Simpson in Jackie Kennedy.

Vse so ga oboževale, ne le zaradi nadvse prikupnega ter toplega in zabavnega značaja, pač pa seveda tudi zaradi neskončno lepih, šik in elegantnih kreacij, ki so se držale klasičnih in obenem nadvse ženstvenih krojev.

Razstava oblačil Givenchy, posvečenih Audrey Hepburn

Po 33 letih neodvisnega vodenja znamke, ustvarjanja kolekcij in stanja za krmilom svoje modne hiše se je Hubert de Givenchy umaknil v ozadje ter znamko Givenchy prodal luksuznemu modnemu konglomeratu LVMH, ki ga že od leta 1989 vodi Bernard Arnault in ima v svoji lasti med drugim tudi znamke Dior, Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Dom Pérignon in številne druge luksuzne znamke (denimo Céline, Givenchy, Bvlgari, Loewe, Kenzo, Marc Jacobs, itd., kup uglednih parfumskih znamk, znamk prestižnih pijač, modnih dodatkov in kajpada tudi ure – med drugim Hublot, TAG HEUER, Zenith, Chaumet in Bvlgari).

Visoka družba ga je vedno oboževala

Kakorkoli, Hubert de Givenchy je svojo znamko skupini LVMH prodal leto pred prihodom Arnaulta, to je leta 1988 in sicer za 45 milijonov dolarjev, po poročilih finančnih analitikov, ki menijo, da bi lahko za znamko ob bolj pravem času iztržil vsaj nekajkrat toliko. Kot vodja oblikovanja in glavni kreativni direktor znamke pa je Givenchy delal do leta 1995.

Hubert de Givenchy s svojimi modeli leta 1984

Šele tedaj se je čisto zares upokojil in prepustil svoje življenjsko delo v roke drugim, ki so ga bili, mimogrede, vredni in dostojni nasledniki. Glavni oblikovalci za Givenchy so namreč za upokojenim Hubertom prevzeli sami vrhunski modni oblikovalci, ki so se v svetu mode šele dokazovali.

Kolekcija za pomlad-poletje 2018 s podpisom Givenchy

Med njimi so bili na čelu modne hiše Givenchy vrhunski kreatorji Alexander McQueen, John Galliano in Riccardo Tisci, od slednjega pa je žezlo prevzela Clare Waight Keller, prva ženska glavna modna oblikovalka te hiše s častitljivo tradicijo.

 

Foto: YouTube, Chicago Tribune, IMDB, Pinterest, Wikipedia, WPPB, Vanity Fair, Pinterest

New Report

Close