Umrla je hollywoodska legenda Kirk Douglas

06. februar 2020

Umrla je hollywoodska legenda Kirk Douglas

06. februar 2020

Žalostno novico o smeti 103-letnega zvezdnika, je sporočil sin Michael Douglas z besedami: »Rad te imam in zelo sem ponosen, da sem tvoj sin.«

Zvezda filma Spartakus je umrl včeraj na svojem domu na Beverly Hillsu. Kar 65 let je bil poročen z Anne Buydens, s katero sta imela tri otroke, Michaela, Joela in Petra.

Njegov sin Michael je v čustveni izjavi za revijo People razkril novico o očetovi smrti.

»Za svet je bil legenda, igralec zlate filmske dobe, ki se je zavzemal za pravičnost in zato postavil standarde, za katere si bomo prizadevali vsi. Meni, bratoma Joelu in Petru je bil preprosto oče, Catherine čudovit tast, svojim vnukom in pravnukom najboljši dedek, ženi Anni pa čudoviti mož. Kirkovo življenje je bilo bogato in za seboj pušča zapuščino, zaradi katere se ga bodo spominjale še naslednje generacije.«

Kirk Douglas je leta 1996 doživel možgansko kap, zaradi česar je imel otežen govor ter poškodovane obrazne živce, vendar ga to ni ustavilo, da se ne bi dva tedna pozneje udeležil slovesnosti na podelitvi oscarjev in prejel nagrado za življenjsko delo.

Igralec in producent je bil sin judovskih ruskih priseljencev in postal ena izmed največjih hollywoodskih igralcev vseh časov. V karieri, ki je trajala več kot sedem desetletij, je posnel več kot 90 filmov. Bil je znan po vlogah mačističnih in močnih moških. Filma kot sta Spartacus in The Vikings sta ga uvrstila med največje zvezdnike petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Kirk v filmu Spartacus

Sodeloval je z največjimi hollywoodskimi režiserji – od Vincenta Minellija, Billyja Wilderja do Stanleya Kurbicka in Elie Kazana.

Celotna družina Douglas

Trikrat je bil nominiran za oscarja, leta 1949 za film Champion, leta 1953 za film The Bad and the Beautiful in leta 1957 za film Lust for Life.

Kirk s soprogo Anne.

Kirk nikoli ni prejel oscarja, vendar mu je Akademija za filmsko umetnost in znanost leta 1996 podelila častnega oscarja za njegovo vlogo in moralno silo v filmski industriji.

Foto: Getty, Instagram

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close